Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Προένταξη στο νέο ΕΣΠΑ του πιλοτικού προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου»

Προεντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ το πιλοτικό πρόγραμμα «Πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», που έχει σχεδιάσει η Περιφέρεια Ηπείρου, για βιώσιμη ανάπτυξη στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες με επίκεντρο τα μνημεία.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 37.302.000 ευρώ και συνδυάζει πολιτισμό, τουρισμό, υποδομές και συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, που αποτελεί μια ολοκληρωμένη εδαφική επένδυση της Περιφέρειας Ηπείρου, μετά την παρουσίαση του στην ετήσια συνάντηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που έγινε την Τρίτη στην Αθήνα, είναι το πρώτο στην Ελλάδα που λαμβάνει προέγκριση για τη νέα προγραμματική περίοδο. Στη συνάντηση παρευρίσκονταν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων του ΕΣΠΑ Γ. Γιαννούσης, ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης RegioG της Ε.Ε. κ. Πράντο, οι Διαχειριστικές Αρχές, ενώ την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου.

Η πρόταση για τα Αρχαία Θέατρα – την οποία ανέπτυξε η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Ελένη Ρόκου– αφορά μια πρώτη οργανωμένη σύγχρονη περιηγητική διαδρομή, η οποία θα επισκέπτεται πέντε αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου και θα αποτελεί ένα εξειδικευμένο και επώνυμο προϊόν του πολιτισμικού τουρισμού, σε συνδυασμό με τον παραγωγικό τομέα.

«Η Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» διαμορφώνεται με συνεκτικό κρίκο τους αρχαίους χώρους: Δωδώνης (Π.Ε. Ιωαννίνων), Νικόπολης (Π.Ε. Πρέβεζας), Κασσώπης (Π.Ε. Πρέβεζας), Αμβρακία (Π.Ε. Άρτας), Γίτανα (Π.Ε. Θεσπρωτίας). Αφορά συνολικά οκτώ αρχαίους χώρους θέασης, που επεκτείνονται σε 344 χιλιόμετρα διαδρομής και αναφέρονται σε 2.300 ιστορίες.

Για την υλοποίηση της προσπάθειας απαιτούνται, σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης του εγχειρήματος, συνεργασίες των φορέων: Περιφέρεια Ηπείρου, Υπουργείο Πολιτισμού, Εφορείες Αρχαιοτήτων, ΔΙΑΖΩΜΑ, Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε, Πανεπιστήμιο, Ερευνητικά Κέντρα, Υπουργείο Τουρισμού, Επαγγελματίες τουρισμού και παραγωγοί τοπικών προϊόντων.

Σύμφωνα με την πρόταση για παρεμβάσεις στα Μνημεία προβλέπεται ποσό 16, 2 εκ. ευρώ, για βασικές υποδομές (δίκτυα κοινής ωφέλειας, χώρους στάθμευσης, κτιριακές εγκαταστάσεις, οδοποιία –μεταξύ των οποίων και η κατασκευή δρόμου παράκαμψης της Νικόπολης- κ.α.) ποσό 19 εκ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό του προϋπολογισμού σε άλλες δράσεις και προωθητικές ενέργειες.

Η Περιφέρεια δια της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας έχει ήδη χρηματοδοτήσει την πρωτοβουλία για υλοποίηση της δράσης , με το ποσό των 20.000 ευρώ.

Previous Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» στο Δήμο Αρταίων
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας