Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Συμβούλιο Καινοτομίας: Εισήγηση 5 αξόνων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων για δράσεις έρευνας & καινοτομίας

Τo τελικό κείμενο της μελέτης-εισήγησης του Ισραηλινού Οργανισμού YOZMA (ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ) σχετικά με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για δράσεις έρευνας και καινοτομίας παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Καινοτομίας, υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη.
Η βασισμένη σε πέντε άξονες πολιτική που προτείνεται για την προσεχή 7ετία κατά τη διάρκεια υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4 δις. ευρώ και περισσότερες από 32.000 νέες θέσεις εργασίας.
Οι προτεινόμενες δράσεις όπως είναι το Ταμείο της Νέας Οικονομίας και ευρύτερα ο θεσμός του venture capital, η σύσταση θέσης CTO στο ΥΠΑΑΝ, το TTO, οι θερμοκοιτίδες τεχνολογίας και τα starts ups και τα λοιπά νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι τα business angels, private equities και crowd capitals είναι περισσότερο συνυφασμένες με δράσεις που Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης αμέσως μετά τη συνεδρίαση έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την προηγούμενη εβδομάδα, στην επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα, θα έλεγα πως την παράσταση «έκλεψε» η συνάντησή της με τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις. Γιατί εκεί φάνηκε πως υπάρχει και η δυναμική Ελλάδα, η Ελλάδα που δεν το βάζει κάτω, το παλεύει και νικάει.Αυτή την Ελλάδα θέλουμε να στηρίξουμε με τη στρατηγική για την καινοτομία. Στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εισήγηση που λάβαμε από τον Ισραηλινό Οργανισμό YOZMA, βάσει μιας συμβάσεως που είχαμε νωρίτερα υπογράψει. Αυτή η στρατηγική συζητήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Καινοτομίας. Έχει πέντε άξονες:

Πρώτον, την ενίσχυση του θεσμού του Venture Capital.

Δεύτερον, την θεσμοθέτηση στην Ελλάδα αυτού που λέγεται στα αγγλικά “Chief Technology Officer”, ενός συντονιστή για θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας σε κεντρικό επίπεδο.

Τρίτον, τη δημιουργία και στελέχωση γραφείων μεταφοράς τεχνογνωσίας στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να διευκολυνθεί η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.

Τέταρτον, την προώθηση των λεγόμενων «θερμοκοιτίδων» επιχειρήσεων, προκειμένου να στηριχθεί στην πράξη η νεανική και νεοφυής επιχειρηματικότητα, πράγμα που θα γίνει από το νέο ΕΣΠΑ.

Και επίσης, παροχή κινήτρων για να υπάρξει και στην Ελλάδα, το σύστημα αυτό που είναι γνωστό διεθνώς ως «Επιχειρηματικοί Άγγελοι», (Business Angels) που είναι ένας θεσμός που στηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί θεωρούμε την καινοτομία βασικό πυλώνα της νέας ελληνικής οικονομίας. Της οικονομίας που θα αναγεννηθεί μέσα από τα προβλήματα της κρίσης.
Αυτός είναι και ο λόγος που με κατεύθυνση του ίδιου του Πρωθυπουργού στο καινούργιο ΕΣΠΑ θα διπλασιαστούν τα κονδύλια που θα διατεθούν για την καινοτομία από το 4% του συνολικού προϋπολογισμού που ήταν μέχρι σήμερα, στο 8%».

Previous Έγκριση πρότασης κανονισμού για τη χρηματοοικονομική ευθύνη από το Ε.Κ.
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας