Τη δέσμευση ότι οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέων διοικήσεων στα Επιμελητήρια θα πραγματοποιηθούν με την υπάρχουσα νομοθεσία τον Απρίλιο του 2017 ανέλαβε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ΔΕΘ, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Αντώνης Παπαδεράκης.
Ο κ. Παπαδεράκης επισήμανε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν σκοπεύει να προβεί σε κανέναν αιφνιδιασμό και άμεσα θα δώσει σε δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις του υπουργείου για την αναμόρφωση και την αναβάθμιση του επιμελητηριακού θεσμού. Ο κ. Παπαδεράκης επισήμανε ακόμη ότι στις επικείμενες επιμελητηριακές εκλογές ο αριθμός των Επιμελητηρίων στην επικράτεια θα παραμείνει στα 59, ενώ οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν θα ισχύσουν από το 2021.
Τον εναρκτήριο χαιρετισμό στη Γ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων απηύθυνε η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης), κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, επισημαίνοντας τη χρησιμότητα του επιμελητηριακού θεσμού, αλλά και τη βούληση της κυβέρνησης για στήριξη της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της μικρομεσαίας.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, καλώντας την κυβέρνηση να προωθήσει μέτρα στήριξης της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και του επιμελητηριακού θεσμού.
Κ. Μίχαλος: Έξοδος από το τέλμα μόνο με αλλαγή πολιτικής
«Η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από το τέλμα, μόνο αν αλλάξει πολιτική» επεσήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του περίπτερου της Ένωσης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Μίχαλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σημείωσε ότι η ανάπτυξη που αποτελεί ανάγκη επιβίωσης για τη χώρα, «δεν είναι αυτόματη διαδικασία, χρειάζεται γενναίες αποφάσεις, τολμηρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που θα υλοποιηθούν με συνέπεια, πέρα από ιδεολογικές παρωπίδες και μικροπολιτικές στρατηγικές. Χρειάζεται εθνικό σχέδιο, σύνεση, συναίνεση, συνεργασία και δουλειά».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μόνο αν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις και μεταξύ αυτών ανέφερε την ταχεία υλοποίηση συγκεκριμένων πρότζεκτ προσέλκυσης επενδύσεων, όπως η αξιοποίηση του Ελληνικού, η αξιοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων και λιμένων, η κατασκευή αιολικών πάρκων, η δημιουργία εμπορευματικών κέντρων και κόμβων συνδυασμένων μεταφορών, η υλοποίηση μεγάλων ενεργειακών έργων, όπως η κατασκευή Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Βόρεια Ελλάδα.
«Η πρότασή μας, που καταθέσαμε ήδη στον πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ, καταγράφει αυτά που πρέπει να γίνουν. Συγκεκριμένα, ζητούμε μείωση φορολογικών συντελεστών, συρρίκνωση του κράτους, βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης και αποτελεσματικότερο έλεγχο στις κρατικές δαπάνες, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων, να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν επιτέλους οι διαρθρωτικές αλλαγές, να στηριχθούν οι εξαγωγές στην πράξη και όχι στα λόγια, να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να δοθεί λύση στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με βιώσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και σεβασμό στο ανταγωνισμό και, τέλος, να ολοκληρωθεί η εξυγίανση των τραπεζών».