Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
glavas tsinas kinezaprytanis vivlia F391844328

Επίσκεψη Κινεζικής Αντιπροσωπείας Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Κίνας στο ΤΕΙ Ηπείρου

syskepsi_tei_kinezoi_papazoglou2_F2073456596.jpg

Επταμελής αντιπροσωπεία καθηγητών από το 2ο μεγαλύτερο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Κίνας Agricultural University of Huazhong με επικεφαλής την Αντιπρύτανη κα SiwentJangσυναντήθηκαν την Κυριακή 2 Νοεμβρίου με τη διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου και καθηγητές του Ιδρύματος.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της Δράσης «Διμερής Ε &Τ Συνεργασία Ελλάδας – Κίνας 2012-2014» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας με τίτλο «Διερεύνηση της αειφορικής παραγωγής χοιρινού κρέατος με λειτουργικές ιδιότητες χρησιμοποιώντας τοπικούς φυσικούς πόρους και μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα – Πράσινο Χοιρινό Κρέας».

Το Πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια μεταξύ του  τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της εταιρείας ΒΙΚΗ ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται στην επεξεργασία χοιρινού κρέατος και τουAgriculturalUniversityofHuazhongτης Κίνας.

Στη συνάντηση, εκτός από τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου Ευριπίδη Γλαβά και τον αντιπρόεδρο Αναστάσιο Τσίνα  παραβρέθηκαν ο Διευθυντής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Ηπείρου Καθηγητής Γιάννης Σκούφος, η Καθηγήτρια του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων Αθηνά Τζώρα, ο Επίκουρος Καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ Ηλίας Γιάννενας, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστος Παπάζογλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της βιομηχανίας ΒΙ.Κ.Η. Νίκος Παπαγιάννης και ως εκπρόσωπος του Δήμου Αρταίων ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Απασχόλησης Νίκος Λιόντος.        

Η κινέζικη αντιπροσωπεία αποτελούνταν από την αντιπρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Huazhong καθ. SiwentJang, τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Huazhong,JianPeng, τους καθηγητές του Τμήματος  Ζωικής Παραγωγής Dr. XinBinLiu, Dr. HongKuiWie, τον αντιπεριφερειαρχή της Περιφέρειας Hudei κ. FangGuoqiang,τον Επιστημονικό Διευθυντή της Περιφέρειας Dr. UnfengZnou, και τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Huazhong, εκπρόσωπο βιομηχανίας ζωοτροφών και σύμβουλο του Υπουργείου Γεωργίας της Κίνας κ. JeneJin.

tei_kinezoi_eisodos2_F-2029829742.jpg

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο  Πρόεδρος του  ΤΕΙ Ηπείρου Ευριπίδης Γλαβάς  τόνισε ότι: «Το Πρόγραμμα αφορά τη διερεύνηση των τρόπων διατροφής των ζώων (ζωοτροφές) καθώς και την παραγωγή νέων προϊόντων χοιρινού κρέατος. Στόχος είναι να αυξηθεί η ζήτηση των προϊόντων χοιρινού κρέατος της Ηπείρου. Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία της Κίνας στοχεύει στην άντληση τεχνογνωσίας σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και προστασίας του περιβάλλοντος από τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και από τις επιχειρήσεις της Ηπείρου. Το Πρόγραμμα συνδυάζει την Έρευνα, την Επιστήμη και την τεχνογνωσία των τοπικών επιχειρήσεων. Η συνεργασία αυτή θα φέρει στην αγορά πολύ πιο υγιεινό κρέας προς όφελος των καταναλωτών και αύξηση των εξαγωγών -διεύρυνση των αγορών για τις επιχειρήσεις».

Επιπλέον ο κ. Γλαβάς ανέφερε ότι οι  δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις για την ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών.

Η πρύτανης του  Πανεπιστημίου HuazhongAgriculturalUniversityofChinaεπισήμανε ότι: «Η συνάντηση αυτή γίνεται με την ευκαιρία του Προγράμματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προσπαθούμε να δουλέψουμε από κοινού, εξετάζοντας προβλήματα στην παραγωγή και αντιμετωπίζοντας κοινές προκλήσεις. Η συνεργασία μας με το ΤΕΙ θα συνεχιστεί και μελλοντικά, εφόσον διαπιστώσουμε ότι οι ομάδες μας συνεργάζονται άρτια».

 «Η εξωστρέφεια είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστος Παπάζογλου, και πρόσθεσε «Με την παρουσία μας εδώ επισφραγίζουμε τη συνεργασία του ΤΕΙ Ηπείρου με το Επιμελητήριο και τις επιχειρήσεις της περιοχής. Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας των φορέων και των επιχειρήσεων μας σε αγορές άγνωστες μέχρι τώρα στους περισσότερους και τεράστιες για τα ελληνικά δεδομένα.  Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για την Άρτα, αλλά για τη χώρα μας ότι οι εκπρόσωποι του 2ου μεγαλύτερου Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Κίνας και ο αντιπεριφερειάρχης της περιοχής υπολογίζουν στη βοήθεια των δικών μας εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Επιχειρήσεων για να αντλήσουν τεχνογνωσία στην ασφάλεια τροφίμων και την περιβαλλοντική προστασία».

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Hudeiόπου βρίσκεται το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο HuazhongDr. FangGuoqiang, τόνισε ότι:«Μας ενδιαφέρουν πολύ τα αποτελέσματα του εν λόγω Προγράμματος και γι’ αυτό συνοδεύσαμε την αποστολή.Μας ενδιαφέρει να δώσουμε λύσεις τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφική παραγωγή και πιστεύουμε πως μπορούμε να αντλήσουμε τεχνογνωσία σε ζητήματα ασφάλειας τροφίμων και προστασίας περιβάλλοντος από τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις Επιχειρήσεις της Ηπείρου, οι οποίες είναι πολύ μπροστά σε αυτά τα ζητήματα».

Τέλος, κατά διάρκεια της συνάντησης τους δόθηκαν αναμνηστικά δώρα από το ΤΕΙ Ηπείρου και το Επιμελητήριο Άρτας και η αντιπροσωπεία της Κίνας απηύθυνε πρόσκληση στους καθηγητές του ΤΕΙ και στα μέλη της επιχειρηματικής Κοινότητας να επισκεφθούν την Περιφέρειά τους και το Πανεπιστήμιό τους  εντός του έτους 2015.

glavas_tsinas_kinezaprytanis_vivlia_F391844328.jpg

 

papazoglou_kinezos_antiperifer_doro_F907173444.jpg

Previous ΥΠΟΙΚ: Από 15 Νοεμβρίου η υποβολή αιτήσεων για τη ρύθμιση χρεών
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας