Πάνω από 17 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους Έλληνες αγρότες ως το ποσό που αντιστοιχεί στο αχρησιμοποίητο αποθεματικό αντιμετώπισης κρίσεων.
Οι ευρωπαίοι αγρότες που είναι επιλέξιμοι για άμεσες ενισχύσεις, θα λάβουν από την 1 Δεκεμβρίου 2016 ένα πρόσθετο ποσό ύψους 435 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα θα επιστραφούν 17.254.566 ευρώ.
Από τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ το 2013, ένα ποσό αφαιρείται κάθε χρόνο από τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ετήσιο αποθεματικό για την αντιμετώπιση των κρίσεων στον γεωργικό τομέα. Το εν λόγω αποθεματικό μπορεί να κινητοποιηθεί, όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός δεν επαρκεί για τη χρηματοδότηση των αναγκών για μέτρα στήριξης των αγορών όπως είναι η δημόσια παρέμβαση και η ιδιωτική αποθεματοποίηση και τα έκτακτα μέτρα σε καταστάσεις κρίσης.
Εάν δεν χρησιμοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, το αποθεματικό αυτό επιστρέφεται στους αγρότες. Η Επιτροπή παρείχε από τον Σεπτεμβρίου του 2015 και μετά πάνω από 1 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτική στήριξη στον γεωργικό τομέα που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις στις αγορές.
Η Κομισιόν και οι συννομοθέτες αποφάσισαν η εν λόγω ενίσχυση να χρηματοδοτηθεί, χωρίς να χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό κρίσης έτσι ώστε να μην επηρεαστούν οι άμεσες ενισχύσεις που λαμβάνουν οι αγρότες.
Τα πρόσθετα μέτρα που ελήφθησαν, όπως η επέκταση των ήδη υφισταμένων μέτρων για τις αγορές και η κατανομή των εθνικών κονδυλίων, χρηματοδοτήθηκαν από υφιστάμενο διαθέσιμο προϋπολογισμό το 2016, ενώ η τελευταία δέσμη μέτρων αλληλεγγύης του Ιουλίου 2016 για τον γαλακτοκομικό και άλλους τομείς της κτηνοτροφίας θα χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό του 2017.
Μιλώντας σήμερα, ο αρμόδιος για την γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη Επίτροπος κ. Φιλ Χόγκαν δήλωσε ότι «το 2016 υπήρξε μια δύσκολη χρονιά για πολλούς αγρότες και ιδιαίτερα για αρκετούς τομείς της αγοράς. Χαίρομαι για το γεγονός ότι η Επιτροπή μπόρεσε να ανταποκριθεί με μια σειρά συμπληρωματικών μέτρων — χωρίς να απαιτηθεί ως λύση της τελευταίας στιγμής η ενεργοποίηση του αποθεματικού για κρίσεις στον γεωργικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι μπορέσαμε να αντιδράσουμε χωρίς να μειώσουμε την εισοδηματική στήριξη στον γεωργικό τομέα».
Από τη θέσπισή στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του 2013, το αποθεματικό κρίσης δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Οι μειώσεις ισχύουν μόνο για ποσά που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ και δεν εφαρμόζονται στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία κατά το οικονομικό έτος 2016, επειδή τα ποσά των άμεσων ενισχύσεων δεν είχαν ακόμη πλήρως καθιερωθεί στα εν λόγω κράτη μέλη.
naftemporiki.gr