Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Χαιρετισμός Προέδρου Επιμελητηρίου Άρτας στην ημερίδα του ΤΕΙ Ηπείρου “Τεχνοπολιτισμός και Πολιτιστικές βιομηχανίες”

Κυρίες και κύριοι,

σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και με την ευκαιρία εύχομαι  καλή επιτυχία στην τόσο ενδιαφέρουσα και ευφάνταστη ημερίδα σας.

Κυρίες και κύριοι,

το ΤΕΙ Άρτας -και ιδιαίτερα το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής-  αναμφίβολα αποτελεί, πλέον, στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής από τη μια πλευρά  ως κύτταρο της ακαδημαϊκής κοινότητας και από την άλλη ως πεδίο εφαρμογής και διάδοσης τεχνολογιών αιχμής.

Υπ` αυτή την έννοια συνδυάζει αρμονικά την τέχνη με την τεχνική, την παράδοση με  την εξέλιξη, τον πολιτισμό με την τέχνη, την παραγωγή με τη γνώση.

Το ΤΕΙ Άρτας -και  ιδιαίτερα το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής- αναπαράγει πολιτιστικές αξίες  και ταυτόχρονα, παράγει  πολιτισμό.

Κυρίες και κύριοι,

πάνε πολλά χρόνια που με την τακτική των ανοικτών πυλών και κυρίως με τη ζωντανή συμμετοχή του στα δρώμενα, μπόλιασε με  την αισθητική του την εικόνα της πόλης.

Η συνεισφορά του -πολιτιστική, κοινωνική και όχι απλά οικονομική- είναι ευκρινής και αποδεκτή από όλους μας. Κι εμείς από την πλευρά μας έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τόσο τον αυτόνομο και διακριτό επιστημονικό ρόλο όσο και την υπαρξιακή προοπτική του ιδρύματος.

Κυρίες και κύριοι,

ζούμε σε έναν τόπο, που κάποιοι αδαείς, αποκαλούν επιχειρηματικά υπανάπτυκτο, κοινωνικά αποκλεισμένο,  πολιτιστικά πρωτόγονο.

Αυτά άραγε δεν αποτελούν συστατικά στοιχεία ενός παρθένου, γνήσιου και  μοναδικού τόπου;

Αυτός λοιπόν, είναι ο τόπος μας και αυτές είναι οι οικονομικές, κοινωνικές και   πολιτιστικές  συντεταγμένες του.

Και μένει σε εμάς. Σε όλους εμάς, που επιλέξαμε αυτόν τον τόπο για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας, να αξιοποιήσουμε και όχι να εκμεταλλευτούμε όλα αυτά τα ιδιαίτερα γνωρίσματα, με την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας, την αισθητική του πολιτισμού, τις λεωφόρους των δικτύων.

Ως Επιμελητήριο  είμαστε διατεθειμένοι να ανοίξουμε τους δρόμους, που εσείς ως  Ακαδημαϊκή επιστημονική κοινότητα  θα επινοήσετε και θα  σχεδιάσετε.

Αυτό, πιστεύω, είναι και το διαδραστικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε ως τοπική κοινωνία και γενικότερα ως  χώρα για να αντισταθούμε στην κρίση.

Αντίσταση  στην  οικονομική κρίση, αλλά κυρίως στην πολιτιστική ισοπέδωση  που είναι πιο διαβρωτική, πιο ύπουλη και πιο επικίνδυνη για την ταυτότητα μας.

Εύχομαι λοιπόν, καλή επιτυχία στην ημερίδα σας και ταυτόχρονα απευθύνω ανοικτή πρόσκληση για να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε αυτά τα μοναδικά ιστορικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας, που μας κράτησαν όρθιους για χιλιάδες χρόνια απέναντι σε κάθε εισβολή: στρατιωτική ή και πολιτισμική…

Κλείνοντας θέλω να υπενθυμίσω ότι το Επιμελητήριο Άρτας αξιοποιώντας τις τεχνολογίες αιχμής και στο πλαίσιο της ψηφιακής Σύγκλισης προσφέρει στις επιχειρήσεις μέλη του τη δυνατότητα να προβληθούν, να αναπτυχθούν και να διαθέσουν ηλεκτρονικά προϊόντα και υπηρεσίες στη διεθνή αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, με το Πρόγραμμα που υλοποιούμε οι επιχειρηματίες της Άρτας μπορούν


  • να δημιουργήσουν ιστοσελίδα της επιχείρησής τους στον Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό του Επιμελητηρίου Άρτας και να προβληθούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  • να διαθέσουν προϊόντα και υπηρεσίες  On-line (e-shop), μέσω της Ηλεκτρονικής Επιμελητηριακής Αγοράς,

  • να  προβληθούν στον Ηλεκτρονικό Τουριστικό Οδηγό του Επιμελητηρίου και να συμμετέχουν σε ένα ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικών κρατήσεων (e-booking).

    Επίσης, υπάρχει η σημαντική δυνατότητα διατύπωσης και ηλεκτρονικής αποστολής ερωτημάτων που σχετίζονται με φορολογικά, εργασιακά και στρατηγικά θέματα και η λήψη με τον ίδιο τρόπο  εξειδικευμένων ατομικών απαντήσεων.

    Τέλος, με τις νέες ψηφιακές δράσεις του portal του Επιμελητηρίου Άρτας, οι επιχειρηματίες αποκτούν ένα επιπρόσθετο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Previous ΥΠΑΑΤ:Απλούστευση των διαδικασιών στις εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας