Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
systima eisroon ekroon F1385844310

Βάζουν σε «μαύρη λίστα» τα ύποπτα πρατήρια

Δημοσιοποίηση «λευκής λίστας» με τα πρατήρια καυσίμων που έχουν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών – εκροών, επιβολή κυρώσεων και άμεση διακοπή ανεφοδιασμού των πρατηρίων που δεν έχουν συνδεθεί στο σύστημα αλλά και δημιουργία online ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα βλέπουν στο κινητό τους τα «νόμιμα» πρατήρια καθώς και τις τιμές στις οποίες αυτά πωλούν τη βενζίνη και το πετρέλαιο είναι τα νέα μέτρα που προωθεί άμεσα το υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Τις νέες δράσεις αλλά και την πορεία εφαρμογής του συστήματος εισροών – εκροών στην αγορά παρουσίασε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Τσαβδάρης. Μάλιστα, ο κ. Τσαβδάρης συνιστά στους καταναλωτές να μην προμηθεύονται βενζίνη και πετρέλαιο από πρατήρια που δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών – εκροών. «Αυτοί πιθανότατα σας εξαπατούν τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα» τόνισε ο κ. Τσαβδάρης εξηγώντας ότι είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσει ένας καταναλωτής αν το πρατήριο που αγοράζει καύσιμα είναι συνδεδεμένο με το σύστημα αφού η απόδειξη εκδίδεται αυτόματα ενώ όσοι εκδίδουν απόδειξη σε ταμειακή μηχανή σημαίνει ότι δεν έχουν συνδεθεί με το σύστημα εισροών – εκροών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι στιγμής στην α’ και β’ φάση εφαρμογής του συστήματος (Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Μαγνησία, Ιωάννινα, Αχαΐα, Ηράκλειο) το σύστημα έχει εγκατασταθεί σε 2.323 πρατήρια, που είναι και η συντριπτική πλειονότητα των πρατηρίων που λειτουργούν.

Από αυτά τα πρατήρια, το 2.058 ή ποσοστό 88,6% έχει προχωρήσει στην οριστικοποίηση της εγκατάστασης από τον εγκατάσταση, εκ των οποίων το 58,8%, δηλαδή περισσότερα από 1.100 πρατήρια έχουν ξεκινήσει και αποστέλλουν στοιχεία στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικά στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη το ποσοστό συμμόρφωσης αγγίζει το 98%, και όπως είπε ο κ. Τσαβδάρης, είναι ζήτημα εάν σε αυτές τις δύο περιοχές υπάρχουν 30 πρατήρια που δεν έχουν το σύστημα, τα οποία μάλιστα είναι αμφίβολο εάν λειτουργούν. Στην τρίτη φάση εφαρμογής του συστήματος, που αφορά την υπόλοιπη επικράτεια αναμένεται να συνδεθούν περίπου 2.000-2.500 πρατήρια, από τα οποία ήδη τα 580 έχουν εγκαταστήσει και τα 150 από αυτά αποστέλλουν τα στοιχεία στην ΓΓΠΣ.

Όπως είπε ο κ. Τσαβδάρης ελεγκτικά συνεργεία βρίσκονται ήδη στην αγορά και με βάση τα στοιχεία που έχει αποστείλει η ΓΓΠΣ διενεργούν ελέγχους σε πρατήρια για την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος. Επίσης όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Μεταφορών εστάλησαν στις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών της χώρας τα στοιχεία με τα πρατήρια τα οποία είναι καταχωρημένα στο Taxis ενώ ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχ. Παπαδόπουλος έδωσε εντολή για άμεση επιβολή κυρώσεων στα πρατήρια ή τους στεγασμένους σταθμούς με αντλίες καυσίμων που δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών – εκροών. Στα μέτρα αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου και παρακολούθησης του μεγαλύτερου μέρους της εφοδιαστικής αλυσίδας καυσίμων (από τα διυλιστήρια στον τελικό καταναλωτή) περιλαμβάνονται:

• Η δημοσιοποίηση, ίσως και σήμερα, της «λευκής λίστας» από τον δικτυακό τόπο ανοικτής διακυβέρνησης (opengov.gr) με τα στοιχεία των πρατηρίων που έχουν συνδεθεί στο σύστημα.

• Η παροχή πληροφόρησης σε πραγματικό χρόνο στις εταιρείες εμπορίας αναφορικά με τα πρατήρια που δεν διαθέτουν σύστημα εισροών – εκροών και δεν αποστέλλουν στοιχεία στη ΓΓΠΣ ενώ θα θεσπιστεί η απαγόρευση πώλησης καυσίμων σε πρατήρια που δεν έχουν συνδεθεί.

• Η δημιουργία έως τις 30 Οκτωβρίου μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα βλέπουν στο κινητό τους τηλέφωνο τα πρατήρια που είναι συνδεδεμένα με το σύστημα, καθώς και τις τιμές στις οποίες θα πωλούν τη βενζίνη και το πετρέλαιο.

• Η εγκατάσταση GPS στα βυτιοφόρα. Με την τοποθέτηση του είναι δυνατόν να εντοπίζεται η θέση κάθε βυτιοφόρου οχήματος σε πραγματικό χρόνο μέσω σήματος που θα εκπέμπεται από τον πομπό του συστήματος προς το κέντρο ελέγχου της ΓΓΠΣ.

• Η σύνταξη υπουργικής απόφασης για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών στις 990 φορολογικές αποθήκες (διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας κλπ). Επειδή στο 40% από αυτές έχει ήδη εγκατασταθεί κάποιο σύστημα, αυτήν την περίοδο ελέγχονται οι τεχνικές προδιαγραφές των συστημάτων αυτών προκειμένου να αποφασιστεί αν θα εγκατασταθεί ένα νέο ενιαίο σύστημα για όλους ή θα υπάρξει κάποια άλλη τεχνικά αποτελεσματική λύση προκειμένου οι εταιρείες που έχουν ήδη εγκαταστήσει σύστημα να αποφύγουν το κόστος επανεγκατάστασης τους.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

 
Previous ΥΠΟΙΚ: Μετά την πρώτη εφαρμογή, θα υπάρξουν και νέες βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας