Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
sev logo F2137627176

ΣΕΒ: Η μείωση των κόκκινων δανείων καταλύτης για την ανάπτυξη

Στην ανάγκη μείωσης των κόκκινων δανείων, επικεντρώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων. Οπως επισημαίνεται ενδεχόμενη μείωση των κόκκινων δανείων θα δράσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη, χάρη στο φθηνότερο κόστος χρήματος.

Στην ανάλυση του ΣΕΒ εκτιμάται ότι η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων εισέρχεται σε μία νέα φάση με την υιοθέτηση συγκεκριμένων στόχων από τις τράπεζες. Η επιτυχία του εγχειρήματος, όπως αναφέρεται στο δελτίο, θα κριθεί από:

  • την επαναφορά της οικονομίας σε πορεία ανάκαμψης
  • τη δημιουργία ενός κατάλληλου πλαισίου εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών και αποτελεσματικών ρυθμίσεων στο προπτωχευτικό και πτωχευτικό στάδιο, περιλαμβανομένης της λειτουργίας μιας δευτερογενούς αγοράς προβληματικών δανείων
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η συνέχιση της ομαλής εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, καθώς εγγυάται την αποκατάσταση συνθηκών εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Είναι, όμως, εξίσου σημαντικό – αναφέρεται – τώρα που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται ισχυρές ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας, να μην ανατραπούν οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τελική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

Ως αποτέλεσμα, προτείνεται η δημιουργία ενός επενδυτικού σοκ στη βάση της ταχύτερης υλοποίησης των φιλικών προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεων και μιας αποδεδειγμένης πορείας δημοσιονομικής πειθαρχίας, που παράγει πρωτογενή πλεονάσματα με βιώσιμο τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων – και ειδικά των μικρότερων και μεσαίων επιχειρήσεων – σε χρηματοδότηση με τους ίδιους όρους που επικρατούν στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, θέτει σε αμφιβολία την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας.

Μάλιστα, η κατάσταση αυτή παραμένει σταθερά δυσμενής ενώ οι αποδυναμωμένες τόσο από πλευράς κύκλου εργασιών και κερδών όσο και κεφαλαίων ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εξαιρετικά μεγάλη ανάγκη κεφαλαίων.

Κατά τον ΣΕΒ, είναι επιτατική η ανάγκη να αξιοποιηθεί η συγκυρία και να δοθεί μια λύση για την ταχεία εξάλειψη αυτής της κατάστασης, καθώς «πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν την παρατεταμένη πιστωτική ασφυξία».

Previous Δ. Παπαδημητρίου: Η αύξηση της φορολογίας δεν πλήττει την ανταγωνιστικότητα
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας