Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
epim F23938

Πρωτοβουλίες του ΔΣ του Επιμελητηρίου Άρτας για το Επιχειρηματικό Πάρκο

Τον κίνδυνο οριστικής απώλειας κονδυλίων ύψους 10 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας -μιας κρίσιμης αναπτυξιακής και παραγωγικής υποδομής για την περιοχή μας- σε περίπτωση που δεν ξεπεραστούν τα ποικιλώνυμα εμπόδια ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του έργου επισήμανε, στο Δήμαρχο Αρταίων Ιωάννη Παπαλέξη, Τριμελής Επιτροπή του Επιμελητηρίου Άρτας -αποτελούμενη από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Μάνθο Φώτη, Φίλιππο Μπέη, Δημήτρη Λάμπρη συνεπικουρούμενη από τον Διευθυντή Χρήστο Κολοβό.
Η συνάντηση έγινε την Τετάρτη το πρωί στο Δημαρχείο.
Στη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου, αφού επανέλαβαν την οικονομική σπουδαιότητα, την παραγωγική αναγκαιότητα και την επιχειρηματική σημαντικότητα του έργου, εξήραν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του, τονίζοντας ότι η κατασκευή και λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου θα άρει τις ανισότητες ανταγωνισμού μειώνοντας δραματικά το λειτουργικό και παραγωγικό κόστος των επιχειρήσεων του Νομού μας και ταυτόχρονα θα αμβλύνει τις τυχόν περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις και οχλήσεις.
Επισήμαναν επίσης, ότι η δημιουργία της εν λόγω υποδομής -που πλέον αποτελεί μια σύγχρονη επιλογή παραγωγικής ανασυγκρότησης από τη μια πλευρά θα φέρει πιο κοντά την επιχειρηματική κοινότητα δημιουργώντας έτσι και μια ασπίδα προστασίας και αλληλεγγύης και από την άλλη θα δώσει στον πολίτη καταναλωτή τη δυνατότητα γρήγορης, εύκολης και ασφαλούς πρόσβασης.
Επιπλέον, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά από τα μέλη της Επιτροπής του Επιμελητηρίου συνιστά θετική και ενδιαφέρουσα πρόκληση, αδήριτη ανάγκη και υποχρέωση των Θεσμικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Φορέων, χωρίς περαιτέρω αναβολές ή άλλες άκαρπες προσπάθειες.
Να σημειωθεί ότι αν και όλοι -φορείς και επιχειρηματίες- αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου, το έργο καθυστερεί και ο κίνδυνος οριστικής εγκατάλειψής του ή έστω παραπομπής του στο απώτερο μέλλον είναι ορατός σε περίπτωση, που δεν δεσμευτούν εγκαίρως τα σχετικά κονδύλια.
Αναγκαίο βήμα – στη δεδομένη χρονική στιγμή- είναι η λήψη απόφασης από την πλευρά του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων για τη συμμετοχή του Δήμου στην υπό ίδρυση Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας (Ε.ΑΝ.Ε.Π. Άρτας Α.Ε.), στην οποία  θα συμμετέχουν επίσης, το Επιμελητήριο Άρτας και η Περιφέρεια Ηπείρου.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα η Ε.ΑΝ.Ε.Π. Άρτας Α.Ε., έπρεπε να είναι έτοιμη από τα τέλη του καλοκαιριού έτσι ώστε εντός του Φθινοπώρου να καταθέσει πρόταση ένταξης του Επιχειρηματικού Πάρκου της Άρτας, στο ΕΣΠΑ.
Σημειώνεται, ότι ήδη το Επιμελητήριο Άρτας έχει αναθέσει σε ειδικό μελετητή τη σύνταξη του σχεδίου καταστατικού της υπό σύστασης Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας (Ε.ΑΝ.Ε.Π. Άρτας Α.Ε.), το οποίο έχει εκπονηθεί  και παραδοθεί.
Ακολούθως, θα απαιτηθεί η παραχώρηση  στην Ε.ΑΝ.Ε.Π. Άρτας Α.Ε., της δημοτικής έκτασης, όπου θα κατασκευαστεί το Επιχειρηματικό Πάρκο. Η εν λόγω έκταση ανήκει στο Δήμο Αρταίων και την απόφαση πρέπει να λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν προαπαιτούμενο, ώστε να αποδεσμεύσει νομίμως η Περιφέρεια την εγκεκριμένη πίστωση –ποσό που της αντιστοιχεί- για την εκπόνηση των υπόλοιπων μελετών. Με την ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής διαδικασίας θα διεκδικηθεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) για ένταξη και χρηματοδότηση του έργου- προϋπολογισμού περίπου 10 εκατ. Ευρώ-  στο ΕΣΠΑ.
Για την αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας Επιχειρηματικού Πάρκου στην Άρτα είχε μιλήσει ο Αλέκος Καχριμάνης σε σχετική εκδήλωση που είχε διοργανώσει το Επιμελητήριο Άρτας.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ειδικότερα, κάλεσε όλους τους φορείς να συμβάλλουν θετικά στην υπέρβαση των όποιων προβλημάτων υποσχόμενος μάλιστα κάθε δυνατή βοήθεια από την πλευρά της Περιφέρειας γιατί όπως ανέφερε: “η Άρτα που γεωγραφικά βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση από τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες δεν είναι δυνατόν να παραμένει ακόμα χωρίς οργανωμένο χώρο άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας”.
Στις προσεχείς ημέρες η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου θα συνεχιστεί με την ενημέρωση των επικεφαλής των Παρατάξεων του Δήμου Αρταίων.

Previous Μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων συζητούν κυβέρνηση-τρόϊκα
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας