Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Ταυτότητα Επιμελητηρίου

Το Επιμελητήριο Άρτας απαριθμεί περίπου 4.100 επιχειρήσεις. Από αυτές το 41% είναι εμπορικές, το 20% δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και το υπόλοιπο 39% στην παροχή υπηρεσιών.

Αποτελεί συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο της πολιτείας, στηρίζει τους επιχειρηματίες για θέματα οικονομικού, αναπτυξιακού και οργανωτικού περιεχομένου και ταυτόχρονα, επιμελείται την τήρηση του Μητρώου των επωνυμιών, των ειδικών μητρώων και εκδίδει πιστοποιητικά προέλευσης των εξαγομένων προϊόντων.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει πρωτοβουλίες και ενισχύει συνεργασίες διεκδικώντας:

  • Εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια για υποδομές και κατάρτιση
  • Προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων
  • Χρηματοοικονομικά κίνητρα για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Στηρίζει την έρευνα και την καινοτομία και συνεργάζεται με επαγγελματικούς φορείς και επιστημονικά ιδρύματα (Πρώην ΤΕΙ Ηπείρου – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) προκειμένου να διαμορφώσει αξιόπιστο, αποτελεσματικό και ρεαλιστικό σχέδιο βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.  Οργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις, κλαδικές ημερίδες, επιστημονικές διαλέξεις προκειμένου να ανιχνεύσει και να προσφέρει παραγωγικές απαντήσεις, αποτελεσματικές λύσεις υπέρ της επιχειρηματικής κοινότητας.
Βασικό εργαλείο του Επιμελητηρίου Άρτας αποτελεί o Ιστότοπος του: το www.e-artas.gr παρέχει πλήρη, έγκαιρη κι αξιόπιστη ενημέρωση για επενδυτικά προγράμματα, επιδοτήσεις, σεμινάρια, εκθέσεις, διαγωνισμούς, επιχειρηματικά νέα.

Ο νομός Άρτας, με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη, ανήκει γεωγραφικά και διοικητικά στην Περιφέρεια Ηπείρου, που καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας.
Αν και το μεγαλύτερο μέρος της είναι ορεινό, η πεδιάδα της είναι μια εξαιρετικά παραγωγική ζώνη, καθώς διαθέτει εξαιρετικό κλίμα, γόνιμα εδάφη και ατελείωτα αποθέματα νερού. Επίσης, η πρόσβαση στην πεδιάδα, όπως και η διακίνηση των αγαθών είναι πάρα πολύ εύκολη και γρήγορη.

Περίπου το 40% του ενεργού πληθυσμού απασχολείται στον πρωτογενή τομέα δηλαδή στην γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία δασοκομία. Το 20% στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία και οι υπόλοιποι στο εμπόριο, τις υπηρεσίες και τον τουρισμό.
Η τοπική οικονομία βασίζεται κυρίως στα προϊόντα του αγροτοδιατροφικού τομέα που είναι: πορτοκάλια, ακτινίδια, ελιές, ψάρια, γαλακτοκομικά, κοτόπουλα, αλλαντικά, τσίπουρο, ούζο, λικέρ, γλυκά κουταλιού, μέλι και αρωματικά φυτά κ.ά.

200051489 4378696008821527 223258156494651705 n
Kokkini ekklisia vourgareli artas 1


Είναι υψηλής ποιότητας γιατί, εκτός των άλλων, παράγονται και μεταποιούνται με υψηλών προδιαγραφών παραδοσιακούς τρόπους από μικρές και μεσαίας δυναμικότητας οικογενειακές επιχειρήσεις. Στον ορεινό όγκο δραστηριοποιούνται σημαντικές μονάδες εμφιάλωσης υψηλής ποιότητας μεταλλικού νερού.

Τα διατροφικά προϊόντα της Άρτας ταξιδεύουν σε όλο των κόσμο, καθώς αρκετές επιχειρήσεις επιδίδονται με μεγάλη επιτυχία στο εξαγωγικό εμπόριο. Ιδιαίτερης επιδόσεις στις εξαγωγές πετυχαίνουν και κάποιες μονάδες παραγωγής φυτωρίων που διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία πολλαπλασιαστικού υλικού, αλλά και εταιρείες δομικών υλών. Ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο θρησκευτικός και ο αθλητικός τουρισμός είναι κλάδοι με μεγάλες δυνατότητες και σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.
Ο Αμβρακικός και τα Τζουμέρκα, τα διάσπαρτα πολιτιστικά, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, αποτελούν πόλους έλξης για χιλιάδες επισκέπτες που, χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότεροι «ανακαλύπτουν» τη μυστηριακή, ανεπιτήδευτη και παρθένα… Άρτα!

Τα τελευταία χρόνια, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο του τουρισμού, με την κατασκευή μικρών παραδοσιακών ξενοδοχειακών μονάδων, κυρίως στον ορεινό όγκο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει την παρθένα φύση, τα αγνά υλικά, αλλά και μια πλειάδα αθλητικών και περιπατητικών δραστηριοτήτων.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ομάδες από όλο των κόσμο συρρέουν για κανό καγιάκ, ράφτινγκ στον ποταμό Άραχθο.

Ξεχωριστή ενότητα για την Άρτα αποτελεί ο Αμβρακικός κόλπος. Μια προστατευόμενη περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους με μοναδικά τοπία, ζεστή θάλασσα, πολλά και σπάνια είδη πουλιών και νόστιμα αλιεύματα.

flamigos amvrakikos adobespark

Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν το αιώνιο μωσαϊκό της Άρτας. Μια περιοχής που δίνει τη μάχη της ανασυγκρότησης, του εκσυγχρονισμού, της αναδιάρθρωσης…

H Διοίκηση του Επιμελητηρίου,​ σας προσκαλεί να έρθετε στην Άρτα.
Να ταξιδέψετε στην ιστορία της αιώνιας πόλης, να γευτείτε τα αγνά προϊόντα μας και να πάρετε μαζί σας μοναδικές εικόνες, γεύσεις, διαδρομές.
www.visitarta.gr

Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας