Yπέρ της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2012, εφόσον όμως γίνει σταδιακά και με την παράλληλη παροχή ασφαλιστικών και φορολογικών κινήτρων στις επιχειρήσεις τάχθηκε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του προεδρείου της Συνομοσπονδίας, με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη.
Ο κ. Καβαθάς πρόσθεσε, ότι οι αναπροσαρμογές στον βασικό μισθό θα πρέπει να γίνουν σε ορίζοντα τριετίας και να είναι αποτέλεσμα του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων, ενώ τάχθηκε κατά της αύξησης του κατώτερου μισθού με κυβερνητική απόφαση.
«Μια ωμή κυβερνητική παρέμβαση για δεύτερη φορά θα ήταν εγκληματική με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές από τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως αποτέλεσμα των μνημονίων και μία ακαριαία μεταβολή θα οδηγούσε μοιραία σε απολύσεις» τόνισε, ενώ επισήμανε ότι η αύξηση στον κατώτερο μισθό θα τονώσει τη ζήτηση και θα ενισχύσει την ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ανέφερε επίσης ότι το σημαντικότερο σε αυτή τη φάση είναι η κατάργηση της 6ης Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου η επαναφορά της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων χωρίς την οποία όπως είπε «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ένα άδειο πουκάμισο».
Η ΓΣΕΒΕΕ έθεσε το θέμα αυτό στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, δεσμεύτηκε ότι η αλλαγή του νόμου είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Εάν αλλάξει ο νόμος, ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων μπορεί να ξεκινήσει αμέσως, είπε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας και πρόσθεσε ότι οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν «εφόσον αντέχει η αγορά» να οδηγήσουν σε αύξηση του βασικού μισθού μεγαλύτερη των 751 ευρώ. «Γιατί όχι 780, ή και 800 αναρωτήθηκε».