Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
fotovoltaika F27951.aftodioikisi

«Κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά

«Κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί ενέργειας από υφιστάμενενα φωτοβολταϊκά, της τάξης του 45% κατά μέσον όρο και 10% κατά μέσον όρο για τις υπόλοιπες πράσινες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρισμού όπως αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά κ.λπ. πρότεινε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου στη συνάντηση που είχε χθες με τους εκπροσώπους των φορέων των ΑΠΕ. Στόχος του μέτρου είναι να εξαλειφθεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ έως το τέλος του 2014.

Ελλειμμα
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ), το σωρευτικό έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού περιορίζεται στα 700 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014, έναντι του 1,157 δισ. ευρώ που εκτιμούσε ο Λειτουργός της Αγοράς προ της αύξησης του ETMEAP και των 2,66 δισ. ευρώ που θα έφθανε αν δεν είχαν ληφθεί καθόλου μέτρα.

Το «κούρεμα» θα γίνει με αναπροσαρμογή των υφιστάμενων συμβολαίων και η νέα τιμή που θα προκύψει για κάθε κατηγορία ΑΠΕ αλλά και υποκατηγορία παραγωγού θα προσδιοριστεί αφού εξεταστούν όλες οι παράμετροι, όπως π.χ. το κόστος κτήσης των φωτοβολταϊκών, η επιδότηση ή μη της μονάδας από αναπτυξιακό νόμο κ.λπ.

Οι φορείς των ΑΠΕ θα πρέπει ως τις 5 Αυγούστου να παραδώσουν τις προτάσεις τους επί του βασικού σχεδίου που παρουσίασε χθες ο κ. Παπαγεωργίου, προκειμένου τον Σεπτέμβριο να είναι έτοιμη η ρύθμιση, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση πριν το σχετικό νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή. Στόχος είναι να τεθεί σε ισχύ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να μη συσσωρεύεται νέο έλλειμμα κάθε μήνα.

Αποδοτικά μέτρα
Παρότι στη συνάντηση χθες δεν υπήρξαν δεσμεύσεις του υπουργείου για χρονική επιμήκυνση των συμβολαίων πώλησης της ενέργειας ή για άρση της έκτακτης εισφοράς που ήδη επιβάλλεται στις μονάδες πράσινης ενέργειας, εν τούτοις θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το «κούρεμα» θα συνοδευτεί με ανταποδοτικά μέτρα, όπως αυτά που προαναφέρθηκαν. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η στάση των τραπεζών, καθώς η μείωση της εγγυημένες τιμής που εισπράττουν οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας αντανακλά άμεσα στην ικανότητα των επενδυτών να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων που έχουν λάβει για την κατασκευή των μονάδων τους. Από τις επαφές που έχουν γίνει έως σήμερα, προκύπτει ότι έχουν εντοπιστεί επίπεδα μειώσεων, στα οποία θα μπορούσαν να συναινέσουν οι τράπεζες, επιμηκύνοντας το δάνειο και μειώνοντας το ύψος της δόσης.

Ας σημειωθεί ότι η μείωση κατά 45% ή 10% αφορά στον μέσο όρο, θα υπάρξουν δηλαδή κατηγορίες παραγωγών για τους οποίους η μείωση της εγγυημένης τιμής θα είναι μεγαλύτερη και για άλλους χαμηλότερη.

πηγη:http://www.imerisia.gr

Previous Επικαιρότητα ΕΒΕΑ 24/07/2013
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας