Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
gs keee rodos gkolomazos1 F 1029080298

Παρέμβαση Προέδρου Επιμελητηρίου Άρτας στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ στη Ρόδο

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα, στις 12 & 13 Απριλίου στη Ρόδο, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Γιάννης Γκολομάζος και ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Δημήτριος Χουλιάρας.

Βασικό αντικείμενο της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕΕ αποτέλεσαν τα επόμενα βήματα για την οριστική έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση και η αναβάθμιση του ρόλου των Επιμελητηρίων, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μία τιτάνια προσπάθεια και πλέον είναι αναγκαίο να αλλάξει εκ βάθρων το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

Όπως ανέφερε, η επιχειρηματικότητα δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο στον εύκολο δανεισμό, τις εισαγωγές και τις υπηρεσίες, αλλά κυρίως στην παραγωγή. «Έχουμε πιο παραγωγικές επενδύσεις από ότι πριν», τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας, καθώς και περισσότερες δαπάνες για την έρευνα. Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι ένα μέρος της επιχειρηματικότητας και του πολιτικού συστήματος  κατάλαβε ποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν. Οι επιχειρηματίες κατάλαβαν ότι αν δεν στραφούν στις εξαγωγές δεν θα επιβιώσουν. Είναι σημαντικό ότι κάνουμε εξαγωγές προϊόντων μεταποίησης. Είμαστε στο καλύτερο σημείο εδώ και μια δεκαετία. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε πραγματικά αποθέματα που επιτρέπουν αισιοδοξία για νέες επενδύσεις» τόνισε ο  κ. Πιτσιόρλας και πρόσθεσε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου της χώρας.

Τέλος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τον Επιμελητηριακό θεσμό και το δείχνει εμπράκτως. «Τα Επιμελητήρια αποτελούν βασικό πυλώνα στο σχέδιο για την ανάπτυξη και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης για την οικονομία και την αγορά», είπε ο κ. Πιτσιόρλας και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αναθέτει στα Επιμελητήρια με νόμο όλες τις αρμοδιότητες του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) παρά τις αντιδράσεις, που υπάρχουν. «Η κατεύθυνση της σημερινής κυβέρνησης είναι να υποστηριχθούν και να αναβαθμιστούν τα Επιμελητήρια σε αντίθεση με τα σχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων που τα οδηγούσαν σε αδράνεια και αφανισμό», κατέληξε ο Αναπληρωτής υπουργός.

Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Γιάννης Γκολομάζος υποστήριξε ότι η ΚΕΕΕ θα πρέπει να στηρίξει τα μικρά περιφερειακά Επιμελητήρια σε τεχνογνωσία, ενημέρωση -κατάρτιση μελετών για την υποβολή προτάσεων σε ευρωπαϊκά προγράμματα κ.ά.

Σε ότι αφορά το Σχέδιο Νόμου «Γενικό Εμπορικό Μητρώο – Σκοπός και Πλαίσιο Λειτουργίας του ΓΕΜΗ», που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση ο κ. Γκολομάζος υποστήριξε ότι θα πρέπει να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα για τις επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας αναφέρθηκε  επίσης, στο ρόλο, που μπορούν  να παίξουν τα Επιμελητήρια στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και προσέλκυση νέων επενδύσεων, τονίζοντας ότι στην προσπάθειά τους αυτή θα πρέπει να έχουν σύμμαχο το κράτος.

Ειδικότερα, για το Πρόγραμμα «Επιχειρούμε έξω» υποστήριξε ότι θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν και τα Επιμελητήρια για τη διοργάνωση εκθέσεων & επιχειρηματικών αποστολών για μικρότερες επιχειρήσεις, που λόγω υψηλού κόστους αδυνατούν μόνες τους να κάνουν τα πρώτα βήματα εξωστρέφειας και ζήτησε από τα συναρμόδια υπουργεία να το εξετάσουν.

Ο κ. Γκολομάζος υποστήριξε τέλος, πως ο νέος νόμος4605/2019, βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση , καθώς μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία Δομών Στήριξης Επιχειρήσεων (ΔΣΕ) στα κατά τόπους Επιμελητήρια βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση.

Στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕ παραβρέθηκαν ο βουλευτής Επικρατείας,  κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο περιφερειάρχης  Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

Previous ΕΥΧΕΣ
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας