Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
enfia F 389937326

«Κουρεύεται» έως και 96% ο ΕΝΦΙΑ σε 396 περιοχές (Δείτε τον πίνακα με τις τιμές ζώνης των οικοπέδων

Νέα εκκαθάριση των «προβληματικών» εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ προωθεί το υπουργείο Οικονομικών έως τις 15 Σεπτεμβρίου, επιδιώκοντας να αποκαταστήσει τη σωρεία λαθών και αδικιών ειδικά σε περιοχές που δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε νομοθετική παρέμβαση μετά τις 26 Αυγούστου, με την οποία θα επιχειρηθεί να δοθεί λύση στα προβλήματα που ανέκυψαν σε περίπου 4.000 οικισμούς της χώρας, όπου ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίστηκαν με εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες. Στη νέα εκκαθάριση θα επιχειρηθεί για τις περιοχές που δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων ο υπολογισμός με βάση τις περσινές ειδικές τιμές, που είχαν καθοριστεί με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη για τον υπολογισμό του ΦΑΠ του 2013.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται πως θα περιοριστούν σημαντικά για τη συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών οι τεράστιες επιβαρύνσεις που προέκυψαν στην αποστολή των εκκαθαριστικών και σχεδιάζεται για τις περιπτώσεις όπου προκύπτουν μεταβολές η ανάρτηση νέων, διορθωμένων, εκκαθαριστικών στο Taxis στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια το Taxisnet θα ανοίξει ώστε να μπορούν να γίνουν διορθώσεις σε όσες περιπτώσεις έγιναν λάθη κατά τη διαδικασία υποβολής των Ε9, οδηγώντας σε υπέρμετρες επιβαρύνσεις για πλήθος φορολογουμένων και για πολλές περιπτώσεις, μεταξύ αυτών η δήλωση του ορόφου των διαμερισμάτων, ημιτελή κτίσματα κ.α.

Όπως αναφέρει το “ΕΘΝΟΣ”, σε «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ για οικόπεδα και αγροτεμάχια σε 396 περιοχές σε όλη την Ελλάδα προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με επαναφορά των αντικειμενικών τιμών στα επίπεδα του 2013.

Η πρώτη δόση καταβολής του φόρου μετατίθεται για το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης των δόσεων μέχρι και τον Φεβρουάριο, ωστόσο οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το ταμειακό κόστος. Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει και η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή νέων δηλώσεων Ε9 για διόρθωση των λαθών από τους φορολογουμένους.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με τις τιμές ζώνης που ίσχυσαν για τον ΦΑΠ του 2013 θα φέρει διαγραφή φόρου σε ποσοστό μέχρι και 96% για οικόπεδα και αγροτεμάχια σε 396 περιοχές της περιφέρειας. Κι αυτό γιατί οι νέες αντικειμενικές τιμές που θα ισχύσουν για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές είναι χαμηλότερες κατά 50% κατά μέσο όρο και αντιστοιχούν ακόμα και στο 1/10 των τιμών με τις οποίες υπολογίστηκε ο φόρος στο αρχικό εκκαθαριστικό.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις φόρου θα έχουν όσοι κατέχουν μεγάλες εκτάσεις, καθώς δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ συμπληρωματικό φόρο, ενώ με τη σημερινή εκκαθάριση, πέραν του κύριου φόρου, χρεώθηκαν και με συμπληρωματικό, αφού το «φούσκωμα» των τιμών στις περισσότερες περιπτώσεις ανέβασε τη συνολική αξία της περιουσίας τους πάνω από τις 300.000 ευρώ και έτσι κλήθηκαν να καταβάλουν επιπλέον φόρο με συντελεστές 0,1%-0,3% ανάλογα με την αξία των ακινήτων

Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα στρέμμα οικόπεδο εντός ορεινού οικισμού στην Ηπειρο το ποσό του φόρου θα πέσει στα 6 ευρώ αντί των 150 ευρώ και για ένα στρέμμα σε απομακρυσμένο οικισμό του νομού Αχαΐας με τη νέα εκκαθάριση ο φόρος θα είναι 23 ευρώ έναντι 200 ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν ότι θα διορθωθούν όλα τα λάθη που έχουν γίνει σε οικόπεδα και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος όπου λόγω λαθών ελήφθησαν υπόψη τιμές ζώνης και συντελεστές γειτονικών δήμων ή και της περιφέρειας με αποτέλεσμα ο φόρος να εκτιναχθεί στα ύψη.

Οι ίδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου διευκρίνιζαν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές να επηρεάσουν μόνο τις περιοχές όπου αυξήθηκε ο φόρος σε σχέση με πέρυσι και όχι αυτές που ο φόρος μειώθηκε, όπως για παράδειγμα την Αττική.

Μάλιστα σε περιοχές και κατηγορίες ακινήτων που δεν «καλύπτονται» από την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη για τον ΦΑΠ του 2013, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 26 Αυγούστου, θα προβλέπονται πρόσθετες παρεμβάσεις όπως η αποσαφήνιση των συντελεστών αξιοποίησης που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας των οικοπέδων εντός και εκτός σχεδίου καθώς μία από τις βασικές αιτίες έκρηξης της φορολογίας ήταν ο δανεισμός των συντελεστών από άλλες περιοχές.

Θολό τοπίο για συμψηφισμό του φόρου
Αδιευκρίνιστος παραμένει ο τρόπος αλλά και ο χρόνος για τον συμψηφισμό του φόρου που θα αναγράφεται στο νέο εκκαθαριστικό με το ποσό του αρχικού εκκαθαριστικού. Δηλαδή αν θα επιστραφεί ακέραιο το ποσό αμέσως μετά τη νέα εκκαθάριση ή αν θα αφαιρεθεί από ενδεχόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές του φορολογουμένου ή αν θα συμψηφιστεί με το ποσό του φόρου που θα προκύψει για τον ΕΝΦΙΑ του 2015. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών λένε ότι σύντομα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και παραπέμπουν στη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 26 Αυγούστου.

Οι εκκρεμότητες
Την ίδια ώρα οι εκκρεμότητες με τον φόρο ακινήτων έχουν και παράπλευρες απώλειες, καθώς «παγώνουν» τις επιστροφές φόρου και μπλοκάρουν τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας. Ειδικότερα οι Εφορίες εφαρμόζουν την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ορίζει σαφώς ότι για να πιστωθεί η επιστροφή φόρου στους δικαιούχους θα πρέπει να είναι φορολογικά ενήμεροι. Εφόσον εκκρεμεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να εκδοθεί ενημερότητα, ούτε και να πιστωθεί η επιστροφή φόρου, παρότι η προθεσμία εξόφλησης της 1ης δόσης δεν έχει παρέλθει. Επιπρόσθετα δεν δίνεται στους φορολογουμένους ούτε η δυνατότητα συμψηφισμού της επιστροφής φόρου με τον ΕΝΦΙΑ. Ετσι, για να λάβουν την επιστροφή οι δικαιούχοι θα πρέπει είτε να εξοφλήσουν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ είτε να περιμένουν μέχρι την αποπληρωμή της τελευταίας δόσης του φόρου ακινήτων.

Οι τιμές

Στον πίνακα απεικονίζονται οι τιμές ζώνης των οικοπέδων ανά τετραγωνικό μέτρο σε 396 περιοχές της χώρας στις οποίες δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας, αφού δεν έχουν καθοριστεί ούτε τιμές εκκίνησης οικοπέδου, ούτε οι υπόλοιποι συντελεστές που είναι απαραίτητοι για τον υπολογισμό του φόρου.

Οι τιμές καθορίστηκαν με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη τον Ιούνιο του 2013 και χρησιμοποιήθηκαν για εφαρμογή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στις συγκεκριμένες περιοχές. Οι τιμές αυτές δεν ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και το ποσό του φόρου προέκυψε με βάση δανεικές και πολύ υψηλές τιμές ζώνης και συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδων από τον δήμο που ανήκει το χωριό ή ο οικισμός ή ακόμα και από την περιφέρεια. Δεδομένου ότι οι παρακάτω αξίες είναι αισθητά χαμηλότερες από εκείνες του ΕΝΦΙΑ, θα υπάρξει σημαντική μείωση της φορολογητέας αξίας των οικοπέδων στις συγκεκριμένες περιοχές, ειδικά σε εκείνες όπου η τιμή ανέρχεται σε μερικά ευρώ.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΠΕΡΙΦ. ΕΝΟΤΗΤΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΤΙΜΗ

Ηπείρου

Αρτης

Αγνάντων

4,00 €

Ηπείρου

Αρτης

Αθαμανίας

4,00 €

Ηπείρου

Αρτης

Αμβρακικού

6,00 €

Ηπείρου

Αρτης

Αράχθου

10,00 €

Ηπείρου

Αρτης

Αρταίων

12,00 €

Ηπείρου

Αρτης

Βλαχερνών

10,00 €

Ηπείρου

Αρτης

Γ.Καραϊσκάκη

6,00 €

Ηπείρου

Αρτης

Ηρακλείας

5,00 €

Ηπείρου

Αρτης

Κοιν. Θεοδωριάνων

8,00 €

Ηπείρου

Αρτης

Κοιν. Κομμένου

10,00 €

Ηπείρου

Αρτης

Κοιν. Μελισουργών

10,00 €

Ηπείρου

Αρτης

Κομποτίου

6,00 €

Ηπείρου

Αρτης

Ξηροβουνίου

5,00 €

Ηπείρου

Αρτης

Πέτας

7,00 €

Ηπείρου

Αρτης

Τετραφυλίας

4,00 €

Ηπείρου

Αρτης

Φιλοθέης

10,00 €

 Επισυνάπτεται ο αναλυτικός πίνακας με τις τιμές ζώνης

Previous Ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας