Ωράριο Λειτουργίας: Δε - Πα 07.00 - 15.00

Γιοχάνες Χαν:Ουσιαστική στήριξη των ΜμΕ από το νέο ΕΣΠΑ

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω της χρηματοδότησης από τα Διαρθρωτικά Ταμεία , μετέφερε ο Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν κατά την επίσκεψή του στα Ιωάννινα.

Ο κ. Χαν προέτρεψε μάλιστα τις περιφέρειες της χώρας να προωθήσουν στοχευμένα προγράμματα για τον τουρισμό, αγρο-διατροφικό τομέα, την υγεία. Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου μίλησε για την προώθηση επενδύσεων στην καινοτομία.

Αναφορικά με την στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ο κ. Χαν επισήμανε ότι «εάν στο τρέχον πρόγραμμα έχουμε δαπανήσει 70 δις για την στήριξη των ΜμΕ σε όλη την Ευρώπη, για την επόμενη περίοδο θα θέλαμε το ποσό αυτό να διπλασιαστεί τουλάχιστον. Δηλαδή από το 70 δις να πάμε τουλάχιστον στα 140 δις. Γιατί ο στόχος μας είναι να προωθήσουμε την οικονομία. Και ακριβώς επειδή αυτός είναι ο στόχος μας, θα πρέπει τα επενδυτικά σχέδια όλων των ελληνικών Περιφερειών να απηχούν και να αντικατοπτρίζουν αυτήν ακριβώς τη στόχευση».

Στοχευμένα προγράμματα από τις περιφέρειες

Κάλεσε, μάλιστα τις Περιφέρειες της χώρας να ακολουθήσουν μια στρατηγική για «την έξυπνη εξειδίκευση». Ειδικότερα, ανέφερε: «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προγράμματα για τον τουρισμό, τον αγρο-διατροφικό τομέα, ακόμα και για τον τομέα της υγείας. Όλα αυτά βρίσκονται σε επίπεδο συζήτησης, όμως πρέπει να καταλήξουμε στην χρυσή τομή, στην ισορροπία που θα μας επιτρέψει αφενός να έχουμε υποδομές και αφετέρου να προωθήσουμε την στήριξη των επιχειρήσεων. Βεβαίως είναι απαραίτητα κάποια έργα υποδομών. Πρέπει να επιλέξουμε να έχουμε συμμετρική συγκέντρωση και στόχευση των κονδυλίων για καλύτερα αποτελέσματα".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Ηπειρο, η οποία όπως τόνισε: “λόγω των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που έχει, μπορεί να επενδύσει και στην καινοτομία. Θα πρέπει να δει πως μπορούν οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που έχει για την έρευνα, να μεταφραστούν σε αποτελέσματα. Μέσω τεχνολογικών πάρκων, μέσω μεγαλύτερης εμπλοκής των επιχειρήσεων στην καινοτομία. Υπάρχει ήδη ένα τεχνολογικό πάρκο και θα θέλαμε να χρησιμοποιηθεί περισσότερο, να γίνει μια καλύτερη χρήση αυτού".

Ανέφερε μάλιστα, πως το θέμα αυτό συζητήθηκε με τη διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου, με στόχο να συμφωνηθεί το συντομότερο δυνατό το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς για την Ήπειρο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “η διαφορά με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είναι ότι στην επόμενη κάθε Περιφέρεια θα έχει το δικό της Περιφερειακό Πρόγραμμα αποκλειστικά γι αυτή».

Ο Επίτροπος αναγνώρισε, εξάλλου, στην Περιφέρεια Ηπείρου την αποτελεσματική αξιοποίηση και απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά:«συγχαρητήρια στην Περιφέρεια, στον Περιφερειάρχη και την ομάδα του, γιατί η Ήπειρος κάνει εξαιρετική χρήση των διαρθρωτικών κονδυλίων. Θα επιβεβαιώσω κι εγώ με τη σειρά μου ότι για την περίοδο 2000-2006 όλα έχουν κλείσει, άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για επιστροφή χρημάτων. Για την τρέχουσα περίοδο επίσης, η απορροφητικότητα πάει πολύ καλά, άρα και εδώ δεν υπάρχει κανείς τέτοιος κίνδυνος. Στην Ήπειρο δεν έχει μείνει ανοιχτή καμία παράνομη χωματερή. Έχετε λοιπόν λύσει ένα θέμα που σε άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι σε εκκρεμότητα. Θα ήθελα λοιπόν να σας συγχαρώ και ελπίζω πως θα συνεχίσετε σε αυτή την πορεία».

Το βράδυ της Δευτέρας ο Επίτροπος παρακάθισε σε δείπνο εργασίας, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων της Ηπείρου, οι οποίοι κατέθεσαν προβληματισμούς και προτάσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Α. Καχριμάνης: «Απαιτείται η αποκέντρωση και περιφερειακή διάσταση του νέου ΕΣΠΑ»

Στην προσφώνησή του ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε τις ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις της Περιφέρειας Ηπείρου στις εντάξεις/απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, που την έχουν φέρει στην πρώτη θέση των περιφερειών της χώρας. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής, όπως οδικοί άξονες (Ιόνια Οδός- Ε65) κ.ά.

Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι η Ήπειρος, μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξή της στον πρωτογενή τομέα σε συνδυασμό με τη μεταποίηση, στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας, στο περιβάλλον και στην παροχή υπηρεσιών.

«Η κατεύθυνση που έχετε δώσει, – είπε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον κ. Χαν- σε προηγούμενη συνάντησή μας, κινείται στο πλαίσιο ότι οι Υπηρεσίες της Πολιτείας και δη της Περιφέρειας, θα πρέπει να αναλάβουν ένα διαφορετικό ρόλο στη νέα προγραμματική περίοδο: Θα πρέπει δηλ. να προσεγγίζουνε εκείνες τις επιχειρήσεις, ώστε να αναλάβουν δράσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης καινοτόμων δράσεων. Η φιλοσοφία αυτή μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Ωστόσο υπάρχει ζήτημα, ως προς την ατολμία του Κεντρικού κράτους να στηρίξει στην πράξη την αποκέντρωση, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί από τις αιρετές Περιφέρειες».

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης τόνισε:«Η αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου, έμπρακτα αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά της στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Παράλληλα, προετοιμάζεται ουσιαστικά για τη νέα προγραμματική περίοδο, με την συμβολή και του Συμβουλίου Καινοτομίας που ήδη έθεσε σε λειτουργία. Έχει λοιπόν κάθε δικαίωμα και λόγο να ζητά την αποκέντρωση και περιφερειακή διάσταση του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να εκπληρώσουμε το χρέος που έχουμε έναντι των πολιτών, τόσο ημείς, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

 

Previous Κάλεσμα Χ. Παπάζογλου για τόνωση της ρευστότητας στην αγορά
Οδηγός Άρτας
Επιμελητήριο Άρτας
Κ.Αιτωλού & Ν.Πριοβόλου, Τ.Κ.
47100, Άρτα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας