Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Ξεκίνησε η Υλοποίηση Δράσεων του προγράμματος «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας του ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ»

Στα πλαίσια της διακριτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις 18:00 στο Επιμελητήριο Άρτας  από το ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ «καινοτομήστε για την επιτυχία», o Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Χρήστος Παπάζογλου παρουσίασε μια νέα πρωτοβουλία που ξεκίνησε με τίτλο «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας του ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ» η οποία αποβλέπει στη τοπική ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και ίδρυσης νέων επιχειρήσεων. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου είπε:

Όλοι μας βιώνουμε αυτή τη φοβερή κρίση που σαρώνει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας.Κρίση καταρχήν οικονομική μα και κοινωνική ασφαλώς και πολιτική. Μια κρίση που απειλεί τη συνοχή της κοινωνίας και όχι μόνο.  

  tei1_F31039.JPG

      

  η αναφορά αυτή μπορεί να ξεφεύγει, να ξεπερνά το στενό πλαίσιο της ημερίδας αλλά – επιτρέψτε μου να καταθέσω την εμπειρία μου – ώστε να συνδέσω με τον τρόπο αυτό τη σημασία κι αν θέλετε τη σημειολογία – της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας  στην επιχειρηματική πρωτοβουλία, την εξέλιξη, την προοπτική. 

Η ασφάλεια θεωρείται και είναι ο βασικότερος παράγοντας επενδύσεων και ο σημαντικότερος πυλώνας ανάπτυξης.

 Κι αυτό το πλαίσιο το προσδιορίζει με τον καλύτερο τρόπο η ελεύθερη  οικονομία  και το προασπίζει μαχητικά  η αντιπροσωπευτική μας Δημοκρατία.               

Βρισκόμαστε στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην Άρτα. Όλοι μας γνωρίζουμε τις ιδιαίτερες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες της περιοχής, οι οποίες δυστυχώς βρίσκονται σε δεινότερη κατάσταση από το μέσο εθνικό όρο.Τα στοιχεία είναι δραματικά.  Υψηλή ανεργία, χαμηλή παραγωγικότητα, επιχειρηματική στασιμότητα κι εγώ θα προσέθετα – και πάλι με βάση τη δική μου εμπειρία – έλλειψη οράματος, απουσία προσδοκιών… 

tei2_F32267.JPG

Αυτά ακριβώς όμως, είναι στοιχεία που καταγράψαμε και συνθέσαμε ώστε να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια που θα συμβάλλουν στην κατάρτιση, εκπαίδευση μα και στην τόνωση της αυτοπεποίιησης για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. 

Πρόκειται για τα αποκαλούμενα Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης  τα οποία είναι τόσο από την ιδιοσυστασία τους όσο και από τη δική μας παρέμβαση προσαρμοσμένα στις ανάγκες, στις ειδικές ανάγκες της Αρτινής Αγοράς Εργασίας.

Το  Σχέδιο Δράσης, λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα χαρακτηριστικά  είναι προσανατολισμένο στον τομέα της επιχειρηματικότητας  με έμφαση ασφαλώς στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στον κλάδο της μεταποίησης και της ενίσχυσης καινοτόμων επιχειρήσεων. 

tei3_F32509.JPG

Μεταξύ των αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων της Άρτας -των πολλών, μεγάλων και σπουδαίων πλεονεκτημάτων, που ακόμη κι εμείς οι ίδιοι ίσως να μην έχουμε πλήρως και στο σύνολό τους αντιληφθεί- είναι το ΤΕΙ Ηπείρου το οποίο μετέχει στην υλοποίηση αυτού και πολλών άλλων προγραμμάτων στο πλαίσιο της αμφίδρομης    σχέσης του με την αρτινή κοινωνία. 

Το ΤΕΙ Άρτας παράγει γνώση και εφαρμοσμένη έρευνα κρίσιμη και χρήσιμη όχι μόνο για την επιστημονική, αλλά και για την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς και για τον πρωτογενή – τον  πολλά υποσχόμενο αγροτικό – τομέα της περιοχής μας.          

 Το πρόγραμμα, που παρουσιάζω, εστιάζει στις κοινωνικές ομάδες που βιώνουν εντονότερα την κρίση επιδιώκοντας την επανένταξή τους στην   αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα αφορά 40 ανέργους, νέους επιστήμονες αλλά  και ασφαλισμένους στον ΟΓΑ. Το 60% του συνόλου τν ωφελημένων θα είναι γυναίκες (24 άτομα) και το 40% νέοι κάτω των 25 ετών (16 άτομα).

Από αυτούς, 16 ωφελούμενοι θα απασχοληθούν σε υφιστάμενες επιχειρήσεις  της περιοχής παρέμβασης σε προγράμματα όπως  Νέες Θέσεις Εργασίας, Σύμβαση Εργασιακής Εμπειρίας, Επιταγή Επανένταξης κλπ.  Άλλοι 10 ωφελούμενοι και μεταξύ αυτών αγρότες θα υποστηριχθούν τεχνικά ώστε να ιδρύσουν νέες επιχειρήσεις με την αξιοποίηση προγραμμάτων επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων και κοινωνικών πόρων.

Τέλος και βάσει του προγράμματος 10 ωφελούμενοι –  νέοι  επιστήμονες  θα εκτελέσουν, μέσα σε ένα τρίμηνο,  έργο σχετικό με το αντικείμενο της πράξης. 

Περιοχή παρέμβασης- δηλαδή η περιοχή όπου θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα είναι  η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και και συγκεκριμένα οι Δήμοι: Αρταίων,  Νικολάου Σκουφά,   Γεωργίου Καραϊσκάκη και  Κεντρικών Τζουμέρκων.  

Αναλυτικότερα, οι βασικοί αναπτυξιακοί άξονες που διαμορφώνονται είναι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, η οργάνωση του αναπτυσσόμενου δευτερογενούς (κυρίως, επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων)  καινοτόμες επιχειρήσεις, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας και της παροχής υπηρεσιών στους τομείς του τουρισμού και πολιτισμού (τριτογενής τομέας), ο οποίος έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης. 

tei4_F286.JPG

Η αναπτυξιακή πορεία της παρέμβασης θα βασιστεί στα πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή και είναι:Υποδομές: Τα έργα υποδομής όπως η Εγνατία οδός, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, η υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου – Πρέβεζας, η συνεχής βελτίωση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, καθιστούν την Περιφέρια Ηπείρου και κατ’ επέκταση την Περιφερειακή Ενότητα Αρτας σημαντικό κόμβο στο Ελλαδικό χώρο, κυρίως εμπορικά και τουριστικά.Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία: Η ύπαρξη βασικών προϋποθέσεων ανάπτυξης του τουρισμού με δεδομένο το ιδιαίτερο φυσικό κάλος της περιοχής, δημιουργούν τις βάσεις για περαιτέρω ενίσχυσή του. Η ανάδειξη σε κέντρο εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΤΕΙ Ηπείρου) και υπηρεσιών προσφέρουν διαπεριφερειακές και διασυνοριακές δυνατότητες ανάπτυξης σε σχέση με την Αλβανία και τη Δυτική Βαλκανική. Επιπλέον, η συνεχής μεγέθυνση του διακρατικού εμπορίου με τις Βαλκανικές χώρες αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης.Η παραγωγή επώνυμων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ποιότητας παρουσιάζουν διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση στην Ελληνική, την Ευρωπαϊκή και την Διεθνή αγορά και αυτό αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων – προώθηση των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βελτίωση της εσωτερικής οργάνωσης της λειτουργίας των επιχειρήσεων με σύγχρονα μέσα τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιακών σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες προβολής που προσφέρει σήμερα το διαδίκτυο, μπορούν να συμβάλλουν δραστικά στην προβολή και διάθεση των τοπικών προϊόντων και των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Αρτας. Η λειτουργία συνεταιριστικών σχημάτων (οι οποίες έχουν σημαντική δραστηριοποίηση στην περιοχή), μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και όχημα για την περαιτέρω ανάπτυξη και να οδηγήσει σε τόνωση της απασχόλησης και των εισοδημάτων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Τέλος, η χρήση των ΤΠΕ μπορεί να προσδώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους παραδοσιακούς κλάδους παραγωγής.Περιβάλλον: Ο σημαντικός οικολογικός πλούτος, τα φυσικά οικοσυστήματα, οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες σε προστατευόμενες περιοχές, μπορούν να οδηγήσουν σε οργανωμένη επιχειρηματική και περιβαλλοντική ανάπτυξη.Αγροτικός χώρος: Η ύπαρξη βασικών προϋποθέσεων ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής με την καλλιέργεια ποιοτικών βιολογικών αγροτικών προϊόντων και την ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας, δημιουργεί θετική αλληλεξάρτηση με το δευτερογενή τομέα (μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων).Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας: Ο σημαντικός πλούτος της περιοχής, όπως το γεωθερμικό πεδίο Συκαιών, το υδροδυναμικό της περιοχής, η ηλιοφάνεια αλλά και άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας, μπορούν να οδηγήσουν σε επιχειρηματική  ανάπτυξη.  

Για την αρτιότητα της ενημέρωσης σας ενημερώνω  ότι το πρόγραμμα προϋπολογισμού 176 χιλ. Ευρώ, υλοποιεί η αναπτυξιακή σύμπραξη “ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ” με συντονιστή φορέα το  Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ & ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ και

 εταίρους  -μέλη         

· το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΤΑΣ

· την ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ EEO GROUP  

· το ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ CONSUL ΑΕ

· την εταιρία ΚΑΠΑ ΛΑΜΔΑ Ο.Ε  των ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΕΒΕΝΤΗ &  ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΡΟΥΞΗ.

· το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΝΩΣΗΣ & ΕΥΦΥΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

 · και την εταιρία ΦΩΤΗΣ Μ. – ΜΑΤΑΤΣΗΣ Κ. Ο.Ε (με διακριτικό τίτλο ΕΝΤΥΠΩΣΙΣ). (Η προτεινόμενη πράξη “Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις αναγκες των τοπικών αγορών εργασίας του νομού Αρτας” αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα).  

 

Previous ΟΑΕΔ: Από τις 14 Οκτωβρίου αιτήσεις για το ειδικό εποχικό βοήθημα
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας