Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Μείωση τιμών στα βασικά ήδη καταγράφει η ετήσια έκθεση του υπ. Ανάπτυξης

Μείωση τιμών στα βασικά ήδη καταγράφει η ετήσια έκθεση για την εξέλιξη των τιμών του υπ. Ανάπτυξης στην ελληνική αγορά, την οποία παρουσίασαν, σε συνέντευξη τύπου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας, Αθανάσιος Σκορδάς και οι Γενικοί Γραμματείς Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός και Βιομηχανίας και Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου.

Αναφερόμενος στην έκθεση, ο κ. Σκορδάς υπογράμμισε ότι η πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 1,7% σε ετήσια βάση το 2013 (Δεκ. 2013 με Δεκ. 2012) συνοδεύθηκε από τη μείωση των τιμών στα περισσότερα βασικά είδη.
Σύμφωνα με την έκθεση, η μειωμένη ζήτηση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συμπίεση των τιμών σε πολλά είδη ευρείας κατανάλωσης.

Όμως, θετική συμβολή φαίνεται ότι είχαν επίσης, μια σειρά μέτρων και μεταρρυθμίσεων, όπως η θέσπιση εκπτωτικών περιόδων, η Κυριακάτικη λειτουργία των μικρών καταστημάτων, η λειτουργία της αγοράς καταναλωτή, η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και η απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων.

Ο κ. Σκορδάς επισήμανε ότι παρατηρείται αποκλιμάκωση των τιμών συνολικά στον τομέα της διατροφής, με εξαίρεση το μοσχαρίσιο κρέας, τις πατάτες και τα γαλακτοκομικά, τομείς στους οποίους παρατηρείται μείωση της παραγωγής, και αύξηση της ζήτησης διεθνώς.

Ειδικότερα, οι τιμές στη Διατροφή και τα μη αλκοολούχα ποτά καταγράφουν πτώση για δεύτερη συνεχή χρονιά. Επίσης, πτώση τιμών είχαμε σε όλες τις κύριες κατηγορίες εκτός των Γαλακτοκομικών και αυγών. (Δημητριακά -1,8%, Κρέατα -1,3%, Ψάρια,-2%, Έλαια και λίπη -0,7%, Φρούτα και λαχανικά -1%, Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά -1,5%, Μη αλκοολούχα ποτά -3,9%.

Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός, είναι η δεύτερη χρονιά που πέφτουν οι τιμές στα είδη διατροφής, σε αντίθεση με όλες τις χώρες της ΕΕ, κυρίως δε τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, στις οποίες ασκούνται περιοριστικές πολιτικές, όπου τα σχετικά στοιχεία της Eurostat δείχνουν αυξητική πορεία στη σχετική κατηγορία αγαθών.

Σε άλλα είδη, όπως το μέλι, το κατσίκι και το αρνί, ο καφές, το σπορέλαιο, το ψωμί, οι σοκολάτες, τα όσπρια, τις ελιές και τα αυγά, η μείωση των τιμών κυμάνθηκε μεταξύ 3,5% και 1% κατά μέσο όρο.

Ο κ. Σκορδάς ανέφερε ως συμπέρασμα, ότι ενώ μετριάζεται η πτώση του ΑΕΠ, παράλληλα επιταχύνεται η πτώση των τιμών, πράγμα που αποδεικνύει ότι η συνολική πολιτική που ακολουθείται και οι συντονισμένες παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς, έχουν αρχίσει να αποδίδουν κι αυτό να γίνεται όλο και πιο αντιληπτό από τους πολίτες. Πρόσθετη απόδειξη για την ανάσχεση της υφεσιακής πορείας αποτελεί η αύξηση που καταγράφουν οι λιανικές πωλήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε πτώση 2,2% περίπου το τέταρτο τρίμηνο και 1,1% το τρίτο τρίμηνο του 2013 έναντι ανόδου 1,1% και 1,3% τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2012 παρότι το ΑΕΠ υποχώρησε λιγότερο τα δυο τελευταία τρίμηνα του 2013 σε σχέση με το 2012.

Previous Υπ. Οικονομικών: Προθεσμία μέχρι 3 Μαρτίου στους βενζινοπώλες για προσαρμογή στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα εισροών- εκροών
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας