Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
espa F789195532

Κατατίθεται το πολυνομοσχέδιο με περισσότερα από 70 προαπαιτούμενα

Περισσότερα από 70 προαπαιτούμενα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο – σκούπα που θα κατατεθεί τα επόμενα 24ωρα στη Βουλή (σ.σ. πιθανότατα αύριο Τρίτη 9 Ιανουαρίου) και θα δώσει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να ξεμπερδέψει με τα «βαρίδια» της 3ης αξιολόγησης και να ασχοληθεί με τον επικείμενο ανασχηματισμό.
 
Σύμφωνα με το bankingnews.gr, το οικονομικό επιτελείο «χτενίζουν» μία προς μία τις μνημονιακές διατάξεις που είχαν συμφωνηθεί σε τεχνικό επίπεδο στις 4 Δεκεμβρίου με τους τέσσερις εκπροσώπους των δανειστών (E.E, EKT,ΔΝΤ,ESM) για να ενσωματωθούν στο πολυνομοσχέδιο όπου στόχος είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου από την Βουλή. Μία μέρα πριν το πολυνομοσχέδιο θα περάσει από το «μικροσκόπιο» των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euroworking Group) το οποίο υπό τη νέα του πλέον ηγεσία θα εξετάσει εάν η Ελλάδα εκπλήρωσε τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Από το πολυνομοσχέδιο ξεχωρίζουν οι διατάξεις που προβλέπουν: ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία – τη στιγμή μάλιστα το προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία θα είναι πιο περιορισμένο σε σχέση με αυτό που ήταν πριν – η αλλαγή στη διαδικασία απόφασης, για απεργίες από τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, ο επαναυπολογισμός της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις, η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων, η εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές (μέχρι τον Μάρτιο του 2018, τυχόν μείωσή τους θα αντισταθμιστεί με αυξήσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ για την είσπραξη των 2,65 δισ. σε ετήσια βάση) η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, κ. ά.

Της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, του νέου Εφαρμοστικού νόμου δηλαδή, θα ακολουθήσουν σταδιακά οι υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύουν τα ψηφισμένα μέτρα.

Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά και δεν υπάρξουν ανατροπές, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης αλλά και για την εκταμίευση μίας ακόμη δόσης, το ύψος της οποίας αναμένεται να κινηθεί κοντά στα 8 δισ. ευρώ.

Για την εκταμίευση απαιτείται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης η οποία αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο.

Ας σημειωθεί ότι οι δόσεις που διεκδικεί η Ελλάδα από την 3η και την 4η αξιολόγηση φτάνουν τα 18,4 δισ. ευρώ, ενώ ένα ποσό της τάξης των 27,4 δισ. ευρώ που θα μείνει αδιάθετο από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ του ESM θα αποφασιστεί τέλη  Μαΐου αρχές -Ιουνίου του 2018 για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα.  

Το κλίμα θα είναι πανηγυρικό και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την δεύτερη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με στόχο την άντληση ποσού της τάξεως των 3-5 δισ. ευρώ.

Η τελική απόφαση για την έκδοση νέων ομολόγων -ενδεχομένως 5ετούς ή 7ετούς διάρκειας προκειμένου να είναι και το επιτόκιο χαμηλότερο- θα εξαρτηθεί και από την πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μέσα στον μήνα από τους οίκους αξιολόγησης.

Στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται -εκτός απροόπτου- η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τη χώρας από τη Standard and Poor’s.

Εάν τελικώς επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες θα πρόκειται για μια θετική εξέλιξη η οποία θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία, καθώς θα βελτιώσει περαιτέρω το κλίμα με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία με πρώτη και σημαντικότερη την περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων που θα επιτρέψει μία ακόμη προσπάθεια δανεισμού από τις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια. 

Previous Πολεμική Αεροπορία: Ορθή Επανάληψη για την προμήθεια «Λυχνίες THYRATRON CX1151
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας