Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
15219641 595507407316184 6904675043675123995 n F 340692261

Υπόμνημα με αιτήματα για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας ενεχυρίασε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Υπόμνημα με τα αιτήματα του Επιμελητηρίου Άρτας για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, την τόνωση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση των υποδομών ενεχυρίασε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Χρήστος Παπάζογλου στον Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στη διάρκεια της σύσκεψης με παραγωγικούς φορείς, που είχε ο κ. Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ήπειρο.

Το υπόμνημα έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στην Ήπειρο και την Άρτα, μια περιοχή με αυξημένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία αποτυπώνονται και στους αποκαλούμενους δείκτες ευημερίας, παρακαλούμε για τη συμβολή σας ώστε να επιλυθούν μια σειρά χρόνιων, αλλά δίκαιων αιτημάτων που έχουν να κάνουν με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας & οικονομίας, της ανάπτυξης, την τόνωση επιχειρηματικότητας και φυσικά τη βελτίωση των υποδομών.

Με άμεσο σχεδιασμό και σχεδόν ανέξοδα θα μπορούσαν να προωθούν τα παρακάτω αιτήματα:

 • Ενεργή στήριξη του ΤΕΙ Ηπείρου, με αναβάθμιση των τμημάτων αγροτικής και ζωικής παραγωγής σε Γεωπονική Σχολή και τη δημιουργία τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων,   ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε την πρόταση του ΤΕΙ Ηπείρου για τη δημιουργία του δικού μας Αγροτικού Τεχνολογικού Πάρκου.
 • Αναβάθμιση του Κέντρου Εκπαίδευσης Άρτας και λειτουργία του ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων Ηπείρου, αυξάνοντας τη δυναμικότητά του από 200 σε 600 άτομα, καθώς έχει όλα τα πλεονεκτήματα σε εγκαταστάσεις και θα αποτελούσε μια ολοκληρωμένη λύση με σημαντικά οφέλη για την Άρτα και την Ήπειρο.
 • Αξιοποίηση του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Άρτας. Παρά το γεγονός ότι η Απόφαση του Δ. Σ. του Νοσοκομείου, στο οποίο υπάγεται οργανικά, προβλέπει (Πράξη 25/13-7-2012) την πλήρη λειτουργία του ως Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, δυστυχώς παραμένει ανενεργή με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί. Για να μπορέσει το Κέντρο να επιτελέσει το σκοπό σύστασής του, απαιτείται η άμεση στελέχωση, με εξειδικευμένο προσωπικό και η πλήρης ανάπτυξη λειτουργίας του, στις εγκαταστάσεις του (σωστή διαχείριση των χώρων του, ώστε τα εργαστήρια και ο εξοπλισμός του να είναι πλήρως ανεπτυγμένος και λειτουργικός).

 

Κε Πρόεδρε,

η συνέχιση της περιοριστικής πολιτικής με τη διαρκή μείωση των εισοδημάτων και την υπερφορολόγηση, όχι μόνο δεν δίνει διέξοδο, αλλά ενισχύει την ύφεση και την ανεργία. Αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη η κοινωνία και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά είναι συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης η οποία θα παράγει περισσότερο εθνικό πλούτο, με επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή, την εξωστρέφεια και την καινοτομία, που θα δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας και θα επιτρέπει την ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, ενσωματώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερους νέους στην παραγωγική διαδικασία. Οι παραγωγικές, ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις είναι αυτές που θα σύρουν το άρμα της Ανάπτυξης της χώρας, αρκεί να στηριχθούν από την πολιτεία, με θεσμικές παρεμβάσεις, αναπτυξιακά εργαλείαόπως το ΕΣΠΑ 2014-2020, το νέο Αναπτυξιακό νόμο και έργα υποδομής, ώστε να αποτελέσουν το μοχλό για τη ζητούμενη εθνική ανάπτυξη.

Η Π.Ε. Άρτας είναι μια περιοχή της οποίας η οικονομία στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, ενώ τελευταία γίνονται προσπάθειες και προς την κατεύθυνση προώθησης του τουριστικούς μας προϊόντος.

Η Άρτα- περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή- έχει ανάγκη από ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και ένα διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, αιτούμαστε:

 • Δίκαιο, απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα σε βάθος δεκαετίας και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και μείωσης της γραφειοκρατίας.
 • Μείωση των φορολογικών συντελεστών, ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων & οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία.
 • Υποστήριξη της αγροτικής μας παραγωγής, μέσω παροχής κινήτρων και χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξή της, καθώς και προώθηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και προβολή των παραγόμενων προϊόντων, αφού λόγω της μείωσης της ελληνικής αγοραστικής δύναμης, οι εξαγωγές είναι η μόνη διέξοδος.
 • Παροχή δανείων με χαμηλά επιτόκια προς τον αγροτικό τομέα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες και τις επιχειρήσεις αγροδιατροφής να αξιοποιήσουν τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι απορροφήσεις ήταν μικρές, λόγω έλλειψης κεφαλαίων για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής.
 • ταχύτερη καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων με απλούστευση των διαδικασιών, ώστε να επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής και να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον ασφάλειας για να συνεχίσουν οι αγρότες να παράγουν.
 • Αναστολή ποινικών διώξεων των Συνεταιρισμών, που είναι σε εκκαθάριση
 • Οριστική λύση στο αρδευτικό της πεδιάδας, με έργα άρδευσης και χωροθέτηση παραγωγικών ζωνών.
 • Άμεση αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου Άρτας, ώστε και η επιχειρηματικότητα να τονωθεί, αλλά να χρησιμοποιηθεί και στη θέρμανση θερμοκηπίων και πτηνοτροφικών μονάδων, τις ιχθυοκαλλιέργειες, την υδροπονία, στον ιαματικό τουρισμό κ.ά.
 • Επαναχρηματοδότηση του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκων».
 • εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου του Ακτίου ώστε να αυξηθεί η επιβατική του κίνηση, καθώς και ταυτόχρονη προώθηση της κατασκευής του οδικού άξονα Καμπής – Πρέβεζας, για να μπορούμε να διεκδικήσουμε μερίδιο τουριστικής αγοράς.
 • Προώθηση και προβολή μέσω του ΕΟΤ & του υπουργείου Τουρισμού των αρχαίων και βυζαντινών μνημείων της ΠΕ Άρτας, αλλά και της φυσικής ομορφιάς του τόπου μας.
 • Άμεση χρηματοδότηση μελετών και έργων αναστήλωσης μνημείων, όπως της Παναγίας της Παρηγορίτισσας, το σημαντικότερο σωζόμενο μνημείο του Δεσποτάτου της Ηπείρου, που κινδυνεύει, κ.ά».
Previous Περιφερειακή Ενότητα Άρτας: Διαγωνισμός προμηθευτών πετρελαιοειδών (πετρέλαιο θέρμανσης, πετρέλαιο κίνησης, βενζίνη αμόλυβδη)
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας