Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
poreia sydaxiouxon F2471

Νέο ασφαλιστικό -“Ερχονται νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις”

«Μαχαίρι» σε εξαιρέσεις που ισχύουν, σήμερα, στο ασφαλιστικό σύστημα, νέο κύμα αναδιαρθρώσεων στις ΔΕΚΟ και μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, είναι οι τρεις πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
Αποκλείοντας τη λήψη οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων, καθώς αυτά έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες τους, ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΤΕ, δήλωσε πως η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής “θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση – εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών”. “Υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους” πρόσθεσε.
Ουσιαστικά πρόκειται για προαναγγελία, που «κρύβει» περικοπές στις κύριες συντάξεις των ευγενών ταμείων, κατάργηση του μπόνους των 220 ευρώ στο ΤΕΒΕ αλλά και των διαφορετικών καθεστώτων τα οποία υπάρχουν από ταμείο σε ταμείο. Η νέα παρέμβαση, όπως εκτιμούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, ίσως θίξει και άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων σε Ταμεία που χρηματοδοτούν τις συντάξεις και από κοινωνικούς πόρους (το Μνημόνιο προβλέπει την εξάλειψη όσων επιβαρύνουν τις συναλλαγές και “δεν δικαιολογούνται”). Η προαναγγελία του Γιάννη Στουρνάρα έγινε χθες με δεδομένα αφενός το χρηματοδοτικό κενό των 2,1 δισ. ευρώ στα Ταμεία κύριας ασφάλισης (τα επικουρικά και τα εφάπαξ, όπου έχουν δρομολογηθεί μειώσεις, δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό), αφετέρου την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να μην επιβληθούν άλλες οριζόντιες περικοπές στις κύριες συντάξεις.
Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
– Η “κλειδωμένη”, με βάση το Μνημόνιο, μείωση των συντάξεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών από το νέο έτος. Το μέτρο θα θίξει παλαιούς ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν από το 2014 και μετά επηρεάζοντας περισσότερο όσους συνταξιοδοτούνται αργότερα.
– Η αποκατάσταση της ανταποδοτικότητας εισφορών και παροχών για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες – ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ με κατάργηση του μπόνους των 220 ευρώ στις συντάξεις του ΤΕΒΕ. Η μείωση – διαφορά κυμαίνεται από 35% έως 57%, για την κατώτατη σύνταξη (με ασφάλιση 15 ετών, με τις διατάξεις ΤΕΒΕ είναι 768,04 ευρώ, δηλ 548,04 ευρώ + το μπόνους των 220 ευρώ ενώ με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ 488,65 ευρώ, διαφορά 279,39 ευρώ και σε ποσοστό +57,15%).
– Η επιβολή ενιαίων εισφορών και παροχών στα ενοποιημένα, διοικητικά, ταμεία κύριας ασφάλισης με κατάργηση των έως και 90 διαφορετικών κωδικών ασφάλισης.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr

Previous Στις 23 Οκτωβρίου συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας