Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
hahn johanes F 867629190

J. Hahn: Προγράμματα για τις ΜμΕ, την έρευνα, την ανάπτυξη, και για ποιοτικό τουρισμό στο νέο ΕΣΠΑ

Το τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Johannes Hahn που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Απριλίου.

Όπως δήλωσε αμέσως μετά ο Κ. Χατζηδάκης, υπήρξε κοινή διαπίστωση πως η Ελλάδα τα τελευταία δύο σημείωσε πρόοδο ως προς το τρέχον ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε τον Επίτροπο Hahn ότι “θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειες, ιδιαίτερα σε σχέση με προγράμματα που αφορούν απευθείας τον πολίτη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

Αναφορικά με το νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι οι προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ως στόχο ένα ποιοτικά διαφορετικό ΕΣΠΑ, που δεν θα δίνει έμφαση τόσο στις υποδομές, αλλά περισσότερο σε προγράμματα, όπως αυτά της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας και καινοτομίας και στο πρόγραμμα εκπαίδευση και απασχόληση.«Θέλουμε το καινούργιο ΕΣΠΑ να συμβάλει αποφασιστικά στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής J. Hahn έκανε λόγο για «εξαιρετικό επίτευγμα» της Ελλάδας σε ότι αφορά το βαθμό απορρόφησης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων. Όπως είπε «η Ελλάδα είναι πρώτη αναφορικά με την απορρόφηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και τρίτη μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα διαρθρωτικά ταμεία μαζί».

Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα, έχουν όλο και περισσότερο πρόσβαση σε χρηματοδότηση, είτε μέσω δανείων, είτε μέσω εγγυήσεων από τις τράπεζες, πράγμα – που όπως ανέφερε-  σημαίνει ότι όλα τα χρήματα τα οποία δόθηκαν στις τράπεζες, αξιοποιούνται όλο και περισσότερο και απορροφούνται σε υψηλότερο βαθμό.

«Φαίνεται ότι στο τέλος της προγραμματικής περιόδου, περίπου 1,5 έως 1,6 δισεκατομμύρια συνολικά, θα αξιοποιηθούν για την προαγωγή, την τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά θα μετακυληθούν στην αγορά και θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Σχετικά με τη νέα Προγραμματική περίοδο ο κ. Hahn υποστήριξε πως η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί στον ίδιο δρόμο τονώνοντας την οικονομία.

«Την περασμένη μάλιστα εβδομάδα λάβαμε τη συμφωνία εταιρικής σχέσης από την Ελλάδα. Τα πράγματα φαίνονται ρόδινα, θα έλεγα, φυσικά πρέπει να καταλήξουμε και στη συμφωνία το συντομότερο δυνατό μετά από την διατύπωση των σχολίων από τις διάφορες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από την άποψη της Γενικής Διεύθυνσης, την οποία εκπροσωπώ και η οποία είναι υπεύθυνη για το φάκελο, θα έλεγα ότι τα πράγματα φαίνονται πολύ καλά, οπότε θα στείλουμε και το μήνυμα ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Περνούμε σταδιακά από τα προγράμματα τα οποία ως τώρα χρηματοδοτούσαν υποδομές, σε προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για την έρευνα και την ανάπτυξη, για ποιοτικό τουρισμό, λαμβανομένων πάντα υπόψη των περιβαλλοντικών προβλημάτων, τα οποία φυσικά πρέπει να επιλυθούν, δίνοντας τέλος και σε προβλήματα στον τομέα που είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν». 

Previous Εγκρίθηκε το τελικό κείμενο του Κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας