Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
frouta F1394752093

Συγκρατημένα αισίοδοξοι οι εκπρόσωποι των εξαγωγικών φορέων για τις εξαγωγές στη Ρωσία μετά τη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, υπό τον Γεν. Γραμματέα ΔΟΣ Π. Μίχαλο

Σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Π. Μίχαλο, με τη συμμετοχή του Γεν. Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ Δ. Μελά, εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, ΚΕΕΕ-ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ), καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων πραγματοποιήθηκε στο υπ. Εξωτερικών την Πέμπτη 7 Αυγούστου.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων στη Ρωσία, υπό το φως των αντιδράσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην πρόσφατη επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ κ. Μίχαλος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις πρωτοβουλίες και ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών με στόχο τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ελληνικών προϊόντων στην ρωσική αγορά, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας – με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων κλαδικών, εξαγωγικών φορέων – με αντικείμενο την εποπτεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, τη διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν, καθώς και το συντονισμό των σχετικών δράσεων. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας θα εξετάσει άμεσα τις προοπτικές διεύρυνσης των αγορών για τα οπωροκηπευτικά προϊόντα της χώρας μας και θα υποβάλει το συντομότερο δυνατόν τις σχετικές προτάσεις της.

kolios_xristos_F-545896008.jpgΤον ΣΕΒΕ εκπροσώπησε στη σύσκεψη ο αρμόδιος για αγροτικά θέματα και β΄αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστος Κολιός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κολιός επισήμανε στους κυβερνητικούς εκπροσώπους την αναγκαιότητα “να εξαντλήσει, η Ελληνική Κυβέρνηση, κάθε  διαπραγματευτική δυνατότητα με τη Ρωσική πλευρά ώστε να αποφευχθεί κάθε μέτρο απαγόρευσης εισαγωγής ελληνικών, ιδίως δε νωπών, προϊόντων στη Ρωσία. Θέση την οποία είχε διατυπώσει προσφάτως η διοίκηση του ΣΕΒΕ.

Ο κ. Κολιός ζήτησε, εξάλλου, την λήψη μέτρων στήριξης από την ΕΕ για όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής-διάθεσης αυτών των προϊόντων (παραγωγούς-τυποποιητές/διακινητές, μεταποιητές, εμπόρους) στην περίπτωση συνέχισης και επέκτασης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας και εφόσον ελληνικά και γενικότερα κοινοτικά νωπά προϊόντα μείνουν αδιάθετα και ουσιαστικά καταστραφούν.

Μετά τη σύσκεψη ο β΄αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. Ερωτηθείς τόνισε χαρακτηριστικά “Οι όποιες εξελίξεις επαφίενται στην οικονομική διπλωματία”.  

Για το θέμα του Ρωσικού εμπάργκο ρωτήθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. “Oι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο Πρόεδρος Putin, είναι αποφάσεις που αφορούν όλο το δυτικό κόσμο, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία. Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση. Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι η διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε. Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή” ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία αποτελεί τα τελευταία χρόνια αγορά-στόχο για τους Έλληνες εξαγωγείς με την αξία των  εξαγωγών ωστόσο να μην υπερβαίνει διαχρονικά τα 0,5 δις €.

Ένα μεγάλο ποσό των ελληνικών εξαγωγών προς Ρωσία προέρχεται από τον αγροδιατροφικό κλάδο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Eurostat, οι εξαγωγές τροφίμων-ποτών στη Ρωσία το 2013 ανήλθαν σε 162 εκ. €, αποτελώντας το 3,7% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο και το 40% των ελληνικών εξαγωγών στη συγκεκριμένη αγορά.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές νωπών λαχανικών & φρούτων την προηγούμενη χρονιά (2013) στη Ρωσία έφτασαν τα 108 εκ. €, αποτελώντας το 12,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο.

Με βάση μάλιστα στοιχεία από τις ρωσικές αρχές, η Ελλάδα κατατάσσεται ως ο 17ος προμηθευτής της Ρωσίας.  Σύμφωνα με στοιχεία της, το 2013 πάνω από 140.000 τόνοι εξήχθησαν στη Ρωσία, από τους οποίους 122.000 τόνοι απευθείας εξαγωγή από Ελλάδα, ενώ περίπου 20.000 τόνοι προήλθαν από προωθήσεις από τη Λιθουανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από 43.000 τόνους το 2004, το 2012 οι εισαγωγές από την χώρα μας ανήλθαν στους 158.000 τόνους.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των παρασκευασμένων λαχανικών και φρούτων, οι εξαγωγές της χώρας μας το 2013 προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 25,6 εκ. € και ειδικότερα της κομπόστας ροδάκινου τα 5,3 εκ. €. Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι κατά το τελευταίο έτος το 41% των συνολικών εξαγωγών νωπού ροδάκινου κατευθύνθηκε στην αγορά της Ρωσίας (αξία 34,5 εκ. €). Κυριότερο εξαγωγικό ελληνικό φρούτο αυτή την εποχή στη Ρωσία είναι το ροδάκινο, οι δε αντίστοιχες εξαγωγές βρίσκονται περίπου στο μέσο της τρέχουσας εμπορικής περιόδου. 

Previous Ξεκινάει στις 7 Αυγούστου η υποβολή αιτήσεων για το Voucher 2014
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας