Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Nέες εστίες καταρροϊκού πυρετού στην Ήπειρο – Έξαρση σε Πρέβεζα και Άρτα

Έξαρση του καταρροϊκού πυρετού σε περιοχές της Ηπείρου – κυρίως στους νομούς Πρέβεζας και Άρτας, διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα, που υποβοηθείται από την αλλαγή των καιρικών συνθηκών.

Παράλληλα από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου άρχισε η  καταγραφή  των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες έχουν προμηθευτεί εντομοαπωθητικά σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, προκειμένου να τους καταβληθεί αποζημίωση  από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης,  η Περιφέρεια είναι σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο και τις άλλες Περιφέρειες. “Ο καταρροϊκός πυρετός στην Ελλάδα είναι μια πανδημία και προβλήματα υπάρχουν από το ένα άκρο στo άλλο. Η ασθένεια δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα, αλλά ήταν γνωστή σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία.  ‘Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε”, τόνισε.

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι η προσπάθεια για παραγωγή εμβολίων στην Ελλάδα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ίδια με άλλων χωρών, γιατί  ενδέχεται να υπάρχουν αποκλίσεις που να προκαλέσουν   παρενέργειες. Για το λόγο αυτό,  τόνισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα. Παράλληλα ενημέρωσε ότι με οδηγία του Υπουργείου σταμάτησαν οι αιμοληψίες,  γιατί πλέον ήταν άνευ σημασίας  από τη στιγμή που  είχε γενικευθεί η διάδοση της νόσου:

“Προ ημερών – ανέφερε- μας ήλθε έγγραφο από το Υπουργείο, να μη γίνονται αιμοληψίες για καταρροϊκό πυρετό.  Αν συνεχίζαμε, τότε θα έπρεπε όλη η ΄Ηπειρος να έμπαινε σε καραντίνα.

Στο διάστημα που προηγήθηκε,   η ανακοίνωση περιοχών που έμπαιναν σε καραντίνα, λειτουργούσε αποτρεπτικά σε πολλούς κτηνοτρόφους,  από το  να προσέλθουν στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και να ενημερώσουν ότι τα ζώα τους έχουν καταρροϊκό πυρετό. Η νομοθεσία προβλέπει ότι όποιος έχει άρρωστο ζώο, θα πρέπει να απευθυνθεί σε ιδιώτη κτηνίατρο για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων”.

Έξαρση σε Πρέβεζα και Άρτα

 

Αναφερόμενος εκτενέστερα στην έκταση του προβλήματος στην Περιφέρειά μας, ανέφερε και τα εξής:  “Στην Ήπειρο έχουμε έξαρση αυτή την περίοδο στην περιοχή της Πρέβεζας και της Άρτας και έχει αρχίσει να γίνεται έντονο το πρόβλημα και σε μεγάλο  τμήμα  της Θεσπρωτίας. Υπάρχει  και στα Γιάννενα, όχι όμως στον ίδιο βαθμό με τις άλλες περιοχές.  Γενικά   στους παραθαλάσσιους νομούς που έχουν πιο ήπιο κλίμα το πρόβλημα είναι έντονο. Δυστυχώς με τα μέτρα της απολύμανσης, δεν έγιναν πολλά πράγματα. Ίσως εκεί να οφείλεται ότι έγινε περισσότερο αντιληπτό στο Νομό Ιωαννίνων και λιγότερο στους άλλους νομούς”.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι το Υπουργείο έχει ζητήσει τα ονόματα των κτηνοτρόφων που έχουν προμηθευτεί εντομοαπωθητικά με συνταγογράφηση από τους ιδιώτες κτηνιάτρους, αλλά και για τον αριθμό των ζώων που θανατώθηκαν με απόφαση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Αναφέρθηκε ακόμη στις συζητήσεις που γίνονται με το Υπουργείο για την αποζημίωση των ζώων που κατέληξαν εξαιτίας της νόσου, ζητώντας όπως  αυτές  δοθούν μέσω των κτηνιατρικών υπηρεσιών, που γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος.

 Ο  Περιφερειάρχης απηύθυνε έκκληση για προστασία του περιβάλλοντος από την απόρριψη νεκρών ζώων σε ποτάμια, ρέματα κ.α.. “Όποιος χάνει ζώα, πρέπει να βρει τρόπο για την ταφή τους, ώστε να μη ρυπαίνουμε το περιβάλλον. Εκεί όποιος χρειάζεται  βοήθεια, να ζητά τη συμπαράσταση  της Πολιτικής Προστασίας, είτε της Περιφέρειας, είτε του Δήμου του”, είπε.  

Τέλος, ανέφερε ότι η άλλη πολύ σοβαρή νόσος, της ευλογιάς, σταμάτησε στα σύνορα της Θράκης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν καταστροφή για το ζωϊκό κεφάλαιο.   

Previous ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ στην παρουσίαση βιβλίου «Προοπτική Ανάπτυξης της Ελαιοκομίας της Ηπείρου στο πλαίσιο της ανοικτής αγοράς της Ελλάδας και του Κόσμου»
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας