Νομοτεχνικές βελτιώσεις επί του νομοχεδίου για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών υπέβαλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά το διάλογο στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Οι σημαντικότερες αναδιατυπώσεις και τροποποιήσεις είναι:
- Η επέκταση σε όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά, της δυνατότητας παραχώρησης από το δημόσιο, χωρίς αντάλλαγμα, υδάτινων εκτάσεων για ερευνητικούς σκοπούς.
- Η επέκταση και στις χερσαίες εκτάσεις, όπως και για τις υδάτινες εγκαταστάσεις, της αύξησης στα 20 χρόνια του ανώτατου χρονικού ορίου διάρκειας των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας υδατοκαλλιεργητικών μονάδων.
- Η προσθήκη της γνωμοδότησης των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Τουρισμού και της οικείας Περιφέρειας κατά την προέγκριση της μίσθωσης υδάτινων εκτάσεων για υδατοκαλλιεργητικές μονάδες.
- Η αναδιατύπωση διατάξεων που ζητήθηκαν από τους φορείς του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών, προκειμένου ορισμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου να γίνουν πιο περιεκτικές και σαφείς.
Μάλιστα, ο κ. Καρασμάνης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης και άλλων βελτιωτικών τροποποιήσεων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, οποιαδήποτε καλόπιστη και τεκμηριωμένη πρόταση υποβληθεί, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι το υπό εξέταση νομοσχέδιο αποτελεί μία αδήριτη αναγκαιότητα για τον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών, καθώς έρχεται να θεσπίσει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του κλάδου, αίροντας ταυτόχρονα στρεβλώσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος, αποσπασματικά και κατακερματισμένα νομοθετήματα και εγκυκλίους, με ασάφειες και αλληλοεπικαλύψεις.
Τέλος, απαντώντας στην παρατήρηση βουλευτών για την αναγκαιότητα ενσωμάτωσης περισσότερων λεπτομερειών στο νομοσχέδιο και όχι στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που θα εκδοθούν μετά την ψήφισή του, ο κ. Καρασμάνης υπογράμμισε πως, το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί νόμο-πλαίσιο και πως ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών λειτουργεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, η οποία κάθε 7 χρόνια αναθεωρείται και για το λόγο αυτό υπάρχει πάντα η ανάγκη προσαρμογής των διατάξεων στα νέα δεδομένα.