Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
forologiki enimerotita aitisi F84087843

Νέα διαδικασία συμψηφισμού οφειλών για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας

Μόνη η ύπαρξη βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση, δεν εμποδίζει τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί συμψηφισμού.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι και κατά την εξόφληση τίτλων πληρωμής, ανεξαρτήτως ύψους ποσού, ακόμη και στις περιπτώσεις κάτω των 1.500 ευρώ, για τις οποίες δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας, πρέπει να ελέγχεται η τυχόν συνδρομή των προϋποθέσεων του συμψηφισμού.

Στις περιπτώσεις δε που χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων, ή για μεταβίβαση ακινήτου, ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού και υφίστανται βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, τίθεται υποχρεωτικά ο όρος της παρακράτησης, η οποία υπολογίζεται με βάση το ελάχιστο ποσοστό επί της εισπραττόμενης απαίτησης, δηλαδή 10% ή 30% ή και 70%, κατά περίπτωση.

Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας ζητείται για είσπραξη χρημάτων από φορείς της Κεντρικής Διοίκησης και συντρέχουν οι προϋποθέσεις του συμψηφισμού, το συνολικό ποσοστό παρακράτησης είναι υποχρεωτικά 100% επί της είσπραξης και μέχρι του ύψους των βεβαιωμένων προς τη Φορολογική Διοίκηση οφειλών του δικαιούχου των απαιτήσεων κατά του Δημοσίου (ληξιπροθέσμων και μη, καθώς και σε καθεστώς αναστολής είσπραξης).

Αυτά γνωστοποιήθηκαν αρμοδίως με την υπ’ αριθμ. ΠΟΛ.1141/16.9.2016 εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με την οποία δόθηκαν οι κατωτέρω διευκρινίσεις όσον αφορά τη διαδικασία χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας/βεβαίωσης οφειλής. 

H ύπαρξη μη ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν εμποδίζει τη χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας – εκτός αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις υποχρεωτικού συμψηφισμού – διευκρινίζουν κύκλοι της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. 

Σχετικά Αρχεία:

Previous Την Πέμπτη αναμένεται στη Βουλή το ν/σ για τα προαπαιτούμενα
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας