Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Μ. Χαρακόπουλος: Η μελισσοκομία ένας από τους δυναμικότερους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής

Ως έναν από τους σημαντικούς κλάδους της εθνικής οικονομίας και τους δυναμικότερους της πρωτογενούς παραγωγής χαρακτήρισε τη μελισσοκομία ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κηρύσσοντας την έναρξη του 5ου φεστιβάλ Ελληνικού μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ταυτόχρονα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος   αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου που στοχεύουν στην αναβάθμισή του και στον εξορθολογισμό της οργάνωσης των παραγωγών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η μελισσοκομία δίνει διέξοδο απασχόλησης, ιδιαίτερα στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, και συμβάλλει στο αγροτικό οικογενειακό εισόδημα, είτε ως κύρια είτε ως δευτερεύουσα απασχόληση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, τα τελευταία χρόνια, η ελληνική μελισσοκομία ακολουθεί μια σταθερά αναπτυξιακή πορεία, με αποτέλεσμα σήμερα στην Ελλάδα να είναι καταγεγραμμένοι περίπου 19.500 μελισσοκόμοι, οι οποίοι κατέχουν περίπου 1.650.000 μελισσοσμήνη, ενώ η μέση απόδοση των κυψελών ανέρχεται σε 10 με 13 κιλά μελιού ανά κυψέλη.

Στη χώρα μας παράγονται κατά μέσο όρο περίπου 20 χιλιάδες τόνοι μέλι ετησίως, ποσότητα που καλύπτει περί το 90% των αναγκών της εγχώριας κατανάλωσης. Πρόκειται κυρίως για μέλι πεύκου, 65-75% της ετήσιας παραγωγής, ενώ σημαντική είναι και η παραγωγή μελιού ελάτης 5-10% και θυμαριού 15-20%. Καταλαμβάνουμε τη δεύτερη θέση στην Ε.Ε., τόσο ως προς τον αριθμό των κατεχόμενων μελισσοσμηνών, όσο και ως προς τον βαθμό επαγγελματισμού των μελισσοκόμων. Επίσης, η χώρα μας κατέχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα κυψελών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, όχι μόνο σε επίπεδο Ε.Ε., αλλά και παγκοσμίως.

Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε εξάλλου στις δράσεις του ΥΠΑΑΤ για τον κλάδο. Ειδικότερα στις:

 

Δράσεις για την υγεία των μελισσών

Το ΥπΑΑΤ υλοποιεί σημαντικές δράσεις για την υγεία των μελισσών:

• Βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2012-13 συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πανευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα επιτήρησης και διερεύνησης των απωλειών των μελισσοσμηνών σε ελληνικές μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις, με προϋπολογισμό 112.000 ευρώ. Τα συμπεράσματα που θα ανακοινωθούν εντός του 1ου εξάμηνο του 2014, θα είναι πολύτιμα στα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. και προπαντός στη χώρα μας.

• Κάθε χρόνο, στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Καταλοίπων για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ελέγχεται το μέλι ως προς τα κτηνιατρικά φάρμακα, τις φυτοπροστατευτικές ουσίες και τους περιβαλλοντικούς ρυπαντές.

• Βασική επιλογή μας στο ΥπΑΑΤ είναι η απαγόρευση γενετικά μεταλλαγμένων καλλιεργειών κι αυτό συνιστά ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την ελληνική μελισσοκομία.

 

Δράσεις στο πλαίσιο του Μέτρου 123Α

Το μέλι και τα προϊόντα του αποτελούν ένα ξεχωριστό τομέα της δράσης του Μέτρου 123Α που αφορά επενδύσεις στη μεταποίηση τροφίμων. Μάλιστα, στις δύο πρώτες προσκλήσεις του Μέτρου κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013, έχουν ενταχθεί 9 επενδυτικά σχέδια με συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό 9,4 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη (προ) χθες δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, ενώ σύντομα θα εκδοθεί η 3η Πρόσκληση κατάθεσης αιτήσεων ενίσχυσης με την οποία θα διατεθούν συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Previous Συνάντηση Διοίκησης Επιμελητηρίου με προεδρείο Συλλόγου Κρεοπωλών
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας