Στα 10,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλών δημιουργήθηκε πριν από το 2009, ενώ τα μεγαλύτερα ποσά οφείλονται από λίγους μεγαλοοφειλέτες. Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει υποστηρίξει ότι η σημερινή εικόνα του ασφαλιστικού συστήματος, είναι το αποτέλεσμα ενός κατακερματισμένου συστήματος γεμάτου ανισότητες, διάτρητου, που “έμπαζε” από παντού, ενώ έχει αναφερθεί σε φαινόμενα ανευθυνότητας και ασυνέπειας που δημιουργήθηκαν κυρίως την περίοδο που η οικονομική κατάσταση ήταν καλύτερη.
Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν μετά τη δημιουργία, πριν από λίγους μήνες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Στο Κ.Ε.Α.Ο. έχει δημιουργηθεί Ενιαίο Ηλεκτρονικό Μητρώο Οφειλετών, στο οποίο εντάσσονται σταδιακά από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., Ο.Α.Ε.Ε., Ο.Γ.Α., Ε.Τ.Α.Α.) οι οφειλές άνω των 5.000 ευρώ των εργοδοτών ή ασφαλισμένων που δεν εξόφλησαν, δεν ρύθμισαν την οφειλή ή έχασαν τη ρύθμιση επειδή δεν κατέβαλαν κανονικά τη δόση.
Στο Κ.Ε.Α.Ο., έχουν μεταφερθεί, έως σήμερα, οι οφειλές 213.234 οφειλετών συνολικού ύψους 10.472.769.238,72 ευρώ. Το 83% των οφειλών, δημιουργήθηκε από το 2009 και παλαιότερα, ενώ το 17% δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές από το 2009 και μετά. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο κύριος όγκος των οφειλών είναι προς το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), και τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).
Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών, αφορά μεγαλοοφειλέτες αφού μόλις 833 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 26,46% των οφειλών. Αντίθετα, το 66% περίπου των οφειλετών οφείλουν ποσά έως 20.000 ευρώ ο καθένας. Μικρό είναι πάντως το ενδιαφέρον των οφειλετών να υπαχθούν σε ρύθμιση.