Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο εστιατόριο «Ιθάκη» στη Βουλιαγμένη το δείπνο ανάμεσα στο μέλος της ΕΚΤ Γ. Άσμουσεν και οκτώ κορυφαίους Ελληνες επιχειρηματίες. Η συνάντηση δεν είχε βέβαια επίσημο χαρακτήρα, ωστόσο ήταν έκδηλο το ενδιαφέρον του Γερμανού τραπεζίτη να ακούσει ο ίδιος από τα πλέον αρμόδια χείλη την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, καθώς και το πώς βλέπουν οι ίδιοι ενδεχόμενες λύσεις για ταχύτερη έξοδο από την κρίση και επιστροφή στην ανάπτυξη με ταυτόχρονη αύξηση της απασχόλησης. Ειδικά στο τελευταίο αποδίδεται μεγάλη σημασία όχι μόνο από τον ίδιο τον Γ. Άσμουσεν, αλλά και από το σύνολο των αρμοδίων σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.
Να σημειωθεί ότι ανάλογη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί -μόνο που τότε είχε γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και με τη συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων- κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο.
Χθες όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Το δείπνο οργάνωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς. Τον ρόλο αυτό ανέλαβε όχι με τη σημερινή του ιδιότητα, αλλά διότι οι δύο άνδρες γνωρίζονται από το παρελθόν και ο ένας τρέφει ιδιαίτερο σεβασμό για τον άλλον.
Στο δείπνο συμμετείχαν εκτός των Γ. Άσμουσεν και Γ. Ζανιά, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ο Μιχάλης Τσάμαζ, πρόεδρος ΟΤΕ, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (εφοπλιστής και πρόεδρος του Costa Navarino), ο Δημήτρης Μαντζούνης διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, o Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, o Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομώνυμου Βιομηχανικού Ομίλου και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Chipita.
Αυτό που κυριάρχησε περισσότερο στη συζήτηση ήταν το θέμα της ρευστότητας. Όλοι τόνισαν ότι η στενότητα που υπάρχει στην αγορά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις, ενώ αναγνώρισαν τις δυσκολίες του τραπεζικού συστήματος να ανοίξει τις κάνουλες της ρευστότητας προς την αγορά. Εκείνο που ζήτησαν από τον Γ. Ασμουσεν είναι τη συμβολή της ΕΚΤ ώστε να γίνει εφικτή και πιο γρήγορη η επιστροφή -σε σχέση με το Δημόσιο- του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις αγορές κεφαλαίου.
Αναγνώρισαν επίσης ότι το τελευταίο διάστημα έχει βελτιωθεί σημαντικά το κλίμα και σε αυτό συντέλεσε η απομάκρυνση Grexit και ζήτησαν στον βαθμό που αυτό περνά από το χέρι της ΕΚΤ να διατηρηθεί.
Ένα ζήτημα που επίσης έθιξαν είχε μάλλον εσωτερικό χαρακτήρα. Τόνισαν ότι εκείνο που απαιτείται σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι η ύπαρξη ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού πλαισίου, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να προγραμματίσουν επενδύσεις, αλλά και να γίνει η Ελλάδα περισσότερο φιλική για την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Η ανάπτυξη βρέθηκε και αυτή στο επίκεντρο της συζήτησης και ζητήθηκε από τον Γ. Άσμουσεν να γίνει πιο ενεργή η συμμετοχή της Ε.Ε. προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο Γ. Άσμουσεν μόνο τυχαίο πρόσωπο δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Θεωρείται από πολλούς ως το πρόσωπο για «ειδικές αποστολές». Ο Γερμανός οικονομολόγος τυγχάνει της απολύτου εμπιστοσύνης της Αγκ. Μέρκελ, ενώ διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως το τέλος του 2011. Πολλοί μιλούν ότι στο επόμενο πρόγραμμα για την Ελλάδα ο Γ. Άσμουσεν θα έχει καθοριστικό ρόλο, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι τον θέλουν σε κομβικό ρόλο στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία.
Σήμερα το πρωί στις 10:30 ο Γ. Άσμουσεν έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγ. Βενιζέλο.
Πηγη: www.imerisia.gr