Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
marinopoulos F 170471078

Τί περιλαμβάνει το MoU μεταξύ Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου – τραπεζών

Χρηματοδότηση 80 εκατ. ευρώ (μέχρι 30.11.2016) για την τρoφοδοσία των καταστημάτων, την πληρωμή μισθοδοσίας και ληξιπρόθεσμων μισθωμάτων καταστημάτων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος «ξεκλειδώνει» η υπογραφή (τα ξημερώματα του Σαββάτου 3.9.2016) MoU για την εξυγίανσή της, μεταξύ των μετόχων της, της Σκλαβενίτης – που αναλαμβάνει τον ρόλο στρατηγικού επενδυτή – και των τραπεζών Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς που θα χρηματοδοτήσουν το deal.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα προς την υλοποίηση μιας συμφωνίας μεγάλης κλίμακας, η ολοκλήρωση της οποίας θα αλλάξει τα δεδομένα στο ελληνικό λιανεμπόριο. Μέχρι τότε όμως, απαιτούνται πολλά ακόμη κρίσιμα βήματα, με το επόμενο να αφορά την υπαγωγή των εταιρειών Mαρινόπουλος Α.Ε., Σούπερ Μάρκετ Ξυνός Α.Ε., Express Μ Α.Ε. και Πειραϊκόν Α.Ε. (που έχουν αιτηθεί υπαγωγή στο άρθρο 99, με δικάσιμο στις 21 Σεπτεμβρίου) στη διαδικασία εξυγίανσης των άρθρων 106β και 106θ του Ν. 3588/2007 (pre-pack).

Για ένταξή τους στην προπτωχευτική διαδικασία απαιτούνται σχέδια εξυγίανσης και συμφωνητικά αποδοχής τους από την πλειονότητα των πιστωτών, που εκπροσωπούν το 60% των απαιτήσεων. Και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Με το MoU έγινε το πρώτο βήμα με στόχο τη «διάσωση περίπου 11.000 θέσεων εργασίας, τη στήριξη των προμηθευτών και την ενίσχυση του κλάδου του λιανικού εμπορίου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση της Σκλαβενίτης, και «ξεκινά η σταδιακή, σε βάθος χρόνου, επιστροφή στην κανονικότητα» σύμφωνα με τη διοίκηση της Μαρινόπουλος.

Η συμφωνία προβλέπει μεταβίβαση της βιώσιμης δραστηριότητας των παραπάνω εταιρειών σε νέα εταιρεία που θα ελέγχει κατά 100% η Σκλαβενίτης. Στη νέα εταιρεία μεταβιβάζονται και οι συμμετοχές της Μαρινόπουλος στις συγγενείς εταιρείες: Guedo (μαζί με την 100% συμμετοχή της στην Chris Cash & Carry), Ζεύξη, Παλαμάρης (μαζί με την 100% συμμετοχή της στην Top House), Μαρκέτα και Κρόνος. Επίσης συμφωνήθηκε η μεταβίβαση των εταιρειών Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ Α.Ε., ΟΚ και Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε. στην εταιρεία Αφοί Μαρινόπουλος.

Ακίνητα

Στη νέα εταιρεία μεταφέρονται όλα τα ιδιόκτητα ακίνητα, τα ακίνητα που έχουν καταχωρηθεί σαν financial leases, τα κτήρια, καθώς και η υπεραξία (μισθωτικά δικαιώματα) των ενεργών μισθώσεων καταστημάτων στις 30.6.2016. Επίσης μεταφέρεται το σύνολο των οφειλών προς εκμισθωτές – εταιρείες leasing, οι υποχρεώσεις από financial leases προς Ζήνων, Πανγαία, Εθνική Leasing, Πειραιώς Leasing και Helens, αλλά όχι η υποχρέωση αγοράς των ακινήτων που εκμισθώνονται από τις εταιρείες Helens σε προκαθορισμένη τιμή (σύνολο 116 εκατ. ευρώ).

Απαιτήσεις

Στη νέα εταιρεία μεταφέρονται οι απαιτήσεις από τις μεταβιβαζόμενες εταιρείες, ενοίκια, πιστωτικές κάρτες κ.ο.κ. και στη Μαρινόπουλος παραμένουν οι απαιτήσεις από τις εταιρείες Καρυπίδη* (πρόβλεψη πληρωμής – 1,1 εκατ. ευρώ), τις υπό εξυγίανση εταιρείες, τις: OK Anytime, CRM, CMB Bulgaria, CMB Balkans Skopje, CM Balkans BV, Quendra, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Marinopoulos Holdings, Marinopoulos Brothers, Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και Marks & Spencer. Αναλόγως και στις Express, Ξυνός και Πειραϊκό (που προετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα εξυγίανσης, όπως και οι άλλες 3 θυγατρικές της Μαρινόπουλος) παραμένουν οι απαιτήσεις από τις υπό εξυγίανση εταιρείες.

Εργαζόμενοι και Δημόσιο

Στη νέα εταιρεία μεταβιβάζεται και η πρόβλεψη αποζημίωσης προσωπικού, οι οφειλές προς το προσωπικό, προς ασφαλιστικούς φορείς και το Δημόσιο και όλες οι ενεργείς την 30.6.2016 συμβάσεις εργασίας. Προβλέπεται διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων επί των απαιτήσεων των Οργανισμών Κύριας ή Επικουρικής Ασφάλισης, του Δημοσίου κ.ά. με ημερομηνία αναφοράς 30.6.2016 και διακανονίζεται το υπόλοιπο σε 250 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Αντίστοιχοι διακανονισμοί προβλέπονται με ΔΕΗ και άλλους οργανισμούς.

Προμηθευτές

Στη νέα εταιρεία μεταφέρονται υποχρεώσεις προς τις μεταβιβαζόμενες εταιρείες, ενώ στη Μαρινόπουλος παραμένει το σύνολο των υποχρεώσεων προς: τις υπό εξυγίανση εταιρείες και τις εταιρείες ΦΑΜΑΡ, Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, CMB Bulgaria EAD, Μαρινόπουλος Εταιρία Καφέ και OK Anytime. Επίσης στη νέα εταιρεία μεταφέρεται το 50% των πιστωτικών υπόλοιπων προμηθευτών των τεσσάρων υπό εξυγίανση εταιρειών, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια ούτως ώστε να μεταφερθεί και το σύνολο των πιστωτικών υπόλοιπων προμηθευτών με υπόλοιπα μικρότερα των 100.000 ανά προμηθευτή.

Ενδιάμεση χρηματοδότηση

Με στόχο τη βιωσιμότητα των μεταβιβαζόμενων και υπό εξυγίανση εταιρειών μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας προβλέπεται ενδιάμεση χρηματοδότηση 80 εκατ. ευρώ μέχρι 30.11.2016 μέσω της Express, διαδικασία που τίθεται υπό τον έλεγχο της ΕΥ.

Το ποσό θα καλυφθεί με 15 εκατ. ευρώ της Σκλαβενίτης για την αγορά εμπορευμάτων τοις μετρητοίς, 10 εκατ. ευρώ των μετόχων της Μαρινόπουλος για πληρωμή μισθοδοσίας και λειτουργικών εξόδων και 55 εκατ. ευρώ για δανεισμό από τα πιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων 15 εκατ. ευρώ με την εταιρική εγγύηση της Σκλαβενίτης, τα οποία και θα κατευθυνθούν στη μερική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων μισθωμάτων των καταστημάτων.

Τα 65 εκατ. ευρώ είναι ήδη διαθέσιμα. Μέχρι 30.9.2016 εκταμιεύονται επιπλέον 7,5 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του Οκτωβρίου και άλλα 7,5 εκατ. ευρώ μέχρι 31.10.2016 για τις ανάγκες του Νοεμβρίου. Ας σημειωθεί ότι αν ευοδωθεί η συμφωνία, η συνολική χρηματοδότηση θα αγγίξει το μισό δισ. ευρώ (με βασικούς χρηματοδότες τις τράπεζες, με 360 εκατ. ευρώ δάνειο στη νέα εταιρεία και τη Σκλαβενίτης με 125 εκατ. ευρώ).

Προϋποθέσεις χρηματοδότησης

Στις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης περιλαμβάνεται η διατήρηση ουσιώδους μέρους του δικτύου καταστημάτων και η υπογραφή του από 23/08/2016 συμφωνηθέντος σχεδίου σύμβασης μεταξύ ομίλου Carrefour, Μαρινόπουλος και Chris and Carry για τη διαγραφή των υποχρεώσεων ποσού 111 εκατ. ευρώ της Μαρινόπουλος και 36,2 εκατ. ευρώ της Chris and Carry, αντίστοιχα, προς την Carrefour έναντι καταβολής από τη Μαρινόπουλος 13,9 εκατ. ευρώ περίπου. Επίσης, η ενδιάμεση χρηματοδότηση μπορεί να καταγγελθεί, εάν η Σκλαβενίτης εμφανίσει αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων της νέας εταιρείας, αλλά και αν οι αναλαμβανόμενες από τη νέα εταιρεία υποχρεώσεις υπερβαίνουν κατά 20 εκατ. ευρώ τις υποχρεώσεις που αποτυπώνονται στα ισοζύγια της επιχείρησης στις 30.06.2016.

Κρίσιμες προθεσμίες

Πλην της 21ης Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται η κρίσιμη μάχη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, το μνημόνιο συνεργασίας ορίζει ορισμένες ακόμη κρίσιμες ημερομηνίες, όπως η 30.10.2016, οπότε θα γίνει εκτίμηση των χρηματοδοτικών αναγκών των υπό εξυγίανση και των μεταβιβαζόμενων εταιρειών έως και την 14.2.2017, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.

Η Σκλαβενίτης εντός 15 ημερών δεσμεύθηκε να υποβάλει γνωστοποίηση συγκέντρωσης στην ελληνική και στην κυπριακή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι εταιρείες υπό εξυγίανση δεσμεύθηκαν να επιδιώξουν άμεσα τη λήψη συναίνεσης των προμηθευτών τους αναφορικά με τις συμφωνίες εξυγίανσης.

Τα μηνύματα

Το μνημόνιο συνεννόησης με τους όρους για τη συμφωνία εξυγίανσης αποτελεί ένα κείμενο 60 σελίδων, το οποίο υπέγραψαν 21 συμβαλλόμενοι, κανείς εκ των οποίων δεν βιάστηκε να δώσει συναίνεση. Oι τελικές υπογραφές «έπεσαν» σχεδόν δέκα μέρες μετά την αρχική έγκρισή του από τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες, ως αποτέλεσμα του μεγάλου αριθμού των συμβαλλομένων, των πολλών υπό εξυγίανση/μεταβιβαζόμενων/συνδεδεμένων εταιρειών, των ποικίλων πιστωτών/πηγών υποχρεώσεων/απαιτήσεων, αλλά και του μεγάλου αντικτύπου των όρων της συμφωνίας σε εργαζόμενους και προμηθευτές.

Πρόκειται δε για ένα project μεγάλης κλίμακας για τα ελληνικά δεδομένα που υλοποιείται σε μια μεταβατική φάση για το τραπεζικό σύστημα (αλλαγές διοικήσεων, διαχείριση «κόκκινων» δανείων, capital controls) και σε μια περίοδο αλλαγών στον πτωχευτικό κώδικα (μετάβαση της προπτωχευτικής διαδικασίας από το μοντέλο της συνδιαλλαγής στο μοντέλο της εξυγίανσης) και μέλλει να αποτελέσει πρότυπο και για άλλα παρόμοια project που θα πάρουν σειρά στο προσεχές διάστημα.

Οι κίνδυνοι για ανατροπή

Aρνητική μεταβολή στη συμφωνία μπορεί να προκύψει εάν:

1. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εκδώσει απόφαση με την οποία επηρεάζεται ουσιωδώς αρνητικά ο προβλεπόμενος κύκλος εργασιών της νέας εταιρείας στον νομό Αττικής και στην Περιφέρεια Κρήτης, σε σχέση με τον κύκλο εργασιών της Μαρινόπουλος το 2015.

2. Εάν μέχρι τις 14/2/2017 δεν έχει εκδοθεί απόφαση για το σύνολο των συμφωνιών εξυγίανσης ή

3. Εάν απορριφθεί από το αρμόδιο Δικαστήριο οιαδήποτε εκ των συμφωνιών εξυγίανσης που θα υποβληθούν για Μαρινόπουλος, Express και Ξυνός.

naftemporiki.gr

Previous Τρ. Αλεξιάδης: Εντός Σεπτεμβρίου η ρύθμιση για αδειοδότηση διαδικτυακών εταιρειών
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας