Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
ee simaies F 957147682

Κομισιόν: Η ελληνική οικονομία επιτέλους ανακάμπτει

«Σημείο καμπής» προβλέπεται να αποδειχθεί το 2014 για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της οικονομικής Επιτροπής, την περίοδο 2014- 2016, που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες για όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ. 

Στην έκθεσή της για την Ελλάδα που έχει τίτλο «Η οικονομία επιτέλους ανακάμπτει», η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης, το 2014 αναμένεται να είναι «σημείο καμπής» για την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, «η πολυπόθητη ανάκαμψη» θα έχει ως κινητήρια δύναμη την ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές, αλλά προσθέτει ότι το μέγεθος των θετικών αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των πολιτικών στις επενδύσεις.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το πρώτο τρίμηνο του 2014, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα αποδείχθηκε αδύναμος, σε σχέση με το αναμενόμενο, όμως το δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη ενισχύθηκε και εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει, ότι οι συνεχιζόμενες «σφιχτές» συνθήκες στην παροχή πιστώσεων, αλλά και η χαμηλή απορροφητικότητα των πόρων από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εξακολουθούν να είναι ανασταλτικός παράγοντας στην ανάκαμψη των επενδύσεων. Σημειώνεται, πάντως, ότι θα αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ οι εξαγωγές θα έχουν θετικές επιδόσεις, χάρη στον τουρισμό και στη ναυτιλία.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2014 η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 0,6% του ΑΕΠ και ότι το 2015 θα ενισχυθεί στο 2,9% του ΑΕΠ. Ωστόσο, εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από την αβεβαιότητα σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών, και το πρώτο εξάμηνο του 2015. 

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική κατανάλωση, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα αυξηθεί, καθώς προβλέπει ότι θα υποστηριχτεί από τον μειωμένο πληθωρισμό, την αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα και τη χρήση των προληπτικών αποταμιεύσεων. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά το 2015, κάτι που θα υποστηριχθεί από την υποτίμηση του ευρώ και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω θα είναι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 2,9% το 2015.

Το 2016 το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με την Επιτροπή, στο 3,7%, καθώς θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις στον τομέα των επενδύσεων και «τα οφέλη από τις εν εξελίξει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα γίνουν ορατά».

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με την Επιτροπή, αναμένεται να φτάσει στο 2,8% του ΑΕΠ το 2014 και να μειωθεί το 2015 στο 2,5% του ΑΕΠ και το 2016 στο 2,2% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η Επιτροπή προβλέπει ότι το 2014 θα μειωθεί στο 26,8%, «κάτι που οφείλεται στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στις θετικές επιπτώσεις από τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης». Η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανεργία θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία, φτάνοντας το 25% το 2015 και το 22% το 2016, «χάρη στην ανάκαμψη των επενδύσεων, τη συνέχιση των προγραμμάτων απασχόλησης και τα οφέλη από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να μειωθούν κατά 1% το 2014, χάρη στο μειωμένο κόστος εργασίας και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων (άρση των στρεβλώσεων και αύξηση του ανταγωνισμού στους τομείς του λιανικού εμπορίου, της υγείας και της ενέργειας). Όσο η οικονομική ανάκαμψη θα ενισχύεται, οι τιμές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 0,3% το 2015 και κατά 1,1% το 2016, επισημαίνει η Επιτροπή.

Βασικός κίνδυνος η αβεβαιότητα

Η Επιτροπή τονίζει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα ενδέχεται να αποδειχθεί λιγότερο δυναμική εάν η αβεβαιότητα σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών έχει μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στην εμπιστοσύνη και στις επενδύσεις, ή αν οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην περιοχή. Στα θετικά, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι εξαγωγές μπορεί να υπερβούν τις προσδοκίες, καθώς επίσης και η εμπιστοσύνη των επενδυτών, εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία για τα «κόκκινα» δάνεια και επιβεβαιωθούν τα θετικά αποτελέσματα της αξιολόγησης για την ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων (Asset Quality Review).

Η δημοσιονομική κατάσταση βελτιώνεται

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας έφτασε το 12,2% του ΑΕΠ το 2013 (από 8,6% του ΑΕΠ το 2012), λόγω του προσωρινού κόστους από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έφτασε το 10,4% του ΑΕΠ το 2013 και το 2,9% το 2012. Ωστόσο, παρά τις εξελίξεις αυτές, η Επιτροπή τονίζει ότι «η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας βελτιώθηκε σημαντικά το 2013».

amna.gr

Previous Επίσκεψη Κινεζικής Αντιπροσωπείας Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Κίνας στο ΤΕΙ Ηπείρου
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας