Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

ΣΒΒΕ:«Θύματα» της κρίσης οι βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδα με κύκλο εργασιών έως 10 εκ. €. Με «αναιμικό» καθαρό περιθώριο κέρδους όλες οι υπόλοιπες.

Οι βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδα με κύκλο εργασιών έως 10 εκ. € είναι τα κύρια «θύματα» της κρίσης, ενώ με «αναιμικό» καθαρό περιθώριο κέρδους όλες οι υπόλοιπες”. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν τα αποτελέσματα από την επεξεργασία 226 ισολογισμών ισάριθμων βιομηχανιών με έδρα την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη, που δημοσιοποίησε ο Σ.Β.Β.Ε.

 

Τα βασικά συμπεράσματα από τη φετινή επεξεργασία των στοιχείων, έχουν ως εξής:

1.      Το 2013 το 62% των επιχειρήσεων του δείγματος είναι κερδοφόρες, ποσοστό που είναι σαφώς βελτιωμένο από το αντίστοιχο 50% της περυσινής επεξεργασίας. (2012) Παρά ταύτα το υπόλοιπο 38% των επιχειρήσεων εξακολουθεί να εργάζεται με ζημίες, και μάλιστα υψηλές, οι οποίες ουσιαστικά εξανεμίζουν τη συνολική κερδοφορία της βιομηχανίας της Βορείου Ελλάδος. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό των ζημιογόνων επιχειρήσεων παραμένει για άλλη μια χρονιά έντονα υψηλό, (38%) αφού από το 2008, δηλαδή στην αρχή της κρίσης, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 17%.

2.      Το Περιθώριο Καθαρού Κέρδους για το 2013 είναι περίπου 1%, επανερχόμενο σε θετικό πρόσημο σε σχέση με το αρνητικό πρόσημο του 2012, αλλά σε ουσιαστικά χαμηλότερα επίπεδα από τα έτη 2009, 2010 και 2011.

3.      Ο Κύκλος Εργασιών των επιχειρήσεων του δείγματος μειώθηκε το 2013 σε σχέση με το 2012 κατά περίπου 2,9%, δηλαδή κατέγραψε πτώση κατά 100 εκ. €.

4.      Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες μειώθηκαν κατά 22%, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν κατά 54,8% τα ίδια κεφάλαια.

 

Όσον αφορά συμπεράσματα κατά τάξη κύκλου εργασιών:

5.      Τις μεγαλύτερες «αντοχές» την πενταετία 2009 – 2014 παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών από 100 – 200 εκ. €, οι οποίες εμφανίζουν θετικό περιθώριο κέρδους για το σύνολο της εξεταζόμενης πενταετίας 2009 – 2013, και ακολουθούν κατά σειρά οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών από 10 – 50 εκ. €, ενώ έπονται αυτές με κύκλο εργασιών από 50 – 100 εκ. €.

6.      Στον αντίποδα, οι βιομηχανίες με κύκλο εργασιών μέχρι 3 εκ. €, παρουσιάζουν διαχρονικά ζημίες, και το 2013, είναι το έτος κατά το οποίο εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό ζημιών προς τον κύκλο εργασιών (-12,52%).

7.      Τέλος, οι βιομηχανίες με κύκλο εργασιών από 3 έως 5 εκ. €, εργάζονται την τελευταία τριετία με ζημίες, αλλά το 2013 το συγκεκριμένο ποσοστό έχει βελτιωθεί (-1,3% από -4,8% το 2012).

 

Όσον αφορά τα κλαδικά αποτελέσματα, η πλέον ανησυχητική ένδειξη προέρχεται από τον κλάδο που παρουσίαζε όλη την πενταετία της οικονομικής κρίσης αξιοσημείωτες «αντοχές» και σχετική «σταθερότητα» τόσο στην κερδοφορία, όσο και στο ποσοστό των ζημιογόνων επιχειρήσεων. Πλέον μια στις τρεις επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων και ποτών είναι ζημιογόνα, ενώ το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν δυο στις δέκα.

 

Σημειώνεται ότι συνολικά, όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι της μεταποίησης εμφανίζουν ποσοστό ζημιογόνων επιχειρήσεων άνω του 50%, με το «ξύλο», την «κλωστοϋφαντουργία» και τα «δομικά υλικά», να αποτελούν τους αρνητικούς «πρωταθλητές».

 

Συγκεκριμένα, ζημιογόνες επιχειρήσεις είναι:

8.      7 στις 10 επιχειρήσεις από τον κλάδο του «ξύλου» και των «προϊόντων από ξύλο»,

9.      6 στις 10 επιχειρήσεις από τον κλάδο της «κλωστοϋφαντουργίας» και των «δομικών υλικών», και

10.   6 στις 10 επιχειρήσεις από τον κλάδο του «χαρτιού», των «προϊόντων από χαρτί» και των «εκδόσεων – εκτυπώσεων».

Το αδιέξοδο των τελευταίων ετών στο οποίο βρίσκεται η περιφερειακή παραγωγική βάση επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά από την αναιμική – οριακή κερδοφορία της βιομηχανίας της Βορείου Ελλάδος για το 2013, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ ΑΘανάσιος Σαββάκης, για να προσθέσει:

“Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά και μόνον με την εκπλήρωση μνημονιακών υποχρεώσεων, ενασχόληση που συνεπάγεται δημιουργία πλεονάσματος με κάθε τρόπο, ενώ παράλληλα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις θα έπρεπε να εργάζεται με την ανάπτυξη της χώρας και τη διάσωση της εγχώριας παραγωγικής βάσης. Πιθανή εμμονή στη συνέχιση της συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης, συνιστά ευθεία αποκοπή της Κυβέρνησης από τις πραγματικές ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Η σημερινή – αλλά και διαχρονική – απουσία άσκησης συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής, έχει καταφέρει να συρρικνώσει δραματικά την παραγωγική βάση της χώρας και να προκαλεί καθημερινή αβεβαιότητα για το μέλλον της μεταποίησης στην Ελλάδα. Αν συνεχιστεί η συγκεκριμένη απουσία πολιτικής, τότε σε λίγα χρόνια κινδυνεύουμε ως χώρα να μην παράγουμε παρά ελάχιστα προϊόντα.

Για τις επιχειρήσεις – μέλη του ΣΒΒΕ η οικονομική και κοινωνική κρίση μπορεί να αποτελέσει παρελθόν μόνο με την έμπρακτη ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας, που θα σημάνει αυτόματα την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, την υλοποίηση επενδύσεων, και, κυρίως, τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας. Είναι ο μόνος δρόμος για την ανατροπή της δυσάρεστης κατάστασης που αποτυπώνεται στην επεξεργασία των στοιχείων των ισολογισμών των επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος. …».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο και τα σχετικά στοιχεία της ΜΕΛΕΤΗΣ. 

Σχετικά Αρχεία:

Previous Nέες εστίες καταρροϊκού πυρετού στην Ήπειρο – Έξαρση σε Πρέβεζα και Άρτα
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας