Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
giounker comision F 1311780121

Υπερασπίζεται την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ ο Γιούνκερ

Προσεκτικά αλλά με σαφήνεια αποστασιοποιήθηκε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τον Γερμανό πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ όσον αφορά την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Παρουσιάζοντας χθες στη Φρανκφούρτη το βιβλίο του Κολ που φέρει τον τίτλο «Από ανησυχία για την Ευρώπη», όπου μεταξύ άλλων ο πρώην καγκελάριος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ δέχθηκε την Ελλάδα πρόωρα στην Ευρωζώνη, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπερασπίστηκε την ένταξη της Αθήνας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα στα χρονικά συμφραζόμενα τους.

«Δεν επιτρέψαμε στην Ελλάδα να είναι στον πρώτο γύρο των χωρών που θα υιοθετούσαν το ευρώ διότι δεν ήταν ώριμη για αυτό. Στη συνέχεια, όμως οι Έλληνες κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, παραδεχόμενος όμως λίγο αργότερα ότι οι Ευρωπαίοι «έπεσαν θύματα ενός εσφαλμένου τρόπου στατιστικής παρουσίασης των στοιχείων». Αυτό το λάθος δεν θα επαναληφθεί, τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Αναφέρθηκε επίσης στα επιτεύγματα των Ελλήνων τα τέσσερα τελευταία χρόνια και υπενθύμισε ότι δεν θα πρέπει να αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι για «τα σφάλματα που επί δεκαετίες έκανε η ελληνική πολιτική τάξη». Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την αναβίωση της μνησικακίας και των κλισέ τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα.

Το ευρώ «προστατεύει την Ευρώπη

Όσον αφορά τη σημασία του ευρώ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι, εάν δεν υπήρχε το κοινό νόμισμα, θα ξέσπαγε κατά τη διάρκεια της κρίσης νομισματικός πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

«Η εισαγωγή του ευρώ συνιστά πολιτική ειρήνης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το κοινό νόμισμα «έκανε μη αναστρέψιμη την ευρωπαϊκή ενοποίηση». Το ευρώ «προστατεύει την Ευρώπη. Χωρίς αυτό τα πράγματα θα ήταν άσχημα για μας», επεσήμανε ο κ. Γιούνκερ ενώπιον 100 δημοσιογράφων που παρέστησαν στην παρουσίαση του βιβλίου.

Πηγή: Deutsche Welle

Previous Πώς θα προστατεύονται οι καταθέσεις από την κατάσχεση
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας