Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
enfia F 389937326

ΥΠΟΙΚ: Μετά την πρώτη εφαρμογή, θα υπάρξουν και νέες βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Μετά την πρώτη εφαρμογή και την επαναξιολόγηση θα υπάρξουν νέες βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, μετά την ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας με τις διορθώσεις. 

Το υπουργείο κάνει λόγο για φορολογική αλλαγή τεράστιας έκτασης, παραδεχόμενο ότι υπήρξαν λάθη και στρεβλώσεις, που, όπως, όπως σημειώνει, αποκαταστάθηκαν.

Αναφέρει ακόμη πως με τον ΕΝΦΙΑ η επιβάρυνση στα αστικά, ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε σύγκριση με το ΕΕΤΑ του 2013 έχει μειωθεί  μέσο όρο κατά 20%.

Το υπουργείο επισημαίνει ως πιο σημαντικές βελτιώσεις τις ακόλουθες: 

1) Στις περιοχές εκτός συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ) λαμβάνεται υπόψη η ευνοϊκότερη τιμή για τον φορολογούμενο, ανάμεσα στο 2013 και το 2014. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η παρέμβαση αυτή μειώνει σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση για 1,2 εκ. φορολογούμενους.

2) Προβλέπεται μείωση κατά 20% στο φόρο (κύριο και συμπληρωματικό) στα φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι αποπερατωμένων αλλά κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων κατοικιών και επαγγελματικών στεγών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013. Όπως επισημαίνει το υπουργείο, η μείωση αυτή αφορά περίπου 700.000 υπόχρεους ΕΝΦΙΑ. Σε ό,τι αφορά τα ημιτελή κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η μείωση είναι της τάξης του 60%.

3) Το υπουργείο αναφέρει επίσης πως προκειμένου να βοηθηθούν οι οικονομικά αδύναμοι που ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καταργήθηκε η υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη χορήγηση της έκπτωσης και αντικαταστάθηκε με το κριτήριο της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, με την απόφαση αυτή 1,3 εκατ. φυσικά πρόσωπα υπόχρεοι θα δικαιούνται τις έκπτωσης του 50%.

4) Με την κατάργηση προσκόμισης της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, διευρύνθηκε η δυνατότητα απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στις τρίτεκνες, πολύτεκνες αλλά και οικογένειες με ανάπηρα μέλη. 

5) Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2014 όλα τα ακίνητα στην Κεφαλονιά, για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε ορισμένους πολεοδομικά ανενεργούς οικισμούς της Κοζάνης, καθώς και για τα οικόπεδα που αναλογούν σε σεισμόπληκτα κτίρια –  από τον τελευταίο σεισμό –  στους νομούς Φωκίδας και Φθιώτιδας. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, η κυβέρνηση θα εξετάσει την επέκταση της απαλλαγής σε αντίστοιχες περιοχές πολεοδομικά ανενεργών οικισμών και σε άλλες περιοχές της χώρας.

6) Μειώνεται σημαντικά τη φορολόγηση των ξενοδοχειακών μονάδων (σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχειακά κτήρια) που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις.

7) Το υπουργείο δεσμεύτηκε ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει αναλυτικό οδηγό συμπλήρωσης του εντύπου Ε9 με αναλυτική αναφορά για τον τρόπο συμπλήρωσης κάθε κωδικού – τετραγωνιδίου –  και τις συνέπειες για κάθε παράλειψη.

Previous ΕΣΕΕ: Δικαίωση αλλά και χαμηλοί τόνοι από την απόφαση του ΣτΕ
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας