Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00
patoulis kouroumplis F 1949472856

Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 στο επίκεντρο σύσκεψης στο υπ. Εσωτερικών

Ο συντονισμός των ενεργειών για την απορρόφηση των κονδυλίων του προηγούμενου ΕΣΠΑ έως το τέλος του 2015, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Κατά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης προειδοποίησε ότι τα έργα του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 βρίσκονται στον «αέρα», καθώς η αρμόδια Επίτροπος, Κορίνα Κρέτσου, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησή τους. «Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο καθώς  από τη μέχρι τώρα καταγραφή τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ξεπερνούν τα 480 σε όλη τη χώρα» τόνισε ο κ. Πατούλης.

Από την πλευρά του ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε να υπάρξει συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να βρεθούν λύσεις και να «τρέξουν» όσο το δυνατό πιο γρήγορα οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των πιο ώριμων έργων.  Ο αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, γενικός γραμματέας Παναγιώτης Κορκολής, υπογράμμισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα μέσω της οποίας θα υπάρξουν οι λιγότερες απώλειες πόρων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το θέμα των έργων που βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης, καθώς και οι τρόποι παροχής βοήθειας στους μικρούς, νησιωτικούς και ορεινούς δήμους προκειμένου να μπορέσουν να εντάξουν έργα τους στο νέο ΕΣΠΑ.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, διατύπωσε την πρόθεση του Επιμελητηρίου να δημιουργηθεί μια Κεντρική Δομή η οποία σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ θα μπορεί να καταρτίζει τα τεχνικά δελτία για μικρούς δήμους με κατοίκους κάτω από 5.000. Το ίδιο μπορεί να γίνει και για ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.

Να σημειωθεί ότι στη συζήτηση έγινε λόγος και για τις χρηματοδοτήσεις που αφορούν στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας καθώς και στα επιμορφωτικά προγράμματα. Επίσης συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθεί το τεχνικό κλιμάκιο στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των εμπλεκόμενων υπουργείων και της ΚΕΔΕ προκειμένου να επιλύονται άμεσα προβλήματα τα οποία προκύπτουν στη διαδικασία υλοποίησης των όσων έχουν συμφωνηθεί.

Εν τω μεταξύ ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε τη ΚΕΔΕ ότι σε σχέση με τις οικονομικές εκκρεμότητες που αφορούν στις χρηματοδοτήσεις των δήμων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν αποδοθεί περίπου 399 εκατ. ευρώ που θα αφορούν προγράμματα όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, τα Προνοιακά Επιδόματα, οφειλές προηγούμενων ετών και τα αναπτυξιακά έργα των δήμων (ΣΑΤΑ). 

naftemporiki.gr

Previous MEATDAYS 2015 7, 8 & 9 Νοεμβρίου 2015
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας