Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Παρουσίαση των 47 έργων του ΕΣΠΑ που υλοποιούνται στην ΠΕ Άρτας

Τα έργα που υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας παρουσιάστηκαν την Παρασκευή σε ειδική εκδήλωση που  πραγματοποίησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο,  η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου. Πρόκειται για 47 πράξεις, προϋπολογισμού 73,5 εκ. ευρώ.
Η παρουσίαση έγινε από την Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Ελένη Ρόκου, η οποία στην εισήγησή της, αναφέρθηκε επιγραμματικά και στην συνολική πορεία του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο είναι ύψους 283 εκ. ευρώ.  Σήμερα οι εντάξεις ανέρχονται στο 180,7% του  προϋπολογισμού,  οι συμβάσεις στο 103,5% και οι πληρωμές στο 66,2% αντίστοιχα.
Η παρουσίαση των προγραμμάτων Νέα Γη και Νέα Γνώση έγινε από  εκπροσώπους του ΤΕΙ Ηπείρου και των έργων πολιτισμού στην Π.Ε. Άρτας από την προϊσταμένη ΛΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων  Χριστίνα Μερκούρη.

Ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης,  ανέφερε  ότι όλες οι προτάσεις που  υποβλήθηκαν από φορείς της Άρτας και πληρούσαν τις προδιαγραφές εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, ευχαριστώντας τους ταυτόχρονα για την, ως τώρα,  συνεργασία που υπήρξε μέσω της Ε.Δ.Α..   «Σήμερα- πρόσθεσε- υπάρχει πρόταση να ενταχθεί στο ΠΕΠ Ηπείρου ο κόμβος Άρτας της Ιόνιας Οδού. Δεν το δεχόμαστε με δυσκολία, γιατί είναι ένα τμήμα της Ιόνιας Οδού, από την ολοκλήρωση της οποίας περιμένουμε να έχουμε ανάπτυξη, ανάλογης αυτής που είδαμε και με την Εγνατία Οδό».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στην προετοιμασία που γίνεται ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, η οποία απαιτεί καινοτομία, αποτελεσματικότητα και δίνει βάρος στην επιχειρηματικότητα. «Στη νέα Προγραμματική Περίοδο – τόνισε-  όλα όσα θα κάνουμε πρέπει να είναι μετρήσιμα μεγέθη. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ και χρειαζόμαστε όλοι. Μόνο έτσι θα έχουμε αποτέλεσμα. Στο κομμάτι της καινοτομίας, έχει ήδη συγκληθεί το Συμβούλιο Καινοτομίας,  στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετέχουν εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ, του ΓΕΩ-ΤΕΕ, του Ινστιτούτου Γάλακτος. Αυτό δείχνει πως πρόθεσή μας είναι να ψάξουμε την καινοτομία στα πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος μας».   Μιλώντας για  το ΤΕΙ, εξήρε το ρόλο και την προσφορά του, τονίζοντας ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον τόπο μας.

Αναφορά έκανε  και  στην προένταξη του πιλοτικού προγράμματος   της πολιτιστικής διαδρομής των αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, επισημαίνοντας και τη συμβολή που είχε σε αυτό ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» Σταύρος Μπένος. «Εκτός από έργο πολιτισμού, -υπογράμμισε- είναι και έργο τουρισμού,  με συνέργειες σε υποδομές και τοπικές επιχειρήσεις. Όπως, ειπώθηκε και στην σύσκεψη στο Υπ. Ανάπτυξης, το συγκεκριμένα έργο αποτελεί πρότυπο για όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης».

Ο Περιφερειάρχης σε άλλη αποστροφή του λόγου του,  είπε ότι  στην υλοποίηση  των δράσεων της νέας Προγραμματικής περιόδου  κρίνεται ο ρόλος του κεντρικού κράτους. Έχει  κατατεθεί, σημείωσε, πρόταση από την ΕΝΠΕ για την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από τις Περιφέρειες. «Το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» αποδείχθηκε ότι ήταν πλήρης αποτυχία. Εμείς θέλουμε το Υπουργείο να είναι επιτελικό και η δουλειά να γίνεται από τις Περιφέρειες.  Δεσμεύτηκαν όπως το 1/3 του νέου Αγροτικού Προγράμματος, το διαχειριστούν οι Περιφέρειες.  Αν ισχύσει η δέσμευση, τότε θα αλλάξουν όλα προς όφελος του κόσμου και της καθημερινότητας».

Τέλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ενίσχυσης των ΜμΕ μέσω του ΕΣΠΑ, για το οποίο είπε ότι οι διαδικασίες βρίσκονται σε στάδιο ενημέρωσης  των επιχειρηματιών, που έχουν ενταχθεί. 
Στο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Βασίλης Ψαθάς, συνεχάρη την Ε.Δ.Α. ( την κ. Ελ. Ρόκκου και τα στελέχη)  για τη σημαντική δουλειά που έχουν καταβάλει όλο αυτό το διάστημα για την απορρόφηση κονδυλίων  του ΕΣΠΑ και  για την υλοποίηση σημαντικών έργων  στην Π.Ε. Άρτας. Εξέφρασε με τη σειρά του την ικανοποίηση για την προένταξη της πρότασης για τη σύνδεση των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, ένα έργο που – όπως είπε-  θα έχει σημαντικά οφέλη και για την Π.Ε. Άρτας.

Σχετικά Αρχεία:

Previous Χαιρετισμός Προέδρου Επιμελητηρίου Άρτας στην ημερίδα του ΤΕΙ Ηπείρου “Τεχνοπολιτισμός και Πολιτιστικές βιομηχανίες”
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας