Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
xenes glosses F1190065033

Την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζουν τα φροντιστήρια στις 26 Σεπτεμβρίου

Τα μέλη του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Άρτας συμμετέχουν την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014 στον φετινό εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών προσφέροντας μια ώρα μαθήματος ξένων γλωσσών δωρεάν σε όσους μαθητές, φοιτητές ή γονείς θέλουν να πάρουν μια γεύση από ξένες γλώσσες.

Η 26η Σεπτεμβρίου έχει θεσπιστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών από το Συμβούλιο της Ευρώπης, που εδρεύει στο Στρασβούργο, με στόχο να ενθαρρύνει την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Η Ημέρα αυτή θεσπίστηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2001 με την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών που είχαν συνδιοργανώσει το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Φέτος γιορτάζεται στη Ελλάδα με πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (Γραφείο Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης) και με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (PALSO).

Τρεις είναι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών. Κατ’ αρχάς, να ενημερωθεί το κοινό για την σημασία της εκμάθησης ξένων γλωσσών ώστε να ενισχυθεί η πολυγλωσσία και η διαπολιτισμική κατανόηση. Σε ένα κόσμο στον οποίο τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας εξαπλώνονται, οι ξένες γλώσσες μας βοηθούν να πλησιάσουμε τον άλλο και να καταλάβουμε καλύτερα τον πολιτισμό και την ψυχοσύνθεσή του.

Δεύτερος στόχος είναι να τονιστεί η πλούσια γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία της Ευρώπης. Πράγματι, σήμερα στην Ευρώπη ομιλούνται 225 περίπου γλώσσες. Πολλές από αυτές έχουν κοινές ρίζες αφού ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες. Μας υπενθυμίζουν ότι είμαστε μια ήπειρος-μωσαϊκό με τις διαφορές αλλά και τις ομοιότητές μας, αφού οι γλώσσες που μιλάμε έχουν αλληλοεπηρεαστεί λόγω της συνύπαρξης των λαών στον ίδιο γεωγραφικό χώρο.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών αποσκοπεί στην ενίσχυση της δια βίου εκμάθησης ξένων γλωσσών στο σχολείο και έξω από αυτό. Ακριβώς γιατί μια ξένη γλώσσα δεν την μαθαίνει κανείς μόνο μελετώντας τα σχολικά βιβλία. Πρέπει να την ακούσει, να την μιλήσει, να τη νιώσει βαθιά για να μπορέσει να ισχυριστεί ότι την έμαθε στοιχειωδώς …

    Μαθαίνουμε ξένες γλώσσες γιατί μας εξασφαλίζουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Σήμερα, ξένες γλώσσες δεν είναι απαραίτητο να μιλούν μόνον οι διπλωμάτες και οι μεταφραστές ή οι διερμηνείς. Χρειάζονται και σε κάθε σοβαρό επαγγελματία που θέλει να αναπτύξει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για κάθε επάγγελμα υπάρχει μία ή και περισσότερες απαραίτητες ξένες γλώσσες.

Έτσι, οι επιστήμονες πρέπει να γνωρίζουν ξένες γλώσσες για να ενημερωθούν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα τους. Όσοι ασχολούνται με τους κλάδους του τουρισμού, για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους ξένους πελάτες τους. Οι έμποροι για να πουλήσουν καλύτερα τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Οι δημοσιογράφοι, για να μεταφέρουν καλύτερα τις ξένες ειδήσεις στο ελληνικό κοινό. Οι οδηγοί, για να καταλαβαίνουν καλύτερα τις πληροφορίες οδικής κυκλοφορίας όταν βρίσκονται στο εξωτερικό. Οι πιλότοι και οι ναυτικοί, γιατί οι επικοινωνίες στην αεροπορία και την ναυσιπλοΐα γίνονται πάντα στ’ αγγλικά. Ακόμη και οι ιερείς πρέπει να διαβάσουν το Ευαγγέλιο σε όσο το δυνατό περισσότερες γλώσσες στη λειτουργία της δεύτερης ανάστασης …

Μία από τις ελευθερίες που κατοχυρώθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και η ελεύθερη κυκλοφορία και εγκατάσταση των εργαζόμενων στα 28 κράτη μέλη. Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση για να βρει κανείς δουλειά σε άλλη χώρα είναι  η γνώση ξένων γλωσσών. Μάλιστα, η δυνητική αγορά εργασίας μεγαλώνει με κάθε γλώσσα που γνωρίζει ο υποψήφιος. Όσοι γνωρίζουν μόνο ελληνικά μπορούν να εργαστούν σε Ελλάδα και Κύπρο. Για τους γαλλόφωνους, η δυνητική αγορά εργασίας καλύπτει τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ελβετία. Και φυσικά όσοι γνωρίζουν αγγλικά μπορούν να εργαστούν σε πολλές χώρες ακόμη κι αν δεν γνωρίζουν την τοπική γλώσσα.

«Η γνώση μιας άλλης γλώσσας σου προσθέτει μια δεύτερη ψυχή» είπε ο Καρλομάγνος. Έτσι, κάθε ξένη γλώσσα μας προσθέτει μιαν ακόμη ψυχή, μας κάνει πιο ανθεκτικούς στο ταξίδι της ζωής  Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι όμως μια σημαντική επένδυση για να αποκτήσει κανείς ένα σημαντικό εφόδιο για ολόκληρη τη ζωή του.

Γνωρίζετε ότι:

  • Παγκοσμίως σήμερα ομιλούνται 6.000 έως 7.000 γλώσσες. Και μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν 225 περίπου γλώσσες.
  • Οι περισσότερες γλώσσες του κόσμου ομιλούνται στην Ασία και την Αφρική.
  • Ο μισός περίπου πληθυσμός της Γης είναι δίγλωσσος ή πολύγλωσσος δηλαδή μιλούν ή καταλαβαίνουν δύο ή και περισσότερες γλώσσες.
  • Όποιος μιλά μια ξένη γλώσσα καταλαβαίνει καλύτερα τη δική του γλώσσα, μαθαίνει ευκολότερα άλλες ξένες γλώσσες και έχουν ενισχυθεί οι διανοητικές του ικανότητες.
  • Οι ξένες γλώσσες αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας ενώ είναι απαραίτητες για ορισμένα επαγγέλματα που έρχονται σε επαφή με ξένους.
  • Στον τυφώνα Γιολάντα που έπληξε τις Φιλιππίνες το Νοέμβριο 2013 οι αρχές αντιλήφθησαν το μέγεθος της καταστροφής όταν ανέλυσαν τα tweets στα Φιλιππινέζικα ή Tagalog και στις διαλέκτους Waray και Cebuano με τη βοήθεια των Μεταφραστών Χωρίς Σύνορα μιας διεθνούς ΜΚΟ.
  • Στο Λονδίνο οι κλήσεις στο 112, τον πανευρωπαϊκό αριθμό επειγόντων μπορούν να απαντηθούν σε 190 περίπου γλώσσες με τη βοήθεια διερμηνέων υπηρεσίας μέσω κινητού τηλεφώνου.

Περισσότερες πληροφορίες  στις ιστοσελίδες: α) της PALSO, και β) της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (Γραφείο Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης).

Previous Το ΕΣΠΑ 2014-2020 στη σύσκεψη του υφυπουργού Ανάπτυξης με το προεδρείο της ΚΕΔΕ
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας