Αγώνα δρόμου προκειμένου να «σβήσει» τη φωτιά που άναψε σε χιλιάδες παραγωγούς το ρωσικό εμπάργκο σε προϊόντα, δίνει η κυβέρνηση. Οι 3.000 νταλίκες που επέστρεψαν γεμάτες από τα ρωσικά σύνορα πιέζουν τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εξωτερικών και Οικονομικών να βρουν λύσεις είτε για να προωθηθούν αλλού τα προϊόντα είτε για να αποζημιωθούν, κυρίως οι ροδακινοπαραγωγοί που έχουν καταστραφεί.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να δεσμεύεται για αποζημιώσεις με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Σοφία Βούλτεψη στο Mega και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Π. Κουκουλόπουλο στον ΑΝΤ1 να δηλώνουν ότι δεν θα πληρώσουν οι παραγωγοί το ρωσικό εμπάργκο. «Οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο, η παραγωγή τους μένει απούλητη. Ό,τι και να συμβεί θα αποζημιωθούν, είτε με εθνικά είτε με κοινοτικά χρήματα», δήλωσε η κ. Βούλτεψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι χιλιάδες τόνοι προϊόντων σαπίζουν ήδη στα ψυγεία. Μόνο στην Ημαθεία 9.000 τόνοι ροδάκινων παραμένει αδιάθετο. Οι αγρότες κινητοποιούνται και το απόγευμα της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εξαγωγέων Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης.
Ομάδες παραγωγών από την Ημαθία και την Κοζάνη που συναντήθηκαν στη Βέροια αποφάσισαν να ζητήσουν το άνοιγμα δύο χωματερών σε Πέλλα και Ημαθία, για να καταστραφούν βιολογικά τα φρούτα και παράλληλα να αποζημιωθούν οι αγρότες. Η πρότασή τους ωστόσο δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους παραγωγούς, που επιδιώκουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε καλές τιμές. Ετσι αναζητούν τρόπους για να διοχετευτεί αυτή στην εγχώρια αγορά ή αλλού ή ακόμη και να μεταφερθεί στη Ρωσία από άλλες οδούς, όπως π.χ. από την Τουρκία.
Για σήμερα επίσης έχει προγραμματισθεί συνάντηση εκπροσώπων των ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας στο ΥΠΟΙΚ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει σύσκεψη με τους παράγοντες του υπουργείου, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα. Επίσης, στις 14 Αυγούστου υπάρχει συνεδρίαση των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που θα συγκληθεί στις 14 Αυγούστου προκειμένου να εξεταστούν συνολικά οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, ενώ δεν αποκλείεται να συγκληθεί και Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. σε μια προσπάθεια δημιουργίας κοινού μετώπου των πληγεισών χωρών. Σε περίπτωση που αποφασιστούν αποζημιώσεις τα κονδύλια θα πρέπει να προέλθουν από το ΕΣΠΑ και να έχουν το πράσινο φως των Βρυξελλών προκειμένου να μη θεωρηθούν κρατικές ενισχύσεις και αναγκαστεί η Ελλάδα στο μέλλον να τα επιστρέψει, όπως έγινε πρόσφατα με το γνωστό «πακέτο Χατζηγάκη».
Την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ζητούν από κοινού Ελλάδα, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Στόχος να ενεργοποιηθούν τα ευρωπαϊκά ταμεία αποζημιώσεων για τους αγρότες, λόγω της τεράστιας ζημίας που προκύπτει από το ρωσικό εμπάργκο.
Η αξία των εξαγωγών τροφίμων από την Ε.Ε. προς τη Ρωσία ανήλθε σε περίπου 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013, αντιστοιχώντας στο 10% των ευρωπαϊκών εξαγωγών τροφίμων. Η ζημία για τους Ελληνες εξαγωγείς φρούτων υπολογίζεται στα 178 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο δεν είναι μόνον οι παραγωγοί με ευπαθή προϊόντα που διεκδικούν αποζημιώσεις αλλά και άλλοι κλάδοι, όπως οι γουνέμποροι που κι αυτοί έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από το εμπάργκο.
Η κ. Βούλτεψη προσέθεσε μάλιστα πως ορισμένα ελληνικά προϊόντα θα εξαιρεθούν από το ρωσικό εμπάργκο, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να κάνει μονομερείς ενέργειες: «Με βάση τα ροδάκινα δεν γίνεται εξωτερική πολιτική», παρατήρησε, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνο» το «αντευρωπαϊκό μέτωπο» που προβάλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Υπάρχει μεγάλη απόσταση από το να αποζημιωθούν οι αγρότες και να αλλάξουμε συμμαχίες», συνέχισε, εξηγώντας ότι το να διαχωρίσει η Ελλάδα τη θέση της από την Ε.Ε. και να ταχθεί υπέρ αποσχίσεων θα ενείχε κινδύνους για το εθνικό μας θέμα, το Κυπριακό.
Σχετικά με τις αποφάσεις της Ε.Ε. για την κρίση στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας, η κ. Βούλτεψη επανέλαβε την πάγια θέση του υπουργού Εξωτερικών πως τέτοιο μοντέλο «απόσχισης » θα έπληττε ανεπανόρθωτα τη θέση της Ελλάδας στο Κυπριακό, θέτοντας ένα προηγούμενο για την απώλεια της Βόρειας Κύπρου.
«Τι θα λέγαμε μετά; Δώσαμε τη μισή Κύπρο αλλά σώσαμε τα ροδάκινα», διερωτήθηκε.
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ