Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
maximou megaro F 1975760720

«Πράσινο» από ΚΥΣΟΙΠ στην ταχεία ενεργοποίηση του «σχεδίου Γιούνκερ»

Την ταχεία ενεργοποίηση του επενδυτικού «σχεδίου Γιούνκερ» καθώς και την προώθηση δράσεων που θα θέτουν στο επίκεντρο την ενίσχυση της Βιομηχανίας ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Ειδικότερα, το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη για την ταχεία ενεργοποίηση του «Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη» (Investment Plan for Europe/IPE ή Σχέδιο Γιούνκερ), στην Ελλάδα.

Ήδη προεπιλεγεί 42 επενδυτικά σχέδια εκτιμώμενου προϋπολογισμού 5,6 δισ. ευρώ για την υποβολή τους στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς έγκριση.

Οι προτάσεις αφορούν έργα στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, του τουρισμού, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, της έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας και των ιδιωτικών βιομηχανικών επενδύσεων.

Οι προτάσεις αυτές:

  • Διαθέτουν ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας
  • Ανταποκρίνονται στα κριτήρια επιλεξιμότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI)
  • Εναρμονίζονται με τους βασικούς άξονες του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος που επιδιώκει στροφή προς έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας, υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ήπιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τα οποία δημιουργούν ποιοτικές και βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Νέες μαρίνες – αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το αμέσως προσεχές διάστημα θα δοθεί βαρύτητα τόσο στην ανάπτυξη ενός δικτύου από νέες μαρίνες, σε συνδυασμό με έργα αναβάθμισης και περαιτέρω αξιοποίησης υφισταμένων, όσο και στον εντοπισμό και την ομαδοποίηση δημοσίων κτηρίων που χρήζουν ενίσχυσης και αναβάθμισης (στατικής, ενεργειακής, λειτουργικής, αισθητικής).

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αναζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες αλλά και να υποβάλουν τις προτάσεις τους στην Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΕΓΣΔΙΤ) του υπουργείου Οικονομίας.

Παράλληλα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα αναλάβουν τη μελέτη τόσο της οικονομικής βιωσιμότητας όσο και των εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης κάθε επενδυτικής πρότασης.

Σημειώνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχουν ήδη κατατεθεί, στο πλαίσιο του «Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη», αρκετές μεμονωμένες προτάσεις αμιγώς ιδιωτικών επενδύσεων, ορισμένες εκ των οποίων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αξιολόγησης.

Ενίσχυση Βιομηχανίας

Το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε, επίσης, την εισήγηση της υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιας για τη Βιομηχανία Θεοδώρας Τζάκρη, για τη δέσμη δράσεων με στόχο την ενίσχυση της Βιομηχανίας, στο πλαίσιο του ευρύτερου Αναπτυξιακού Σχεδίου για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις εργασίες του συντονιστικού οργάνου «Φόρουμ Βιομηχανίας».

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η συγκρότηση διακυβερνητικής Επιτροπής για την εξειδίκευση των προτάσεων και την προετοιμασία νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα αφορούν:

  • Τους δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας
  • Τη βιομηχανία και την καινοτομία
  • Τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • Την εξοικονόμηση ενέργειας
  • Τα χρηματοδοτικά εργαλεία
  • Το επιχειρηματικό περιβάλλον

naftemporiki.gr

Previous Δήμος Αρταίων: Διαγωνισμός «Συντήρηση πρασίνου παραποτάμιου πάρκου και αλσυλλίου Αγ. Αναργύρων»,
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας