Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Κ. Χατζηδάκης προς Περιφερειάρχες: «Είμαι δίπλα σας… τρέξτε!»

Η πορεία απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ το 2013, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη, υπό τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, με τους επικεφαλής των Διαχειριστικών Αρχών, τους γενικούς γραμματείς Υπουργείων και τους Περιφερειάρχες.

Στόχος της σύσκεψης ήταν οι ρυθμοί απορρόφησης να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, λόγω και των αναγκών της πραγματικής οικονομίας.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη:

  • Έγινε ενημέρωση για την πορεία αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών.
  • Καταστρώθηκε σχέδιο δράσης για τη μεγιστοποίηση της εισροής Κοινοτικών πόρων εντός του έτους.
  • Τονίστηκε η ανάγκη να υποβληθούν περισσότερες ενδιάμεσες αιτήσεις πληρωμών αντί μιας στο τέλος Δεκεμβρίου. Για το λόγο αυτό, ζητήθηκε να επισπεύσουν οι φορείς υλοποίησης των έργων τις πληρωμές προς τους αναδόχους.
  • Δεδομένου ότι οι εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ έχουν φθάσει στο 161% του προϋπολογισμού του προγράμματος και οι συμβάσεις στο 115%, επισημάνθηκε η ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η εκκαθάριση των έργων που θα απενταχθούν από το παρόν πρόγραμμα και θα ενταχθούν στο επόμενο. Τονίστηκε ακόμη ότι, για τον ίδιο λόγο δεν θα πρέπει να γίνονται νέες εντάξεις εκτός αν υπάρχουν ειδικοί λόγοι που το επιβάλουν.

Στη σύσκεψη αναλύθηκε, επίσης, η ρύθμιση που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή, με στόχο την διευκόλυνση και επιτάχυνση απορρόφησης των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με την οποία επιτρέπεται στο ΥΠ.Α.ΑΝ. η υπερδέσμευση (overbooking) κονδυλίων προς τους φορείς, χωρίς να μεταβάλλεται το ανώτατο όριο δαπανών που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Η διάταξη αυτή, που ψηφίστηκε στις 30 Οκτωβρίου, έχει ήδη ενεργοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων/ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Ανάπτυξης να έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής πιστώσεις ύψους 6,775 δις ευρώ από το ΠΔΕ, έναντι 6,65 δις ευρώ, που είναι το συνολικό ύψος του ΠΔΕ για εφέτος.

Η δυνατότητα υπερδέσμευσης κονδυλίων δίνεται, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να υπάρξουν στο τέλος του χρόνου αδιάθετα κονδύλια του ΠΔΕ στις περιπτώσεις π.χ. που ορισμένοι φορείς του Δημοσίου ή εργολάβοι καθυστερήσουν την υλοποίηση των συμβάσεων ή την υποβολή αιτημάτων πληρωμής.

Η εκτέλεση του ΠΔΕ του 2013 εξελίσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό, καθώς από τα 6,65 δις ευρώ, που προβλέπει ο προϋπολογισμός και τα 6,775 δις ευρώ πιστώσεων που έχουν εγκριθεί, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και επί τη βάσει των αιτημάτων των φορέων του Δημοσίου:

  • Έχει εγκρίνει το σύνολο των αιτημάτων χρηματοδότησης που έχουν υποβληθεί (συνολικά 4,633 δις ευρώ).
  • Έχει διαθέσει προς πληρωμή τα ποσά που έχουν ζητήσει οι φορείς (συνολικά 4,262 δις ευρώ). Από αυτά οι φορείς του Δημοσίου έχουν πληρώσει τα 3,324 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, η ροή των χρηματοδοτήσεων εξαρτάται από το ρυθμό υλοποίησης των έργων από τους φορείς, που έχουν την ευθύνη υλοποίησης τους. Ωστόσο, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο οι εκταμιεύσεις επιταχύνονται στο τελευταίο δίμηνο του έτους, εξέλιξη που αναμένεται να διευκολυνθεί εφέτος λόγω εφαρμογής της δυνατότητας υπερδέσμευσης κονδυλίων.

Ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης:

«Τα αποτελέσματα της διαχείρισης του ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες μιλούν από μόνα τους. Στα χρόνια που διαχειριζόμαστε το κομμάτι του ΕΣΠΑ, που αφορά τις Περιφέρειες, υπερδιπλασιάσαμε την απορροφητικότητα. 

Η Κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την επιτυχία και στο σχεδιασμό για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο να αποδώσει στις Περιφέρειες τουλάχιστον το 50% των Ευρωπαϊκών πόρων για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. 

Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία, χρηματοδοτήσεις για την αγροτική ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας να μη γίνονται από τις Περιφέρειες, αλλά από τα γραφεία των Υπουργείων. 

Παράλληλα, το Κράτος πρέπει να μας λύσει τα χέρια αίροντας όλες τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ώστε να έχουμε πολύ γρήγορα αποτελέσματα στην ανάπτυξη του τόπου».

Υπενθυμίζεται ότι, η Ελλάδα από τη 18η θέση που βρισκόταν πέρυσι ως προς τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε., εφέτος βρίσκεται στην 4η.

ΠΗΓΗ: epoli.gr

Previous “Οι Γυναίκες ηγούνται της Επιτυχίας στην Οικονομία” 5-7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα – Πρόγραμμα
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας