Στη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων φαίνεται να καταλήγουν το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα καθώς έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο κατάργησής του στο οποίο επέμεναν αρχικά οι εταίροι μας. Το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που αναμένεται να δοθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, δεν προβλέπει τη μείωση των συντελεστών του φόρου μεταβίβασης καθώς ακόμη η Αθήνα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακίνητων θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η πρόταση να μειωθεί στο 3%. Σήμερα ο φόρος ανέρχεται στο 8% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου έως 20.000 ευρώ και φθάνει στο 10% για το μεγαλύτερο τμήμα της αξίας του ακινήτου. Να σημειωθεί ότι η τρόικα επιμένει να αλλάξει το μοντέλο φορολόγησης των ακινήτων στην Ελλάδα με μεταφορά του μεγαλύτερου φορολογικού βάρους στην κατοχή και παράλληλη ελάφρυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων.
Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει περαιτέρω αλλαγές στη φορολόγηση ακινήτων με κατάργηση σειράς τελών υπέρ τρίτων στις αγοραπωλησίες (φόροι και έξοδα για ΟΤΑ, δικηγόρους κ.α.). Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως από 1ης Ιανουαρίου 2014 γίνεται προαιρετική η παράσταση δικηγόρου κατά την υπογραφή συμβολαίων. Επιπρόσθετα έχουν διατυπωθεί προτάσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών για μείωση των αφορολόγητων ορίων σε μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές. Παρέμβαση που θα εξανεμίσει ένα μέρος της μείωσης του φόρου στις μεταβιβάσεις. Πάντως, οι μεγάλες ανατροπές στη φορολόγηση των ακινήτων αναμένονται το 2015 όταν και θα αλλάξει το σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, καθώς τρόικα και υπουργείου Οικονομικών έχουν συμφωνήσει να παραμείνουν «παγωμένες» και το επόμενο έτος.
Η επιμονή των εταίρων μας στην αλλαγή μοντέλου φορολόγησης των ακινήτων αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, όπου αναφέρεται ότι αρκετά κράτη-μέλη (όπως και η Ελλάδα) αντιμετωπίζουν ακόμη την πρόκληση της στροφής από τους φόρους μεταβιβάσεων στους επαναλαμβανόμενους φόρους της ακίνητης περιουσίας.
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ