Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
iove F 773265390

ΙΟΒΕ: Εκτιμήσεις για άλμα 35,5% στις επενδυτικές δαπάνες το 2017

Αύξηση των επενδυτικών δαπανών κατά 35,5% αναμένουν για το 2017 οι επιχειρήσεις στον κλάδο της βιομηχανίας, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Στην έρευνα ωστόσο, παρατηρούνται σημαντικές διαφορές τάσης μεταξύ των κλάδων. Ενδεικτικά, η αξιοσημείωτη αύξηση εκπορεύεται από την αναμενόμενη άνοδο των επενδύσεων στα Τρόφιμα-Ποτά-Καπνός κατά 38%, καθώς και στις λοιπές βιομηχανίες κατά 41%.

Στους υπόλοιπους κλάδους αναμένεται μείωση της επενδυτικής δαπάνης, η οποία φθάνει το 26% στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας. Στα Χημικά επίσης, προβλέπεται μείωση στην επενδυτική δραστηριότητα κατά 16%, όπως επίσης και στα Μη Μεταλλικά Ορυκτά (11%).

Το ΙΟΒΕ βέβαια, σπεύδει να σημειώσει ότι επειδή οι παραπάνω προβλέψεις πραγματοποιούνται σχετικά νωρίς, τείνουν να αποτελούν υπερεκτιμήσεις, ενσωματώνοντας έναν βαθμό αισιοδοξίας για την πορεία των επενδύσεων.

Όσον αφορά το τρέχον έτος, οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποίησης, εκτιμάται ότι θα καταγράψουν μείωση κατά 5% έναντι της πρότερης εκτίμησης περί αύξησης 2,7%.

Η πτώση στην επενδυτική δραστηριότητα χαρακτηρίζει πολλούς μεταποιητικούς κλάδους. Ενδεικτικά, έντονη είναι η μείωση στον κλάδο Ένδυσης-Υπόδησης, ενώ και στον κλάδο Μη Μεταλλικών Ορυκτών σημειώνεται πτώση στην επενδυτική δραστηριότητα.

Παραπλήσια τάση, με πτώση της τάξης του 15% το τρέχον έτος, αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις των επενδύσεων στα Τρόφιμα-Ποτά-Καπνός. Αντιθέτως, στην Κλωστοϋφαντουργία και τους λοιπούς βιομηχανικούς κλάδους, η επενδυτική δαπάνη εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 24% και 7% αντίστοιχα.

Το ΙΟΒΕ διευκρινίζει τέλος, ότι η άνοδος στις λοιπές βιομηχανίες προέρχεται κυρίως, από τους κλάδους Διυλιστηρίων-Άνθρακα, Πλαστικών και Επίπλων.

naftemporiki.gr

Previous Έως τις 31/12 η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας