Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
oli ren F2045485414

Όλι Ρεν: «Όχι» σε διαγραφή χρέους, «ναι» σε επιμήκυνση

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να επιτύχει οποιαδήποτε διαγραφή τους χρέους που οφείλει στην Ευρωζώνη και θα πρέπει να εστιάσει σε μια πιθανή ανακούφιση του χρέους με τη μορφή μεγαλύτερων περιόδων αποπληρωμής του, εξέφρασε ο Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα κλασικό “κούρεμα” του κεφαλαίου. Αντί τούτου, θα περίμενα ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα εξέταζαν μάλλον τρόπους και μέσα βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους με την περαιτέρω επιμήκυνση των λήξεων των δανείων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Τα σχόλια αυτά του κ. Ρεν, σημειώνει το Bloomberg, αναδεικνύουν μία κορυφαία δοκιμασία για την όποια ελληνική κυβέρνηση με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Όλι Ρεν, ο οποίος διετέλεσε επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. από το 2010 έως το 2014, υποστήριξε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα έχει περιορισμένο πεδίο χαλάρωσης της δημοσιονομικής λιτότητας και των όρων απελευθέρωσης της αγοράς.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια κινήσεων κατά την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής», δήλωσε από το γραφείο του στο Στρασβούργο.

Προειδοποίησε επίσης για το ενδεχόμενο να μη σχηματισθεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει μία επανάληψη του 2012, όταν το πολιτικό αδιέξοδο οδήγησε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε έξι εβδομάδες, στη διακοπή του προγράμματος χρηματοδότησης και στη φημολογία ότι η χώρα μπορεί να αναγκαζόταν να φύγει από το ευρώ.

Ο πρώην επίτροπος τόνισε ότι, αν και η Ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη σήμερα σε σχέση με τρία χρόνια πριν για να χειρισθεί την όποια ελληνική αναταραχή, αυτό δεν κάνει πιο εύλογη την άποψη μίας αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σημειώνοντας ότι όλα τα κύρια πολιτικά κόμματα της Ελλάδας στηρίζουν τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, ο Ρεν κάλεσε τους ξένους πολίτες και επενδυτές να κάνουν διάκριση μεταξύ πολιτικού θορύβου και οικονομικής πραγματικότητας.

«Θα το έβρισκα παράλογο να γίνεται συζήτηση για ένα Grexit σε μία κατάσταση, όπου τα χειρότερα έχουν περάσει και η χώρα κινείται προς μία καλύτερη κατεύθυνση», τόνισε, προσθέτοντας: «Θα υπάρξουν πολλές πολιτικές σκιαμαχίες και πολύ πολιτικό θέατρο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες στην Ελλάδα, αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες και οι παράγοντες της αγοράς μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτό είναι μέρος της κυκλικής διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα».

Ο Ρεν, που δήλωσε ότι έχει συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε ότι το σύνολο της ελληνικής πολιτικής τάξης πρέπει να εστιάσει στη βασική πρόκληση να μειωθεί ο ρόλος των κατεστημένων συμφερόντων στην Ελλάδα και να δημιουργηθεί ένα εθνικό σύστημα «καλής και δίκαιης διακυβέρνησης».

Ο Φινλανδός αξιωματούχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι τώρα η ώρα να βάλουν αυτογκόλ οι πολιτικοί ηγέτες της Ελλάδας, χάνοντας την εικόνα του εθνικού συμφέροντος. «Η Ελλάδα κινείται προς την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα εφαρμόσει τώρα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ελπίζω μόνο ότι οι Έλληνες δεν θα τα χαλάσουν σε αυτό το τελευταίο μίλι με μία πολύ έντονη πολιτική αναταραχή», τόνισε ο Ρεν.

 

Previous Παραιτήθηκε από τη θέση του Προέδρου ο Χρήστος Παπάζογλου
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας