Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
tsipras gounker F1143774529

Νέα πρωτοβουλία για συμφωνία

Πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της χθεσινής πρότασης Γιούνκερ αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή υπάρχει έντονη κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου την όποια επιβεβαιώνει κυβερνητικό στέλεχος κάνοντας λόγο για «μια ενδιαφέρουσα ημέρα».

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, μετά το αρχικό «όχι» του Αλέξη Τσίπρα στη νέα πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η ελληνική πλευρά φαίνεται πως πιθανόν το ξανασκέπτεται και επανέρχεται στις συζητήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να να διεξαχθεί και έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες στις αποφάσεις του πρωθυπουργού βαραίνουν οι εικόνες από τις ουρές των συνταξιούχων και στα ΑΤΜ, η γενικότερη κατάσταση στην οικονομία, οι εισηγήσεις υπουργών και στενών συνεργατών, αλλά και μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στην διάθεσή του το Μαξίμου και οι οποίες δείχνουν δυναμική υπέρ του “ναι”. Οι πληροφορίες λένε ότι αναμένεται απο ώρα σε ώρα πρωτοβουλία του κ.Τσίπρα σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία θα τονίζεται ος αδιασάλλευτος ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το δημοψήφισμα ΔΕΝ θα γίνει την Κυριακή, ενώ υπάρχουν και οι προτάσεις για τη διεξαγωγή του, αλλά με ένα νέο κείμενο συμφωνίας στο οποίο θα μπορεί να πει «ναι» και η κυβέρνηση Τσίπρα.

Το γερμανικό πρακτορείο DPA επιβεβαιώνει την είδηση ότι οι Βρυξέλλες φαίνεται να ξεκινούν μια ύστατη προσπάθεια διαμεσολάβησης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, έτσι ώστε να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων. Αν ο Τσίπρας δεχθεί την πρόταση, μπορεί να έρθει ακόμη και σήμερα, και το μεταφέρει στο δημοψήφισμα ως «Ναι» θα μπορούσε στη συνέχεια να προετοιμαστεί ένα έκτακτο Eurogroup.

Η νέα συμφωνία

Η Ελλάδα πήρε τα ξημερώματα μήνυμα από τον Γιούνκερ, στο οποίο ζητά να γίνει αποδεκτό το προχθεσινό κείμενο των θεσμών και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει “Ναι”.

Σύμφωνα με το κείμενο, οι θεσμοί θα αποδέχονταν μια αλλαγή στο κείμενό τους και η κυβέρνηση της Ελλάδας θα ζητούσε έκτακτο Eurogroup. «Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται και γράφεται και εργάζεται για τη λύση», ήταν η πρώτη αντίδραση κυβερνητικών πηγών, προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει «Οχι».

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προτείνοντάς του να υιοθετήσει την τελευταία, βελτιωμένη ως προς τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, πρόταση των Θεσμών, με μία ακόμη μικρή βελτιωτική προσθήκη, που αφορά στο ΕΚΑΣ το οποίο δεν θα καταργηθεί.

Ο κ. Γιούνκερ προτείνει να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος, με την εξής πρόβλεψη: Στη νέα συμφωνία θα υπήρχε η δέσμευση ότι οι δανειστές θα υλοποιήσουν την απόφαση του Eurogroup του 2012, τον ερχόμενο Νοέμβριο. Σύμφωνα με την επιστολή Γιουνκέρ θα έπρεπε να συγκληθεί την Τετάρτη το Eurogroup και να εγκρίνει τη συμφωνία, εφόσον βέβαια την αποδεχόταν η κυβέρνηση.

Την επείγουσα έναρξη των συνομιλιών εντός της ημέρας και την παράταση του ελληνικού προγράμματος, ζητά η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδας και δανειστών, η οποία ωστόσο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς το σώμα δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος.

Τα χρονικά περιθώρια πάντως είναι ασφυκτικά. Σήμερα εκπνέει και τυπικά το τρέχον πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία. Νομικά πλέον δεν υφίσταται η δυνατότητα παροχής βοήθειας και τα διαθέσιμα για την Ελλάδα εναπομείναντα κεφάλαια ακυρώνονται. Επίσης σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της δόσης 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

imerisia.gr – naftemporiki.gr

Previous Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων: Οδηγίες για την τραπεζική αργία
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας