Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
enfia F 389937326

Με εντολή πρωθυπουργού ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις περσινές αξίες

Με προσωπική εντολή του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και μετά τη θύελλα αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στους κόλπους της κυβέρνησης τα λάθη και οι αδικίες του ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί αλλαγές και βελτιωτικές κινήσεις.

Όπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις περσινές αξίες. Όπως όλα δείχνουν θα αξιοποιηθεί περσινή απόφαση του Γ. Μαυραγάνη με την οποία ορίστηκαν ειδικές τιμές σε 475 περιοχές, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η πρώτη δόση να πληρωθεί τελικά τον Σεπτέμβριο και όχι τον Αύγουστο και ίσως η τελευταία να καταβληθεί τελικά τον Φεβρουάριο.

Οι ειδικές τιμές ανά τετρ. μέτρο οικοπέδου ξεκινούν από τα 2,2 ευρώ στον Δήμο Φιλιατών Θεσπρωτίας και φθάνουν τα 3.000 ευρώ σε Βούλα και Παλαιό Φάληρο.

Oι τιμές είχαν υπολογιστεί με βάση την κατώτερη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου του δήμου ή της κοινότητας. Παρ’ όλα αυτά είχαν προκύψει και σημαντικές αποκλίσεις τιμών μεταξύ γειτονικών δήμων.

Η κυβέρνηση πάντως εξακολουθεί να είναι σε δύσκολη θέση καθώς ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της. Η Βουλή κλείνει την Πέμπτη 7/8 και θα ανοίξει στις 26 Αυγούστου οπότε οι όποιες αλλαγές θα ψηφιστούν αμέσως μετά. Οπότε θεωρείται δεδομένη μια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επεκτείνει την πληρωμή των δόσεων μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, δηλαδή να ξεκινήσουν οι πληρωμές στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Επικαρπία – Ψιλή Κυριότητα – Ημιτελή κτίσματα

Άδικες επιβαρύνσεις έχουν καταγραφεί και για την επικαρπία και την ψιλή κυριότητα. Αν και ο νόμος ορίζει πως ο φόρος επιμερίζεται στον επικαρπωτή και στον έχοντα την ψιλή κυριότητα, σε πολλές περιπτώσεις ο φόρος έχει χρεωθεί διπλός.

Φουσκωμένοι ήταν οι λογαριασμοί και για ιδιοκτήτες ημιτελών κτισμάτων τα οποία χαρακτηρίζονται ως αποπερατωμένα, με αποτέλεσμα ο συντελεστής του φόρου να υπολογίζεται όπως στις κατοικίες και να μην λαμβάνεται υπόψη στο τελικό ποσό του φόρου η έκπτωση του 60% που προβλέπει ο νόμος γι’ αυτή την κατηγορία.

Λογιστές έλεγαν ότι σε πολλές περιπτώσεις ημετελών έχουν γίνει λάθη στη δήλωση Ε9 από φορολογούμενους, οι οποίοι δεν ενημερώθηκαν για τα ψιλά γράμματα του νόμου και συμπλήρωσαν τη στήλη 99 για το ημιτελές, αλλά δεν συμπλήρωσαν και τον κωδικό 8 ότι είναι κενό.

«Δόση αυθαιρεσίας»

Όπως παραδέχθηκε την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, ο ΕΝΦΙΑ έχει μια δόση αυθαιρεσίας, σημειώνοντας πως είναι φόρος ο οποίος δεν βασίζεται στην ικανότητα να πληρώσεις, δηλαδή στο εισόδημά σου. Βασίζεται μόνο στο τι έχεις, όχι στο τι εισόδημα έχεις. «Εκεί πρέπει να το προσέξουμε», είπε ο υπουργός, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή που έγινε σε πολύ μεγάλη έκταση για πρώτη φορά και «θα υπάρχουν λάθη». «Για 4.000 οικισμούς στην Ελλάδα δεν υπήρχαν αντικειμενικές αξίες και βρέθηκε μία φόρμουλα για το πώς θα βρεθεί η αντικειμενική αξία. Αυτό πρέπει να το θεραπεύσουμε και μάλιστα σύντομα», δήλωσε ο υπουργός.

 

Με τις διορθωτικές κινήσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στόχος είναι αφενός να περιοριστεί η μεγάλη δυσαρέσκεια που έχει προκληθεί σε χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες της επαρχίας, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την υποχρέωση πληρωμής υπέρογκων φόρων. Αφετέρου επιδιώκεται να περιοριστούν οι αντιδράσεις από πράσινους αλλά και γαλάζιους βουλευτές που σήκωσαν τους τόνους, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος στις περιφέρειες που εκλέγονται. Αξίζει να σημειωθεί πως χθες είκοσι επτά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπέβαλαν ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες τις χρεώσεις για την πλειοψηφία των πολιτών». Οι βουλευτές με επικεφαλής τον Ι. Τζαμτζή ζητούσαν να αλλάξει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, να μειωθεί ο φόρος ακινήτων για τους πολίτες, να απαλλαγούν από την καταβολή του όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν κανένα έσοδο από την εκμετάλλευσή τους, να διορθωθούν τα λάθη και να αναβληθεί η καταβολή της πρώτης δόσης. Ειδικά για το τελευταίο στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση του ΠΑΣΟΚ που κατατέθηκε από τον Φ. Σαχινίδη προς τον υπουργό Οικονομικών και προβλέπει την παράταση της πληρωμής της πρώτης δόσης από τα τέλη Αυγούστου, που ισχύει σήμερα, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Previous Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο των υδατοκαλλιεργειών
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας