Περίπου 400 μικρές επιχειρήσεις ζήτησαν και έλαβαν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους επιμόρφωση ή συμβουλευτική υποστήριξη από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, όπως ανακοινώθηκε.
Από αυτές, 60 επιχειρήσεις έχουν λάβει συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα καινοτομίας σε επίπεδο οργανωτικής και τεχνολογικής καινοτομίας (π.χ. ανάπτυξη νέων προϊόντων, ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων), μέσα από την εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων καινοτομίας (innovation plans).
Επιπλέον, περίπου 200 επιχειρήσεις συμμετέχουν στη συμβουλευτική υποστήριξη για την ωρίμανση, ανάπτυξη και υλοποίηση σχεδίων δράσης για επιχειρηματικά δίκτυα και συστάδες επιχειρήσεων (cluster action plans), ενώ στελέχη 120 επιχειρήσεων έχουν παρακολουθήσει τα σχετικά διήμερα σεμινάρια επιμόρφωσης σε θέματα καινοτομίας και συνεργασιών, τα οποία έλαβαν χώρα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Αθήνα και Ηράκλειο.
Παράλληλα, περίπου 20 επιχειρήσεις συμμετείχαν σε δράσεις υποστήριξης για την προστασία και αξιοποίηση του διανοητικού τους κεφαλαίου, καθώς και σε δράσεις επιχειρηματικής διαμεσολάβησης που περιλαμβάνουν την υποστήριξη συμμετοχής τους σε επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό και την οργάνωση επιχειρηματικών συναντήσεων (Β2Β).
Συγκεκριμένα, την πρόσφατη περίοδο το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ οργάνωσε και υποστήριξε δύο ομαδικές επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό, με απώτερο στόχο την συνεργασία των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην αποστολή με εταιρείες του εξωτερικού.
Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής συνάντησης, πραγματοποιήθηκαν επιμέρους επαφές μεταξύ επιχειρήσεων προκειμένου να διερευνηθούν προοπτικές συνεργασίας, με σκοπό την σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών.
Η πρώτη αποστολή πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία με τη συμμετοχή έξι επιχειρήσεων και την υποστήριξη εξειδικευμένου συμβούλου του Ινστιτούτου, ενώ στη δεύτερη αποστολή, η οποία πραγματοποιήθηκε στη, Γαλλία, συμμετείχαν περίπου 20 επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, υλοποιούνται και οργανώνονται επιχειρηματικές αποστολές σε εκθέσεις του εξωτερικού με τη συμμετοχή μεμονωμένων επιχειρήσεων που επωφελούνται από τις δράσεις υποστήριξης καινοτομίας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.
Ακόμη, το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων συνέβαλε καθοριστικά στην δημιουργία έξι επιχειρηματικών δικτύων και συστάδων επιχειρήσεων (cluster) σε βασικούς τομείς της οικονομίας και συγκεκριμένα: στο κρασί, στην ολοκληρωμένη διαχείριση ακινήτων, στη μεταποίηση τοπικών προϊόντων, στο δίκτυο «πράσινων διακοπών», στην εγκατάσταση και προώθηση εξαρτημάτων ανελκυστήρων και στις υπηρεσίες ταπητοκαθαρισμού.
Την περίοδο αυτή μάλιστα πραγματοποιήθηκε η ανάληψη νέων περιπτώσεων προς υποστήριξη, μετά από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που περιλαμβάνει ανάπτυξη συστάδων επιχειρήσεων και επιχειρηματικών δικτύων σε διάφορους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών (π.χ. αλουμίνιο, χειροτεχνία/αργυροχρυσοχοΐα, ενέργεια, τουρισμός, αγροδιατροφή).
Για το 2015, ο στόχος που έχει τεθεί από το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ είναι να εντείνει τις δράσεις συμβουλευτικής υποστήριξης προς τις μικρές επιχειρήσεις.