Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
daneio euro F1674363432

Πώς θα προστατεύονται οι καταθέσεις από την κατάσχεση

Στην αναβάθμιση της ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας οι καταθέτες μπορούν να εξασφαλίσουν το «ακατάσχετο» σε έναν τραπεζικό λογαριασμό (κατά κύριο λόγο αυτόν στον οποίο καταβάλλεται ο μισθός ή η σύνταξη) προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Το Taxisnet συνδέθηκε ηλεκτρονικά με τις περισσότερες τράπεζες, πράγμα που σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής, ο καταθέτης δεν θα χρειάζεται να πηγαίνει στην τράπεζα με τη βεβαίωση ανά χείρας -η βεβαίωση αυτή τη στιγμή εκτυπώνεται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής- για να εξασφαλίσει το ακατάσχετο του τραπεζικού λογαριασμού.

Η διακίνηση της πληροφορίας, θα γίνεται πλέον αποκλειστικά μέσω internet. Ο οφειλέτης θα δηλώνει τον λογαριασμό που θέλει να προστατέψει στην εφαρμογή του TAXISnet και η πληροφορία θα φτάνει στην αρμοδια τράπεζα ηλεκτρονικά.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που ενσωματώθηκε στη σχετική εφαρμογή, ενταγμένα πιστωτικά ιδρύματα είναι τα εξής:

  1. Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας
  2. Alpha Bank
  3. Γενική Τράπεζα της Ελλάδας
  4. Attica Bank
  5. Τράπεζα Πειραιώς
  6. Eurobank Ergasias
  7. Πανελλήνια Τράπεζα

Το τι σημαίνει μια τράπεζα να είναι ενταγμένη και το τι όχι, φαίνεται από τις οδηγίες που παρέχει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών:

«Για τα πιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί, το προς εκτύπωση αποδεικτικό γνωστοποίησης/δήλωσης πρέπει να προσκομιστεί από τον αιτούντα στο δηλωθέν πιστωτικό ίδρυμα για τις δικές του ενέργειες, μέχρι την πλήρη ένταξη όλων των λειτουργούντων πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα για την πλήρη εφαρμογή των ειδικότερα οριζόμενων στην ΠΟΛ 1182/2014 (ΦΕΚ Β 2025). H ισχύς του άρχεται από την επομένη ημέρα προσκόμισής του στο πιστωτικό ίδρυμα. Αντίθετα, για τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν ενταχθεί, δεν απαιτείται προσκόμιση του αποδεικτικού γνωστοποίησης στο δηλωθέν πιστωτικό ίδρυμα και ο φορολογούμενος θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησης του από την εφαρμογή».

Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο.

Βάσει των οδηγιών του υπουργείου Οικονομικών, δεν επιτρέπεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων εφόσον το ποσό αυτών (αφαιρουμένων των εισφορών) είναι μικρότερο των 1.500 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που μισθός, σύνταξη κλπ. υπερβαίνει τα 1.500 επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ενός τετάρτου του μισθού ή της σύνταξης, το εναπομένον ποσό όμως δεν είναι μπορεί να είναι μικρότερο των 1.500 ευρώ.

naftemporiki.gr

Previous Ν. Δένδιας: Παρουσίασα πρόταση και όχι τελική ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας