Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Στον αέρα και πάλι εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς 200 εκατ.

Νέα τροπή παίρνει το θρίλερ με την ελιά Καλαμάτας, καθώς με χθεσινή εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, «διορθώνεται» η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που αφορά το Μητρώο Ποικιλιών Οπωροφόρων Φυτών και διαγράφεται από την ονομασία ποικιλίας ελιάς «Καλαμών» το συνώνυμο «Καλαμάτα». Όπερ σημαίνει ότι για τη συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς «Καλαμών», επανέρχεται το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα με σχετική απόφαση από τον γεν. γραμματέα Ν. Αντώνογλου εντάχθηκε στον Εθνικό Κατάλογο η ελιά ποικιλίας Καλαμάτας. Με τον τρόπο αυτό έγινε το πρώτο βήμα ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα, που στερούσε αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τη χώρα, τις τοπικές κοινωνίες, τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς τους και επιχειρήσεις του κλάδου.

Με τη νέα εξέλιξη τίθενται ξανά στον «αέρα» περίπου 200 εκατ. ευρώ εξαγωγών της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτας, με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν τελείως κάποιες αγορές και το σύνολο της εγχώριας παραγωγής, ήτοι 50.000 τόνοι να καταλήξει να μεταποιείται στις ξένες αγορές.

«Η κίνηση αυτή είναι αδικαιολόγητη» επισημαίνει στη «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς Γιώργος Ντούσιας, προσθέτοντας ότι «η απόφαση του γενικού γραμματέα ήρθε έπειτα από πολλές συσκέψεις και σχετικές μελέτες, ενώ και ο αρμόδιος υπουργός ήταν ενημερωμένος. Είμαστε έκπληκτοι από την εξέλιξη αυτή, καθώς πάλι “απειλούνται” εξαγωγές 200 εκατ. ευρώ».

Επισημαίνεται ότι το πρόβλημα έχει ανακύψει εξαιτίας της σύγχυσης στις διεθνείς αγορές αναφορικά με την ονομασία της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα (Kalamata olives) με την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» / PDO Elia Kalamatas που έχει κατοχυρώσει η Μεσσηνία.

Επί του πρακτέου, μολονότι η κατοχύρωση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας από τη Μεσσηνία μετράει από το 1971 (Ν.Δ. 1065/71), η χρήση της ονομασίας Kalamata olives είναι αυτή που καθιερώθηκε στα διεθνή ράφια.

Στο πέρασμα των ετών κανείς δεν είχε επηρεαστεί από αυτή τη χρήση, ωστόσο ένεκα του γεγονότος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται πιο αυστηρή ως προς την τήρηση των κανονισμών για την προστασία των ονομασιών προέλευσης -τουλάχιστον μεταξύ των κρατών μελών- έχει δημιουργηθεί ζήτημα με την ελιά.

Μετά την Ιταλία το 2013 και τη Σλοβενία το 2015, πέρυσι και η Γαλλία, η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία προχώρησαν σε διακοπή των εμπορικών συνεργασιών για τη συγκεκριμένη ποικιλία με ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, στο βαθμό που το προϊόν δεν φέρει την πιστοποίηση του ΠΟΠ.

Σημειώνεται ότι το σύνολο της παραγωγής στις ελιές Καλαμών, που καλλιεργούνται πέρα από τη Μεσσηνία και στην Αιτωλοακαρνανία, στη Λακωνία, στη Φθιώτιδα κυμαίνεται σε 50.000-55.000 τόνους ετησίως.

Όπως υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου, εάν επιλυθούν κάποια χρόνια ζητήματα, όπως η σύγχυση με το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και την επωνυμία Kalamata Olives στις ξένες αγορές και μέσω μιας στοχευμένης πολιτικής διεύρυνσης της παρουσίας σε αγορές όπως ΗΠΑ- Καναδάς – Β. Ευρώπη, η δυναμική της επιτραπέζιας ελιάς δύναται να διπλασιαστεί αγγίζοντας σε αξία τα 900 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr

Previous ΙΟΒΕ: Εκτιμήσεις για άλμα 35,5% στις επενδυτικές δαπάνες το 2017
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας