Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης μέσα από τις παρεμβάσεις του για τρία καίριας σημασίας ζητήματα, που επηρεάζουν το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών και τα οποία απασχόλησαν το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Καρασμάνης:
* Εξέφρασε τη διαφωνία του σε οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον γεωργικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να χρηματοδοτηθούν άλλες εξωγεωργικές δράσεις.
* Στήριξε τη θέσπιση ενισχυμένων κινήτρων για την είσοδο νέων στο αγροτικό επάγγελμα ώστε να αναζωογονηθεί η ύπαιθρος, και
* Τόνισε ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στον κανονισμό για τη βιολογική γεωργία θα πρέπει να είναι τέτοιες που να ενισχύουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα βιολογικά προϊόντα, εφιστώντας την προσοχή όλων σε συγκεκριμένες παραμέτρους.
Στην παρέμβασή του για τη μεταφορά πόρων από τον γεωργικό προϋπολογισμό σε άλλες δράσεις εκτός γεωργικού προϋπολογισμού, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε πως «είναι σημαντικό να στείλουμε ως Συμβούλιο ένα ενιαίο και ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι αδιανόητο να ζητήσουμε από τους ίδιους τους αγρότες να χρηματοδοτήσουν τις απώλειές τους λόγω του ρώσικου εμπάργκο. Να πληρώσουν, δηλαδή, διπλά για ένα γεγονός που τους έχει ήδη οδηγήσει σε απώλειες εισοδήματος, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των τιμών των προϊόντων τους. Στον γεωργικό προϋπολογισμό δεν περισσεύουν χρήματα για μέτρα εκτός αγροτικού τομέα», συμπλήρωσε ο κ. Καρασμάνης, επισημαίνοντας ότι «το αποθεματικό κρίσεων, που προέρχεται από το εισόδημα των ίδιων των αγροτών, έχει προβλεφθεί να καλύπτει έκτακτα γεγονότα και όχι τις επιπτώσεις πολιτικών αποφάσεων.» Πρόσθεσε μάλιστα ότι «δεν είναι «πολιτικά ορθή η αφαίρεση πόρων από τον γεωργικό προϋπολογισμό, όταν οι απαιτήσεις στη γεωργία αυξάνονται και κυρίως τη στιγμή που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον και τι ανάγκες θα προκύψουν τους προσεχείς μήνες.»
Για τους νέους αγρότες, ο κ. Καρασμάνης υποστήριξε τις θέσεις της Ιταλικής προεδρίας για τη θέσπιση περαιτέρω κινήτρων που θα ωφελήσουν και τους Έλληνες ηλικίας κάτω των 40 ετών αλλά και όσους θέλουν να ενταχθούν για πρώτη φορά στο αγροτικό επάγγελμα, όπως:
1ον) Η παροχή από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων.
2ον) Η παρέκκλιση από το ποσοστό του 10% σε ότι αφορά τις δαπάνες για αγορά γης στους ,νέους αγρότες , και
3ον) Η στήριξη προγραμμάτων ανταλλαγής επισκέψεων για μεταφορά γνώσεων, καλών πρακτικών και εμπειριών μεταξύ των νέων αγροτών της Ε.Ε.
Στην παρέμβαση του για τη βιολογική γεωργία, είπε ότι «είναι ένας πολύ σημαντικός κλάδος και πρέπει να εξασφαλίσουμε συνθήκες που να ευνοούν την περαιτέρω ανάπτυξή του, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για τα βιολογικά προϊόντα». Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Καρασμάνης, συμμερίστηκε τις ανησυχίες των συναδέλφων του σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη «να υπάρξει ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα, στη βάση ρεαλιστικών και πρόσφορων λύσεων».
Ενόψει του νέου κανονισμού, αναφέρθηκε σε τέσσερα ζητήματα που όπως είπε «απαιτούν την αυξημένη προσοχή μας» και αφορούν:
* Στη διατήρηση παρεκκλίσεων σε σπόρους, πολλαπλασιαστικό υλικό και ζώα αναπαραγωγής.
* Στη διατήρηση των μικτών εκμεταλλεύσεων.
* Στη διενέργεια ετήσιων ελέγχων.
* Στην ενσωμάτωση των κανόνων ελέγχου στον κανονισμό για τη βιολογική παραγωγή.