Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
houliarakis1 F 1843057151

Ηπιότερη ύφεση για το 2015 «βλέπει» ο Γ. Χουλιαράκης

Ηπιότερη ύφεση θα έχουμε το 2015, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στις Επιτροπές της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο. Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα αλλάξουν και τα στοιχεία στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2016 και ότι τον Δεκέμβριο μάλλον ξεκινά η αναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Ακόμη ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ότι «το πρόγραμμα δεν περιέχει μείωση των χαμηλών συντάξεων. Προβλέπει σταδιακή εφαρμογή του νόμου 3865 του 2010, σταδιακή σημαίνει σε βάθος τριών δεκαετιών για την ολοκλήρωση της. Με αποτέλεσμα τη μείωση της διασποράς, τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ χαμηλών και υψηλών συντάξεων».

«Υπάρχει πληθώρα νέων δεδομένων που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία θα γνωρίσει πολύ ηπιότερη ύφεση το 2015 απ’ ό,τι προβλεπόταν τρεις μήνες πριν», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «σκόπιμη ασάφεια» και «σκόπιμες παρεξηγήσεις, παρανοήσεις της οικονομικής πολιτικής».

Ο κ. Χουλιαράκης απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα μεγέθη που χρησιμοποιεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για την ύφεση του 2015-2016 και της αναφοράς που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις. «Το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού στηρίζεται στις μακροοικονομικές προβλέψεις για την οικονομική μεγέθυνση του 2015 και 2016, του Αυγούστου του 2015, όπως αυτή, δηλαδή, αποτυπώνεται στα δημόσια διαθέσιμα μακροοικονομικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι τώρα τον Οκτώβριο του 2015, δεν υπάρχουν νέα δημόσια διαθέσιμα δημοσιευμένα μακροοικονομικά στοιχεία, υπάρχει όμως πληθώρα νέων δεδομένων που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία θα γνωρίσει πολύ ηπιότερη ύφεση το 2015 απ’ ό,τι προβλεπόταν τρεις μήνες πριν. Ακριβώς σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπερασπίσθηκε την συμφωνία του Αυγούστου λέγοντας ότι «η δικιά μας συμφωνία διαφέρει από τις δύο προηγούμενες συμφωνίες. Στηρίζεται σε χαμηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, η ανάγκη προκυκλικής, δημοσιονομικής πολιτικής να είναι μηδενική ή εξαιρετικά ήπια». Επίσης «πέτυχε την αναχρηματοδότηση, του υπαρκτού στοκ, του δημόσιου χρέους 53 δισ. ευρώ, με σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια και πολύ μεγαλύτερες ωρίμανσης. Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά σημαίνει επιτυχή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ήδη».

Η πολιτική της κυβέρνησης, υπογράμμισε ο κ. Χουλιαράκης, προβλέπει «μέτρα αντιστάθμισης των ήπιων υφεσιακών πιέσεων που γνωρίζουμε ήδη, μέσω της εμπροσθοβαρούς χρηματοδότησης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και μέσω της εμπροσθοβαρούς εκταμίευσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και εν τέλει κάτι που θα αποτυπωθεί στο πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει η αριστερά στη χώρα τον επόμενο μήνα, μια προσπάθεια, με βάση τα περιορισμένα δημόσια οικονομικά, τους περιορισμένους πόρους που έχουμε, αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης, με αναδιανομή των πόρων, υπέρ των τομέων της υγείας, της πρόνοιας».

«Θα περίμενα από την Ν.Δ., μετά από πέντε χρόνια αποτυχημένης και κοινωνικά ανάλγητης πολιτικής να στηρίξει τη δική μας προσπάθεια να αρθρώσουμε και να υλοποιήσουμε μια συνεκτική, συνεπή, μακροοικονομική στρατηγική», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και κατέληξε: «Δεν το κάνει και αναρωτιέμαι αν έχει διαρρήξει οριστικά τους δεσμούς της τόσο με τη λογική όσο και με την κληρονομιά της ίδιας παράταξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και του Παναγή Παπαληγούρα».

naftemporiki.gr 

Previous Τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη συνάντηση ΓΣΕΒΕΕ – Θ. Τζάκρη
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας