Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
stathakis F 1991855477

Το πρόβλημα της ρευστότητας στη συνάντηση Γ. Σταθάκη με ΓΣΕΒΕΕ

Το πρόβλημα της εξαιρετικά μειωμένης ρευστότητας το οποίο απέδωσε και στη κρίση, αλλά και σε δομικές και μακροπρόθεσμες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις έθεσε το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ στη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη, ενώ ζητήθηκε στήριξη των φορέων των μικρών επιχειρήσεων για τη δημιουργία τράπεζας στήριξης μικρών επιχειρήσεων.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μετά τη συνάντηση: «η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, το ΕΣΠΑ και πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, τα κόκκινα δάνεια, οι αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων και ο χωροταξικός σχεδιασμός των πόλεων σε σχέση με τις επιχειρήσεις, όπως επίσης θέματα που άπτονται του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, των εκπτώσεων και γενικότερα της λειτουργίας της αγοράς συζητήθηκαν σήμερα. Ο υπουργός άκουσε με ευήκοο αυτί τις τοποθετήσεις του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ και τη δική μου, και θεωρώ ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής από την πλευρά του υπουργείου».

Ο κ. Καββαθάς πρότεινε, μεταξύ των άλλων ,να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για τη παρακολούθηση της χρηματοδότησης των ΜμΕ.

Για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε:

  • Επίλυση του προβλήματος των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, με σαφές δεσμευτικό πλαίσιο για τα τραπεζικά ιδρύματα (τροποποίηση Ν. 4307/2014)
  • Δημιουργία ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων
  • Καθορισμός ύψους δόσης με βάση πραγματικά στοιχεία τζίρου και εισοδήματος (30%)
  • Διαμόρφωση προγραμμάτων για αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων.
  • Προώθηση μιας σοβαρής συντεταγμένης επίλυσης της εξίσωσης χρεών προς δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πάγια θέση είναι ότι για την ορθή και αποτελεσματική νομοθέτηση απαιτείται η συστηματική αξιοποίηση και η διαφάνεια των στατιστικών δεδομένων.

Σε ό,τι αφορά στην αδειοδότηση η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η ενιαία κωδικοποίηση των νομοθετημάτων, να υιοθετηθεί «η αρχή της προτεραιότητας της μικρής επιχείρησης», να μειωθεί η γραφειοκρατία και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, να εφαρμοστεί η αρχή «πρώτα αδειοδοτώ και μετά ελέγχω».

Για την λειτουργία της αγοράς, η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε να καταργηθεί η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και στις τουριστικές περιοχές, να αποφασίζεται το ωράριο από την περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς της αγοράς. Να επανέλθουν οι δύο εκπτωτικές περίοδοι, να υιοθετηθεί ο κώδικας δεοντολογίας για την αγορά, έτσι όπως είχε συμφωνηθεί από τους φορείς και να αναθεωρηθεί η ρύθμιση για την απελευθέρωση των προσφορών.

Στον υπουργό παραδόθηκε επίσης το κείμενο πολιτικής ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, το οποίο αποτελεί την κοινή συνδρομή των κοινωνικών εταίρων που εκπροσωπούν ΜμΕ , της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και της Ομάδας Δράσης για τη Ελλάδα (TFGR) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

naftemporiki.gr

Previous Επιστολή ΣΕΤΕ στον ΥΠΟΙΚ για το θέμα του ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας